Panik - lämna sidan!
UMO-podden

Textversion av UMO-podden: Henkes tankar ”Drogerna stängde av känslorna”

Den här sidan finns för dig som har nedsatt hörsel eller av någon annan anledning föredrar att läsa istället för att lyssna på UMO-podden. Du kan också läsa samtidigt som du lyssnar.

Musik startar och fortsätter i bakgrunden

Henke:

 Hejsan du som lyssnar på det här. Jag är 23 år gammal, fyller snart 24. Jag tänkte prata lite om mitt missbruk, vad som hänt i mitt liv så där.

Jag hade väldigt stökig barndom och det har varit mycket hedersrelaterat våld och så, i familjen. Och ja … det kom ju mycket på köpet med knarket.

Jag började med droger när jag var 11. Jag har ju hållit på och missbrukat allt möjligt. Och liksom … det har ju påverkat mig väldigt negativt. Det har ju varit överdoser, självmordsförsök, mina vänner har blivit ihjälskjutna, jag har blivit knivhuggen. Jag har varit med om mycket liksom.

Men det är just det att man blir så avstängd med känslorna. Känslorna stängs av. Det är som en på- och avknapp. Man gör saker och går över gränser man aldrig trodde man skulle gå över.

Och ja … just nu sitter jag av ett straff på ett behandlingshem, gör jag. Och jag har varit här i sex månader. Och mina dagar här flyter väl på. Jag går upp på morgonen. Jag är kristen så jag ber till gud, läser lite ur bibeln. Sen går jag upp och borstar tänderna. Jag käkar inte frukost, det är inte min grej. Sen åker jag iväg till ett kök dom har här, och så åker jag med och delar ut mat och så där. Sen kommer jag tillbaka till behandlingshemmet ungefär 12.30-13. Så har jag grupper och går på terapi.

Ja, alltså jag var inte frivilligt här från början, jag har ju blivit dömd i en rättegång att vara här. Men, det känns okej liksom. Alltså, det här har ju varit min biljett bort från allting.

Mina framtidsplaner, mina framtidsutsikter dom är väl så här att jag har ju sökt in till en skola. Så vi får se om jag kommer in. Sen vet jag inte vad jag vill göra, men jag vill jobba med utsatta barn i alla fall.

Alltså, mitt råd till andra då. Alltså det är så här … Jag tänker inte säga åt dig att inte testa droger liksom. För det är så här, det är många som säger det ”testa aldrig droger”. Det enda jag kan säga är: Är det … alltså är det värt för dig att betala priset på notan som kommer, det är väl det.

Ja, med det är väl det jag ville säga. Tack för mig!

Musikjingel

Tjejröst:

– Du har lyssnat på en podd från UMO. Där kan du som är mellan 13 och 25 år få svar på dina frågor om sex, hälsa och relationer.

Mer på UMO

Egna berättelser

Så började och slutade jag med droger

När jag går till affären ser jag alltid folk som missbrukar droger och alkohol. Detta är något som jag har vuxit upp med från en tidig ålder, det har på något sätt normaliserats.

Egna berättelser

Kontaktpersonen hjälpte mig att sluta

Jag började röka när ja var 12. Jag började skolka och hade 70 % frånvaro. Jag började dricka och hålla på med andra saker också. Eftersom jag mådde så dåligt under den här perioden så blev det så.

Svara varandra

Hur påverkas vänner och familjen när man tar droger?

Hur påverkas vänner och familj?

Svara varandra

Min kille har börjat röka på

Han säger att han ej ska göra det igen efter varje gång, men han gör det ändå.

Till toppen av sidan