Panik - lämna sidan!
Vad är okej?

Sex som inte känns bra

Sex ska kännas bra för alla som är med. Ni bestämmer tillsammans när och hur ni ska ha sex. Det är bra att fundera på vad det beror på om det inte känns bra under sexet, eller om du ångrar något efteråt.

Två personer håller om varandra, en av dem ser skeptisk ut och tänker "Nej, nu vill jag inte mer". Illustration.

Sex ska vara på lika villkor. Det betyder att allas njutning är lika mycket värd, och att det ska kännas skönt och härligt både för dig och den eller de du har sex med. 

Om sex inte blir som du har tänkt dig

Det är bra att fundera på varför sexet inte känns skönt. Du kanske mår dåligt eller känner dig ledsen eller arg efteråt. Själva sexet kanske kändes dåligt. Du kanske gick med på något du ångrade efteråt. Eller gjorde någon någonting som du inte ville? Eller blev det bara misslyckat den här gången? Kanske kan du försöka prata med den eller de du hade sex med. 

Det är alltid okej att ångra sig

Du och de du har sex med har alltid rätt att pausa eller avbryta, även om ni har börjat ha sex. Bara för att ni till exempel har hånglat, eller följt med hem, betyder inte det att ni har lovat varandra att ha sex. 

Även om ni har haft sex tidigare, har ni båda rätt att säga nej en annan gång. Ingen ska behöva förklara eller försvara sig. Och bara för att du eller den andra har gått med på att ha sex på ett sätt, måste ni inte ha sex på något annat sätt om ni båda inte vill. Du kan säga nej när som helst, och du har rätt att få ditt nej respekterat.

En person sitter i en säng med allvarlig min. Illustration.

Svårt att säga nej eller avbryta?  

Ingen får ha sex med dig om du inte säger eller visar att du vill det. Även om ni redan börjat ha sex och du bara inte känner för det längre. När en person inte längre verkar vilja ha sex så måste den andra personen avbryta.

Det är viktigt att lyssna in varandra. Här kan du läsa mer om hur du kan visa att du vill ha sex, och hur du kan veta om någon vill ha sex med dig.

Du ska aldrig känna dig tvingad  

Du ska aldrig behöva känna dig tvingad eller stressad att ha sex. Du ska inte heller behöva gå med på något för att du tänker att du kanske borde eller för att du känner att någon annan vill, eller förväntar sig det. 

Prata med någon om det som har hänt 

Oavsett vad du har varit med om kan det vara bra att prata om det med någon. Det kan hjälpa dig på olika sätt, till exempel kan det kännas lättare när du får sätta ord på det du har varit med om, ni kan prata om hur du kan göra nästa gång om du hamnar i en likande situation och få hjälp att avgöra om du kan ha varit med om något brottsligt. Du kan prata med en kompis, en vuxen som du litar på eller någon på en ungdomsmottagning. Det finns även flera ställen du kan kontakta om du vill prata anonymt med någon. Här hittar du en lista med organisationer där du kan få stöd och hjälp. 

Du kan ha utsatts för ett sexualbrott  

Du kan ha utsatts för ett sexualbrott om du har varit med om sex som inte känns bra. Du måste inte veta att det är ett övergrepp du varit med om, det räcker att något inte känns bra. Här kan du läsa mer om våldtäkt och andra sexualbrott.

Mer på UMO

Svara varandraMin pojkvän fortsätter fast jag säger nej

Jag både säger nej, säger sluta, visar med mitt kroppsspråk att jag inte vill och flyttar bort hans hand. Vad mer ska jag göra? Har ni varit med om något liknande och hur har ni då hanterat det?

UMO-poddenWilmas tankar: "Jag inbillade mig att jag gillade hårt sex”

62. Wilma trodde att hon gillade att bli smiskad och dragen i håret när hon hade sex. Hon har spelat in sina tankar om varför hon trodde det och berättar vilket sorts sex hon verkligen gillar. 

ArtikelAtt utsätta någon för sexualbrott

Att ha sex med någon som inte vill är alltid fel och olagligt. Det är vanligt att det känns jobbigt efteråt om du har utsatt någon för ett övergrepp. Det finns hjälp att få för att få dig att må bättre, och för att få dig att sluta begå övergrepp.

Vad är okej?

Här hittar du innehåll om regler och lagar om sex.

Svara varandraÄr det verkligen så här det går till när man har sex?

Han hade alltså runkat på mig. Jag har aldrig haft sex med någon så jag vet inte hur det ska gå till. Är det normalt att känna så här?

ArtikelVåldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt med någon som inte vill det är olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett övergrepp, och du har rätt att få stöd om det har hänt.

UMO-poddenHur vet jag om hon vill ha sex?

31. "Jag tvekade lite hur jag skulle fråga, men sen frågade jag bara. Hon verkade glad att jag ställde frågan".

Till toppen av sidan