Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur ska jag kunna sluta stressa?

Fråga

Jag har hela tiden jättemycket att göra. Jag praktiserar på dagarna och på kvällarna måste jag plugga och söka jobb. På helgerna vill vännerna umgås och jag kan inte säga nej eftersom jag inte hinner träffa dem annars.

Jag vet inte hur länge till jag orkar med i det här tempot. Jag börjar känna mig trött och orkeslös. Hur ska jag kunna sluta stressa?

Svar

Vad bra att du hör av dig. Det är viktigt att må bra och inte stressa för mycket, det finns en hel del som du kan göra för att må bättre. 

Här är några förslag:

  • Skriver ner vad som stressar dig och vad som ger dig positiv energi. Sen kan du börja prioritera vad du ska försöka göra mindre eller mer av.

  • Det är viktigt att du försöker göra tillräckligt med saker som du mår bra av och som ger energi. Saker som du kan behöva förändra kan till exempel vara att träna på att säga nej, eller att begränsa pluggandet till vissa tider.

    Saker som ger mer energi kan till exempel vara träffa vänner mer, sova mer, göra något du är intresserad av eller bara göra ingenting.

  • Det är viktigt att du tillåter dig att ta det lugnt ibland och att du prioriterar dig själv. Det måste få vara okej att inte hinna med allt och det betyder inte att du är misslyckad som person.

  • Försök att slappna av när du känner dig stressad. Du kan till exempel göra avslappningsövningar eller någon fysisk aktivitet som du gillar.

Du kanske vill prestera på topp, ställa upp på allt och tillåter dig inte att ta pauser eller säga nej även, om du skulle behöva det. Att ha såna krav på dig själv kan göra att du till slut inte orkar eller att du tappar lusten.

Det kan ta tid att förändra vanor och beteenden, så det gäller att försöka ha tålamod.

Ibland kan det vara skönt att prata med någon och få stöd när du ska göra en förändring. Det kan också vara bra att få hjälp att prioritera om det känns svårt. Du kan till exempel prata med någon på en ungdomsmottagning eller hos elevhälsan. De är vana att prata med unga om såna här saker.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Till toppen av sidan