Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Retad och dåligt självförtroende för att jag är afro, hjälp!

Hej, jag är en mörkhyad tjej och eftersom jag växte upp i ett "vitt område" så brukar jag bli retad för min hudfärg och mitt hår. Vad ska jag göra? Har fått jättedåligt självförtroende.

/14 årig tjej

Svar

 • Omg fuck dem girl🤭 jag är själv ganska ljus i hudfärg men bruh vad jag önskar att jag va mörkhyad, asså nu har alla olika åsikter å sånt men asså girl... jag vet att jag int e den ända som känner så här när jag säger att mörkhyade tjejer är drop dead gorgeous 😻 alla är fina i deras egna sätt och du behöver bara liksom ”embrace ” att due mörkhyad.❤️❤️❤️❤️ Love yourself girl!!
  /asian girl
 • Girl, jag förstår exakt hur du känner dig. Det ända jag kan säga till dig är det som jag önskade nån sa till mig när jag va yngre och allt jag önskade va att vara vit med rakt hår är att; Du är vacker precis som du är.

  Din hud, allt den fina melanin du har i dig, DU LYSER. Bär den med stolthet för den representerar så mycket. Inte bara du utan din bakgrund och dina rötter. Och samma med ditt hår. och gå inte runt att tänk att du är annorlunda och udda för de är du inte. Det är bara på stället du är i de ”vita området” du är annorlunda men om du skulle vara i någon typ av förort där majoriteten kommer från alla delar av världen skulle du inte alls ses som annorlunda, så tänk aldrig så.

  Du är INTE annorlunda eller udda, men du är one of a kind och perfekt som du är!! Så de jag vill säga är bär din hud och hår med stolthet. Och skit i vad andra säger för 100% av dom är avundsjuka på dig. Dom som inte kan erkänna de kanske mår dåligt själva så dom känner att dom måste trycka ner andra till deras nivå, och de är synd. Ha huvudet högt❤️ Brown skin girllll Your skin just like pearls!! (Beyoncé’s låt - Brown skin girl )
  /Black and proud 👑
 • Vet att det inte egentligen är så hjälpsamt, men försök strunta i dem. De som mobbar gör det oftast för att själva framstå som mer eller ”bättre”. Oavsett hur du sett ut skulle de ändå mobba dig troligen.

  Om du hade glasögon hade det varit det, om du hade någon ovanligt födelsemärke hade det varit det och om de inte kunde hitta något med ditt utseende skulle det varit din personlighet eller din familj eller vad du har på dig eller något annat.

  Det finns alltid något man kan bli mobbad för. Var stolt och strunta i dem, de gör det för att de vill vara ”tuffa” och inte själva bli mobbade. De starkaste är inte de som mobbar, det är de som står upp för sig själv och andra och rätten att inte behöva vara ”perfekt” och följa normerna.

  Förstår att det är jobbigt att vara annorlunda, men kom ihåg att det alltid finns dem som är likadana och vilken trist värld det skulle bli om alla var ”vita” med perfekt hy och vikt och allt sånt där. Vi behöver variationen. De allra flesta växer upp och förstår att mobbande är bara dumt.
  /21
 • Jag kände likadant under en väldigt lång period, mitt självförtroende låg lågt på grund av att jag såg annorlunda ut än andra. det är viktigt att komma ihåg att uppskatta det som gör dig unik, att inte se ut på ett typiskt sätt är något du kan vara stolt över. lyssna inte på vad andra tycker om dig, de är bara avundsjuka för att de inte har lika fin hy och hår som du har. (:
  /qoi
 • Hej. Skriver detta för att jag känner exakt igen mig i denna situationen du är i. Från jag var 9 år till ungefär 13-14 så skämdes jag så mycket över den jag var. Jag hatade att mitt hår lockade sig istället för att ligga platt som på dem andra tjejerna, jag hatade att min hy var mörkare än de andras, och jag hatade att jag inte kom från Sverige.

  Jag förstår att det är svårt att sticka ut när alla andra ser exakt likadana, men lita på mig när jag säger att det är en otroligt bra sak. Människorna som du växte upp med visste defenitivt inte om att alla inte ska se likadana ut. Det är meningen att vi ska se olika ut, med olika hudfärger och hårtyper och allt. Så gå med huvudet högt och var stolt över den du är. Det är lättare sagt än gjort, jag vet. Men det finns en massa människor som inte ser typiskt "svenska" ut och dem är sååå vackra, precis som du. Kom ihåg: "melanin is mighty".
  /15 årig tjej
 • Det är ganska vanlig att bli retad på grund av sitt hudfärg eller utseende i allmänhet, jag också har blivit retad på grund av mitt utseende. Det bästa tipset är att du inte bryr dig om dem, är det så att de överdriver (tex skadar dig fysisk eller att du känner dig hotad) då tycker jag att du ska kontakta elevhälsan i din skola.

  Om det inte löser sig då är det bättre om du ber dina föräldrar kontakta rektorn för att lösa problemet. Är det så att du blir retad utanför skolan av specifika personer då skulle jag tänka att det är bra om du anmäler till polisen (om det är riktigt allvarligt).
  /17 årig tjej
 • Jag tycker att du ska strunta i de elaka eller prata med en vuxen! Du är fin precis som du är än hur du ser ut!!! (Från jag var typ 9 tills jag var 13 ville jag faktiskt vara mörkhyad) ❤️❤️❤️
  /Tjej som nyss blev 15
 • Jag tror att de som retas kan vara avundsjuka eller helt enkelt retas för att man inte är som alla andra. Men vem vill det? Själv tycker jag att mörk hud är så himla fint, och du har tur som har det. Äg det! Att vara annorlunda är det bästa man kan vara i min opinion, så låt det sticka i ögonen på de som retas! Du är så vacker och äger att sticka ut ur mängden (om det nu var ett ”vitt” område).
  /L
 • Det är väldigt vanligt att bli retad pga av sin utseende när man inte ser ut som de andra runt omkring sig. Själv är jag asiat och har blivit retad för mina ögon osv precis som dig i flera år. Det fick mig att inte vilja se ut som jag gjorde, men jag valde att tänka positivt, och jag vill gärna att du gör det också. Du är född som du är, och det går inte att ändra på.

  Även om det är svårt att ignorera haten ska du åtminstone försöka. För det är inte du som är felet, det är de. Det är deras beteende och de som behöver ändras. Oftast brukar vissa lära sig fort att inte kommentera andras utseenden medans andra måste vara så dumma och göra det. Har du det svårt är det bäst att du pratar med någon.
  /👼🏼
 • Jag vet personligen hur det är att vara mörkhyad i en miljö där de flesta inte var mörkhyade, och det är ofta att de retade mig för det. Det bästa tipset är att, varje gång de säger något som ens är lite nedsättandel, konfrontera dem. Då blir de oftast väldigt chockade och vet inte vad de ska säga och inser att de har väldigt fel.

  Dock kan de slänga ur sig att de bara skämtade och att du inte ska vara så känslig, men fortsätt konfrontera dem. Det kan vara så enkelt som att säga: "vad menar du med det?", eller "varför sa du så?". Jag vet att det kräver att du är modig, men när du väl har sagt det så är det så mycket enklare att bara fortsätta konfrontera dem, och efter några gånger kommer de sluta reta dig.

  Kom även ihåg att det de gör är rasistiskt och ska absolut inte tolereras. Det finns många grupper som jobbar mot rasism, ta gärna kontakt med dem.
  /Kevin
 • Fina fina du! ALLA ÄR OLIKA! Alla är så fina! Du är så fin! Själv vill jag vara brun😍 Och bry dig inte om vad andra tycker! Och om de blir för jobbigt så kan du ju prata med en psykolog, familjen, vänner, kurator, skolan❤️👍🏻Skolan kan göra mer än vad du tror! YOU GO GIRL❤️FINA DUUU
  //Tjej o kille

Mer på UMO

Artikel

Om du blir mobbad

Du som blir mobbad kan må väldigt dåligt på grund av det. Du kanske undviker personer och platser där mobbningen sker. Men ingen ska behöva gömma sig för att andra mobbar. Du har rätt att få hjälp så att mobbningen slutar.

Artikel

Hur får du starkare självkänsla?

Berätta hur du får starkare självkänsla eller självförtroende. Eller läs andras tips.

Egna berättelser

Utsatt för rasism

Jag är rädd att jag inte kommer få mitt drömjobb på grund av att jag är svart, att jag kommer bli utsatt för våld eller hot på grund av min bakgrund.

Till toppen av sidan