Sex fast du inte vill

Sex ska kännas bra för alla som är med. Ni bestämmer tillsammans när och hur ni ska ha sex. Det är bra att fundera på vad det kan bero på om sexet inte känns bra, eller om du ångrar något efteråt.

Två personer håller om varandra, en av dem ser skeptisk ut och tänker "Nej, nu vill jag inte mer". Illustration.

Du kan behöva prata med någon om du har haft sex som inte känns bra.

Du ska aldrig känna dig tvingad

Du ska aldrig behöva känna dig tvingad eller stressad att ha sex, till exempel för att någon annan tjatar eller försöker övertala dig. Du ska inte heller behöva gå med på något för att du tänker att du kanske borde eller för att du känner att någon annan vill eller förväntar sig det.

Det är alltid okej att ångra sig. Bara för att du till exempel har hånglat med någon, eller följt med någon hem, betyder inte det att du har lovat att ha sex.

Även om du har haft sex med personen tidigare, har du rätt att säga nej en annan gång. Du ska inte behöva förklara eller försvara dig. Och bara för att du har gått med på att ha sex på ett sätt, måste du inte ha sex på något annat sätt om du inte vill.

Säg till om du inte vill

Det är viktigt att du säger till om du inte vill ha sex, eller tydligt visar om du till exempel vill sluta ha sex. Du kan säga att du inte känner för det. Du kan till exempel resa dig och börja göra något annat om du ligger ner.

Känslan efteråt

Det är bra att fundera på vad det egentligen beror på om du mår dåligt eller känner dig ledsen eller arg efter att ha haft sex. Gjorde någon något som du egentligen inte ville? Gick du med på något som du egentligen inte hade lust med? Eller blev det bara misslyckat den här gången? Kanske kan du försöka prata med den eller de du hade sex med.

Ibland kan något som har känts bra en gång, kännas dåligt en annan gång. Det kan bero på vad du vill just då, vem du har sex med, vilken relation ni har till varandra och hur situationen är. Det viktiga är att det är du själv som bestämmer vad du vill och inte vill göra med din kropp.

Du kan fundera på hur du kan göra i stället om du känner att du själv gjorde något som den andra inte helt var med på. Till exempel kan du fråga om det känns okej. Sex ska kännas bra för alla som är med.

En person sitter i en säng med allvarlig min. Illustration.
En person sitter i en säng med allvarlig min. Illustration.

Nej kan sägas på många olika sätt

Du kan säga nej när som helst, även om du har börjat ha sex och vill sluta, och du har rätt att få ditt nej respekterat. Att säga ”nej” behöver inte betyda att du uttalar ordet nej. Det kan sägas på många olika sätt eller visas med kroppen. Det är viktigt att lyssna in varandra.

Tänk på:

  • Att hångla betyder inte ja till sex.
  • Att säga ja till en sorts sex betyder inte ja till andra typer av sex.
  • Att ha sex en dag betyder inte ja till sex en annan dag.
  • Att vara full betyder inte ja till sex.
  • Att sova ihop med någon betyder inte ja till sex.
  • Att vara ihop med någon betyder inte ja till sex.
  • Att följa med någon hem betyder inte ja till sex.
  • Att inte uttala ordet nej, betyder inte ja till sex.

Prata med någon om det som har hänt

Du kan ha utsatts för ett sexuellt övergrepp om du har varit med om sex som inte känns bra. Ett sexuellt övergrepp är ett brott. Ibland är det svårt att veta om det som hände var ett brott eller inte. Till exempel kan det ha varit ett brott även om det inte har varit våld inblandat. Du har alltid rätt att lita på dina känslor och du vet bäst om det som hänt skett mot din vilja.

Du måste inte veta att det är ett övergrepp du varit med om för att prata med någon, det räcker att något inte känns bra. Du kan till exempel prata med en kompis, en vuxen som du litar på eller någon på en ungdomsmottagning. Det finns även flera ställen du kan kontakta om du vill prata anonymt med någon om det du har varit med om. Här hittar du en lista med organisationer där du kan få stöd och hjälp.

Det är bra att så snart som möjligt anmäla till polisen att du misstänker att du blivit utsatt för ett brott, om du orkar och vill. Det går även att göra en anmälan efter en längre tid om det inte känns möjligt att anmäla direkt.

Att tjata eller tvinga sig till sex

Det är inte okej att tjata eller försöka övertala någon till att ha sex. Att tvinga någon att ha sex genom till exempel hot eller våld är olagligt. Du märker vad någon gillar och inte gillar om du hela tiden känner av och lyssnar på den du har sex med. Du märker också om någon egentligen inte vill. Då är det viktigt att respektera det.

Skillnaden mellan tjatsex och ett sexuellt övergrepp är att den som blir tjatad på till sist säger okej. Kanske känns det bra i början att personen gick med på att ha sex. Men du kan också känna att det inte känns bra, att du inte betedde dig på ett schyst sätt för att få ha sex.

Det finns flera olika ställen där du kan få prata med någon om vad som är okej och inte när det gäller sex. Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning.

Läs mer om att utsätta någon för sexuella övergrepp.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan