Panik - lämna sidan!
Fråga

Så fort jag mår bra känns det fånigt att söka hjälp

Fråga

Jag har det senaste året, framför allt senaste halvåret mått väldigt dåligt. Jag har känt mig dålig på saker och nedvärderat mig själv. Jag har ofta ångest och gråter och det har hänt att jag har skadat mig själv. Men så fort jag mår bra känns det så fånigt att söka hjälp.

Är det här något som är en normal tonårsfas eller är det något jag behöver hjälp med? Om jag går till någon för att få hjälp, kommer hen tycka att det är löjligt att jag behöver hjälp med sånt som alla andra ungdomar klarar själva?

Svar

Mår du dåligt, har ångest och skadar sig själv, behöver du hjälp att må bättre. Så tveka inte att söka hjälp. Den du vänder dig till kommer inte att tycka att du borde klara av problemen själv eller att du är löjlig som söker hjälp. Tvärtom är det viktigt att du tar dina känslor på allvar. Och ju snabbare du söker hjälp, desto lättare brukar det vara att bli av med problemen.

För att få hjälp kan du vända dig till en ungdomsmottagning eller en vårdcentral.

Alla mår dåligt ibland. Men att nedvärdera sig själv och känna sig dålig på saker under flera månaders tid och dessutom ha ångest och skada sig själv, är inte en tonårsfas som alla ska gå igenom. Ingen förväntas klara av såna här problem på egen hand, även om det finns dagar eller stunder då du mår bättre.

Dina besvär tyder på att du kan ha en depression och då behöver du professionell hjälp för att må bättre. Det finns hjälp att få och du har rätt att få den.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan