Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur ska jag kunna sluta stressa?

Fråga

Jag har hela tiden jättemycket att göra. Jag praktiserar på dagarna och på kvällarna måste jag plugga och söka jobb. På helgerna vill mina kompisar träffas och jag kan inte säga nej eftersom jag inte hinner träffa dem annars. 

Jag vet inte hur länge till jag orkar med i det här tempot. Jag börjar känna mig väldigt trött. Hur ska göra för att sluta stressa? 

Svar

Vad bra att du vill göra nåt åt din stress. Det är viktigt att må bra och inte stressa för mycket. Här är några förslag på vad du kan göra för att må bättre: 

  • Skriv ner vad som stressar dig och vad du mår bra och blir lugn av.
  • Fundera på vad du behöver göra mindre och mer av för att må bra. Det är viktigt att göra tillräckligt med saker som du mår bra av.  
  • Försök att säga nej till saker som gör dig stressad och begränsa till exempel pluggandet och jobbsökandet till vissa tider. Det är viktigt att du tillåter dig att ta det lugnt ibland och att du tänker på dig själv. Det måste få vara okej att inte hinna med allt. 
  • Försök att slappna av när du känner dig stressad. Du kan till exempel göra avslappningsövningar, röra på dig eller träna något du gillar.
  • Prata med någon om du vill ha stöd och hjälp. Du kan till exempel prata med skolkuratorn eller någon på en ungdomsmottagning. De är vana att stötta unga som har problem med stress. 

Det kan ta tid att förändra vanor och beteenden, så försök att ha tålamod. 

Med vänliga hälsningar 
Sara André, kurator

Mer på UMO

Artikel

Vad kan jag göra om jag är stressad?

Här är tips som kan göra dig mer avslappnad och mindre stressad. Några av tipsen har du nog hört förut, medan andra kanske förvånar dig.

Artikel

Film: Tips för att må bra

Här är några tips på saker du kan göra själv, för att må bättre.

Artikel

Vad gör du om du vill må bättre?

UMO ställde frågan "Vad gör du om du vill må bättre?". Här är några av svaren och tipsen.

Frågor & svar

Jag ska välja gymnasium och är jättestressad

Mina föräldrar är ständigt på mig för att jag inte vet vad jag ska göra. Vet ni var man kan få hjälp med detta på något sätt?

Till toppen av sidan