Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Så fort jag mår bra känns det fånigt att söka hjälp

Fråga

Jag har det senaste året, framför allt senaste halvåret mått väldigt dåligt. Jag har känt mig dålig på saker och nedvärderat mig själv. Jag har ofta ångest och gråter. Det har även hänt att jag har skadat mig själv. Men så fort jag mår bra känns det så fånigt att söka hjälp.

Är det här något som är en normal tonårsfas eller är det något jag behöver hjälp med? Om jag går till någon för att få hjälp, kommer hen tycka att det är löjligt att jag behöver hjälp med sånt som alla andra ungdomar klarar själva?

Svar

Du behöver hjälp att må bättre när du mår dåligt, har ångest och skadar sig själv. Så tveka inte att söka hjälp.

Den du kontaktar kommer inte att tycka att du borde klara av problemen själv eller att du är löjlig som söker hjälp. Tvärtom är det viktigt att du tar dina känslor på allvar. Ju snabbare du söker hjälp, desto lättare brukar det vara att bli av med problemen.

För att få hjälp kan du vända dig till en ungdomsmottagning eller en vårdcentral.

Alla mår dåligt ibland. Men att nedvärdera sig själv och känna sig dålig på saker under flera månaders tid, ha ångest och skada sig själv, är inte en tonårsfas som alla ska gå igenom. Ingen förväntas klara av såna här problem på egen hand, även om det finns dagar eller stunder då du mår bättre.

Dina besvär tyder på att du kan ha en depression. Då behöver du professionell hjälp för att må bättre. Det finns hjälp att få och du har rätt att få den.

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Vem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

Artikel

Film: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Vet du varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig?

UMO-podden

Självskadebeteende - hur slutar jag?

44. "Jag trodde det var omöjligt att sluta, men det gick. Nu mår jag bra."

UMO-podden

Reportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Till toppen av sidan