Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Mina föräldrar är skilda!

Hej,

Jag är en tjej på 14 år som bor i södra sverige. Mina föräldrar är skilda sedan ca 11 år tillbaka, och jag bor varannan vecka hos mamma, varannan hos pappa. Ibland tycker jag detta är sjukt jobbigt, och jag har upptäckt att det inte finns mycket om just detta med att flytta mellan olika föräldrar här på internet. Jag bestämde mig alltså för att skriva själv, så detta är till er som känner samma som jag gör.

Mina föräldrar skilde sig när jag var tre år gammal. Anledningen var att de inte kom överens om vad som var viktigast i vår familj. Jag var ju så liten så det enda jag kommer ihåg är sånt min hjärna själv fantiserat ihop, vilket både är bra och dåligt.

Jag tycker det är bra för att jag inte mår dåligt över själva skilsmässan, men samtidigt är det sämre eftersom jag aldrig kunde välja. Hade det hänt idag hade jag valt att bo mer med min mamma och mindre med pappa, då hans och min relation är ganska dålig. Jag önskar att jag hade fått den chansen redan då, för jag tror att mycket hade ändrats i mitt liv då.

Jag byter hem varje söndag, och det går i vågor. Vissa veckor är det inga problem, men ibland (oftast när jag ska till pappa) mår jag dåligt över det. Jag flyttar med mig nästan alla mina kläder, fotbollssaker, instrument, böcker och allt annat jag tycker om vilket är sjukt påfrestande. Mamma undrar om det finns något vi kan göra för att underlätta, men jag tror inte problemet är hur det görs, utan att det görs. Det är jobbigt.

Ibland önskar jag att mina föräldrar fortfarande bodde ihop. Jag undrar hur det hade sett ut då. Mamma hittade en ny kille snabbt efter hon hade flyttat från pappa, och han är ett as. Jag hatar honom och han hatar mig. Pappa är ensam men jag vet att han är inne på match och sånt hela tiden trots att han aldrig säger något till mig.

Till andra ungdomar i min situation... Ja, det är svårt att veta vad man ska säga, för allt låter så kliché: det går över, ni tar er igenom det osv. Jag önskar verkligen att era familjer fungerar bra, och vad som än händer så är en skilsmässa eller liknande aldrig ditt fel.

/E

Mer på UMO

Artikel

Skilda föräldrar

Det är ganska vanligt att föräldrar eller andra vårdnadshavare skiljer sig. Ditt liv kan påverkas på olika sätt av en skilsmässa, du kanske får byta skola eller flytta. Förändringar kan vara jobbiga. Men det blir ofta bättre efter ett tag, även om det kan ta tid.

Frågor & svar

Kan jag bestämma över var jag ska bo?

Det är mig det drabbar, och det är inte mitt fel att de skildes.

Artikel

Bråkigt med föräldrar

Det är inte konstigt att bli arg på sina föräldrar eller andra vuxna ibland. Att ha olika åsikter eller att bli osams då och då är vanligt. Men du ska inte behöva känna dig rädd eller kränkt. Du kan få hjälp av andra vuxna om det är så bråkigt hemma att du mår dåligt av det.

Artikel

Rättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

Till toppen av sidan