Fråga

Hur ska jag kunna varva ner?

Fråga

Jag har hela tiden jättemycket att göra. Jag praktiserar på dagarna och på kvällarna måste jag plugga och söka jobb. På helgerna vill vännerna umgås och jag kan inte säga nej eftersom jag inte hinner träffa dem annars.

Jag vet inte hur länge till jag orkar med i det här tempot. Jag börjar känna mig trött och orkeslös. Hur ska jag kunna varva ner?

Svar

Vad bra att du hör av dig. Det är viktigt att må bra och det finns en hel del som du kan göra om du känner dig stressad.

Att ta hand om och tycka om sig själv är det allra viktigaste för att må bra. Att förändra vanor och beteenden kan ta lite tid, så det gäller att försöka ha tålamod och se varje liten positiv förändring. Det är bra att ta ett steg i taget och pröva sig fram till vad som passar bäst för en själv.

Ibland kan det vara lättare om man skriver ner vad som stressar i vardagen och vad som ger positiv energi. Sen kan man börja prioritera vad man ska försöka göra mindre eller mer av.

Det är viktigt att du försöker hitta en balans så att du gör tillräckligt med saker som du mår bra av och som ger energi. Saker som du kan behöva förändra kan till exempel vara att träna på att säga nej, eller att begränsa pluggandet till vissa dagar i veckan.

Saker som ger mer energi kan handla om att till exempel träffa vänner mer, sova mer, göra något man är intresserad av eller bara göra ingenting.

Många som är stressade ställer höga krav på sig själva. Man vill prestera på topp, ställa upp på allt och tillåter inte sig själv att ta paus eller säga nej även om man skulle behöva det. Att ha dessa krav på sig själv hela tiden kan göra att man till slut inte orkar eller att man tappar lusten.

Det är viktigt att du tillåter dig att ta det lugnt och att du prioriterar dig själv. Det måste få vara okej att inte hinna med allt och det betyder inte att du är misslyckad som person.

När du känner dig stressad är det också bra att försöka slappna av rent fysiskt, till exempel med avslappningsövningar eller med någon fysisk aktivitet som du gillar.

Ibland kan det vara skönt att prata med någon och få stöd när man ska göra en förändring. Det kan också vara bra att få hjälp att prioritera om det känns svårt.

Om man ofta mår dåligt av sin stress och känner att man inte kan hantera den själv är det bra att söka hjälp på till exempel en ungdomsmottagning, hos elevhälsan eller på en vårdcentral.

Med vänliga hälsningar

Sara André, skolkurator

Till toppen av sidan