Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Går det att vara sockerberoende?

Fråga

Det känns som att jag är sockerberoende. Jag vet inte varför, men jag vill alltid vräka i mig sötsaker. Vad ska jag göra?

Svar

Du kan inte bli beroende av socker på samma sätt som av till exempel alkohol eller tobak. Däremot kan det så kallade belöningssystemet i hjärnan sättas igång när du äter till exempel stora mängder socker. Belöningssystemet kan göra att du känner dig glad eller lugn och att du vill äta ännu mer sötsaker.

Socker är inte ett gift eller en drog, utan en kolhydrat. Kolhydrater ger dig energi, men inga vitaminer eller mineraler. Stora mängder socker gör bland annat att du får i dig för mycket energi. Då ökar du i vikt. Det kan också leda till att du inte orkar äta tillräckligt mycket näringsrik mat. Då får du får i dig för lite vitaminer och mineraler.

Sötsug kan bero på många olika saker. Kanske äter du för lite mat, för oregelbundet eller fel saker. Då får du ett ojämnt blodsocker och blir sugen på sånt som höjer blodsockret snabbt.

Så här får du ett jämt blodsocker:

  • Ät frukost, lunch, middag och två mellanmål jämnt fördelat över dygnets vakna timmar. Låt det inte gå mer än fyra timmar mellan måltiderna.
  • Undvik söta drycker till vardags. Drick mjölk eller vatten till maten och vatten när du är törstig.
  • Ät grönsaker eller en frukt till varje måltid. Lägg gärna upp maten enligt den så kallade tallriksmodellen. Du kan läsa mer om tallriksmodellen i ena länken här nedanför.

Det är också vanligt att använda sötsaker för att hantera känslor. Att man äter för att trösta sig eller för att dämpa stress eller ilska. Ibland förväxlar man andra behov med sug efter mat. Kanske behöver du egentligen vila eller sova, men i stället äter du någonting sött för att bli piggare.

Det gäller att förstå varför du är sötsugen, och hitta själva anledningen till suget. Om du äter för att du är ledsen kanske du behöver gråta eller hitta andra bra sätt att trösta dig. Ibland kan det funka att distrahera sig med att göra någonting annat, till exempel gå en promenad, ringa eller chatta med en kompis, ta ett bad eller pyssla.

Kontakta gärna elevhälsan eller kuratorn på en ungdomsmottagning om du vill prata med någon om det här.

Anna Karlsson, dietist

Mer på UMO

Artikel

Vad ska man äta?

Försök att äta olika sorters mat, då får du i dig den näring du behöver för att må bra.

Artikel

Om elevhälsan

Du kan få hjälp och stöd med många olika saker hos elevhälsan. Till exempel om du är stressad, blir kränkt eller har svårt att klara skolan. Hos elevhälsan får du också hälsokontroller och vaccinationer. Du har rätt att gå till elevhälsan tills du har gått ut gymnasiet.

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan