Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur övertalar jag föräldrarna att låta mig gå på konsert utomlands?

Jag är en tjej på 17 år. Nästa år så planerar jag och några av mina kompisar att åka utomlands själva för att gå på en konsert av våran favoritartist. Jag kommer fortfarande att vara 17 då. Jag ska åka med en nära kompis som är 20 och även flera av hennes kompisar som kommer vara över 18 år allihopa.

Problemet är att det är en väldigt liten chans att mina föräldrar kommer tillåta mig att åka ensam för att jag fortfarande är 17, trots att jag fyller 18 bara tre månader efter. De har aldrig träffat min kompis som jag ska åka med.

Jag behöver hjälp att komma på konkreta argument till varför jag ska få åka på denna resa!? Det skulle uppskattas väldigt mycket. Tack snälla!

/Lina

Svar:

 • Att du tekniskt sett inte kommer vara ensam, då du kommer vara där med din kompis och hennes kompisar. Det kan vara ett argument. Det är en annan sak om du skulle åka dit helt ensam.

  Det hade kanske hjälpt om du ordnar en träff där dina föräldrar får träffa din kompis. Du kan säga att du kommer höra av dig om hur allt går under resans gång, det kan vara ett annat argument.

  Att dina föräldrar kan få din kompis nummer, ifall att något skulle hända, kan vara en tredje argument. Att du förklarar varför du vill så gärna vill gå på just denna konsert, kan vara ett fjärde argument.

  /Anonym
 • Om jag var i din situation så tror jag faktiskt att jag hellre hade väntat tills jag blev 18, för att sedan veta att man kan göra sina egna beslut. För då räknas man som myndig. Tror också att saker och ting kan krångla till det om man är minderårig och åker med vänner som är äldre och myndiga. Finns ju massa konserter och festivaler varje år, så du missar egentligen ingenting. Jag hade iallafall väntat tills jag vet att jag hade blivit 18 och sen kunnat bestämma lite bättre själv.
  / Kille
 • Du kommer ju inte vara ensam. Dina föräldrar kanske kan prata i telefon med någon av dina vänner som ska följa med? Då kanske de får en bild på vem du ska åka med och därmed känner sig tryggare att släppa iväg dig. Du kan också säga att du har mobilen på dig och att de kan ringa osv… när du är iväg.
  /Alva

Mer på UMO

Svara varandra

Vi får inte sova över för mina föräldrar!

Jag är ändå 15 år, och han 17. Ser inte vad problemet är eller varför mina föräldrar är så himla stränga!

Svara varandra

Mina föräldrar litar inte på mig för att jag en gång ljög, vad ska jag göra?

Jag får inte vara ute sent, måste berätta vart jag går och vad jag gjort. Jag känner mig extremt begränsad, som att jag inte får göra något alls!

Till toppen av sidan