Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Tips på vad man kan göra istället för att hålla på med mobilen?

När jag har tråkigt har jag inget att göra. Då sätter jag mig bara med min mobil, finns det något som ni rekommenderar att göra istället? (Gärna något enkelt)
/En rosa enhörning

Svar:

 • Saker jag brukar göra: Läsa, plugga, laga mat, baka, göra naglarna, fixa håret, städa rummet, meditera, be, läsa Bibeln, gå ut och springa, gymma, hänga med mamma, diska, tvätta, gå och handla osv.
  /Tjej 125
 • Jag tycker det är jättesvårt att lägga undan mobilen. Men det finns så mycket mer roligt man kan hitta på. Du och dina vänner kan åka till ett badhus, eller bio? Du kan sortera din garderob och kolla om det finns grejer du vill sälja! Hoppas de löser sig med mobilen.
  /Anonym
 • Jag brukar läsa eller åka längd. På sommaren brukar jag spela fotboll med mina kompisar. Du kan städa och sortera lite på ditt rum.
  /Smart kille
 • Pyssla, vila, leka.
  /Bea
 • Försök att snacka med vänner istället, eller bara kolla omgivningen. Ju mer du är borta från din telefon ju mindre sug kommer du att ha att ta upp den. Så ha bara tålamod de första dagarna och tvinga den själv att inte ta upp telefonen.
  /Dopaminfri
 • Några tips är att lyssna på musik och typ städa samtidigt eller gå på en kort promenad. Men också läsa nån bra bok som du tycker om!:))
  /…
 • Jag tycker också det är svårt att stänga av mobilen men mitt tips som jag brukar göra är att typ baka eller läsa en bra bok.
  /Hej
 • Ta bort sånt som lockar dig till att titta på mobilen så att du tvingar din fantasi att göra något annat än att titta på telefonen.
  /Vrg
 • Hitta något du kan distrahera dig med som är roligt. Jag har köpt pussel och Sudoku som hjälper koncentrationen men även minskar mobilanvändning.

  Ta bort de apparna som gör att du använder mobilen. Ladda ner spel/övningar som kan hjälpa dig öka din kunskap. Spel inom det området du är intresserad av.

  Själv är jag intresserad av kroppens olika delar och funktioner. Övningar som du kan träna på att bli bättre på. Matte!? Sök någon form av träning där du får de egenskaper på köpet men även distraherar dig. Gymma? Fotboll? Försök att umgås med vänner och familj. Köp spel som ni kan använda er av.

  Själv tycker jag om att laga mat till familjen där jag utrycker min kärlek genom att tillaga god mat.
  /Vian
 • Läsa, eller lyssna på ljudbok/podcast medans du tar en promenad eller gör en syssla. Försöka få 10 000 steg per dag:) du kan även rita, städa (blivit en som älskar städning efter cleantok hahah), baka, plugga, skriva listor typ bucketlist eller att göra. Prata i telefon med vänner kan man också göra:)
  /Tildis
 • Du kan kanske skriva till någon kompis eller så, och fråga om hen vill vara med dig.
  /röd tröjan!
 • Hej! Jag har varit mobilberoende och jag tog bort tiktok… jag trodde att det skulle vara svårt och mina föräldrar trodde inte att jag skulle klara mig utan det😱 men nu har jag varit utan de ett halvår och det känns skönt. Hitta en bra anledning till varför du inte vill hålla på med mobilen! Min va exempelvis att jag mådde dåligt av att se andras liv (jag jämförde mig) och sen kommer du känna mer motivation när du hittat anledning till varför du vill lägga undan den och minska skärmtiden Lycka till!
  /föredetta mobilberoende
 • Hej! Jag läste i en tidning en gång att man kunde sätta sig vid ett fönster och skriva ner vad som händer utanför . Jag gillar att rita och om du inte har en fritidsaktivitet redan föreslår jag att du skaffar en ❤️😊 P.s JAG VET ATT DET ÄR SVÅRT ATT LÄGGA NED TELEFONEN MEN ÄNDÅ !! 😚
  /En gul enhörning 🦄
 • Mina tips är att gå en promenad i skogen eller på något annat ställe där du känner dig lugn och trygg, kanske gå till biblioteket och låna en bok om du inte hittar någon bok som verkar intressant hemma.

  Eller kanske rita/måla/pyssla om du är intresserad av sånt, baka något gott som t.ex chokladbollar. Jag brukar tycka att det är mysigt att städa eller möblera om sitt rum samtidigt som man lyssnar på sina favoritlåtar eller helt enkelt bara chilla och lyssna på musik.

  Du kanske vill hänga med kompisar och typ gå och fika eller shoppa på stan och mitt sista förslag är att spendera tid med familjen. Typ om du har yngre småsyskon som fortfarande tycker om att leka, varför inte gå ut i pulkabacken, bygga lego, rita, läsa en saga, leka kull eller kurragömma tillsammans med dem? Det var mina förslag, hoppas att något av dem låter som något du vill göra😊.
  /En anonym hustomte

 • Mina tips är att träna, baka, skriva, planera, ta ett bad/selfcare/hemmaspa, meditera, yoga, handla kläder, gå ut och springa eller promenera, dansa, sjunga, städa eller rensa din gaderob. Hoppas det hjälpte!
  /kram från en tjej
 • Du har fått en massa exempel redan, tänker dock föreslå det jag brukar göra även om jag gör det mer som avslappning. Lyssna på något! Jag lyssnar på ljudbok (räknar inte det som att använda telefonen eftersom jag inte tittar på den), och virka. Funkar säkert också med att sticka eller tälja. Virka är oftast ganska ”hjärndött”, iaf när man lärt sig, och det är lätt att ta fram och stoppa undan. Det enda jag gör större delen av tiden är att räkna maskor och då kan man lyssna på något samtidigt.
  /25
 • Det du borde göra är att tvinga dig själv att ha tråkigt. Om du har tråkigt och motstår från att ta upp mobilen så kommer du säkert att komma på en idé om vad du kan göra. Testa att lägga ifrån mobilen i ett annat rum medans du har tråkigt. Annars skulle jag rekommendera att ta en promenad utan att använda mobilen under aktiviteten. Det sätter igång hjärnan med nya tankar och idéer än att bara sitta still. Fysisk aktivitet är mycket bra för kroppen. Hoppas att det hjälpte dig!
  /Anonym
 • Min lista när jag har tråkigt: Rita, Läsa, Pyssla, Skriva sagor/poesi, Sjunga/ dansa, Plugga, Ta en promenad, Lära sig en låt på instrument (det är värt det ). Men jag tror det viktigaste för dig nu är att prova olika saker tills du hittar det DU gillar! Prova på! Lycka till !
  /Älskar att vara kreativ
 • Du kan måla, teckna, lära dig nåt instrument, kanske musikteori, lösa pussel, städa, lösa soduku, läsa typ böcker eller serietidningar, skriva dikter eller noveller eller kanske till och med längre romaner, lyssna på musik, ta en promenad, vattna växter eller nåt, vika origami, plugga, ta en dusch, planera måltider, bygga lego om du har, gå runt och laga saker ba allmänt om typ en stol är ojämn kan man fixa det, ringa en kompis, gå till gymmet.   

  Eller så kan du ta det lugnt. Du kan bara sitta och träna på andningen, tänka på livet, processera din dag. Bara lev med dig själv. Du måste inte, men om du inte *kan* det så kan det vara bra att tänka över *varför* du inte kan bara vara med dig själv.
  /Random tjomme från Stockholm
 • Träna -Baka -Skriva -Planera -Ta ett bad/selfcare/hemmaspa -Meditera -Yoga -Pilates -Promenad -Sällskapsspel -Läsa. Har du ändå svårt att slita dig från mobilen? Gör något nyttigt på den iaf.
  /Anonym
 • Sjung din favoritlåt! Inte om du är i allmänheten bara för jag antar att det hade varit pinsamt, men annars kan du. Om du är hemma kan du storstäda för att känna att det fräscht när man är hemma.
  /Först

Mer på UMO

Svara varandra

Straight men nyfiken på andra killar, hur gör man?

Jag är hetero men nyfiken på att ha sex med andra killar.

Svara varandra

Nån mer som känner att den slösar bort sina tonår?

Jag är 17, fyller 18 nästa år och det känns som att jag inte har gjort något i mitt liv. Nån mer som känner likadant?

Svara varandra

Hur kan jag vara feminin som kille utan att känna mig utstirrad?

Hur ska jag våga vara mig själv utan att bli utfryst?

Svara varandra

Ska jag sluta på fotbollen?

Jag har börjat stressat över fotbollen då jag tycker att det är jobbigt att gå på träningar och har helt enkelt tappat gnistan lite. När jag väl spelar så tycker jag ofta att det är roligt men har ganska mycket ångest över fotbollen i vardagen.

Svara varandra

Har ni tips på aktiviteter som inte är sport?

De flesta jag känner går på minst 2 aktiviteter. Därför känner jag mig pressad att börja på nåt.

Artikel

Tips på att komma ut

Hur kommer man ut? Det finns lika många svar på den frågan som det finns sätt att göra det på. Du kan komma ut på olika sätt till olika personer.

Artikel

Tips på att komma ut

Hur kommer man ut? Det finns lika många svar på den frågan som det finns sätt att göra det på. Du kan komma ut på olika sätt till olika personer.

Artikel

Tips för att funka bra med autism

Det finns saker du kan göra själv för att ditt liv ska funka. Det finns föreningar och grupper där du kan träffa andra som har autism.

Artikel

Tips för att funka bra med adhd

Här får du som har adhd tips på vad du kan göra själv för att det som är svårt ska funka bättre.

Svara varandra

Någon annan som är ung och gift?

Jag är 18 år och är gift. Det är svårt att hitta andra unga som har gift sig. Finns det nån?

Till toppen av sidan