Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur blir det med skolan när jag är gravid?

Fråga

Jag är 16 år och gravid. Min kille och jag vill jättegärna behålla barnet men vi är osäkra på hur det blir med skolan. Hur fungerar det med skolan under tiden man är gravid och efter man har fött sitt barn?

Svar

Det är jättebra att du och din kille tillsammans funderar över hur det ska bli och vilket stöd ni kan få. Det kan vara svårt att se framför sig vilken förändring det innebär att bli förälder.

Du kan gå i skolan så länge du orkar innan födseln. Om skolan skulle göra dig stressad eller om du skulle må dåligt på något annat sätt, kan det vara bra att minska på takten i skolarbetet.

När du går på gymnasiet kan du välja att göra ett studieuppehåll när som helst. Då gör du en plan tillsammans med skolan för när och hur mycket du behöver vara ledig.

Det kan vara bra att planera i god tid. Prata med en lärare eller med en studie- och yrkesvägledare på skolan så kan du få hjälp med det som behövs. En del skolor erbjuder möjligheten att läsa in kurser i förväg. 

På både ungdomsmottagningen och barnmorskemottagningen finns personer med lång erfarenhet som kan hjälpa till med frågor kring graviditet, förlossning och vilket stöd du kan få efteråt.

Socialtjänsten i din kommun hjälpa dig om du har frågor om boende och ekonomi.

På en del ställen i landet finns det speciella föräldragrupper för unga som är eller ska bli föräldrar. Du kan fråga barnmorskan på barnmorskemottagningen om såna grupper. Du kan också söka på nätet för att hitta andra unga som väntar eller har barn. 

Det kan vara bra att i förväg fundera på vilket stöd ni kan få av anhöriga eller andra vuxna, hur ni ska bo och hur ekonomin kommer att se ut.

Om ni bor hemma hos era föräldrar eller andra närstående kan det vara bra att bo kvar där ett tag. Det är ofta skönt om man kan få stöd och hjälp i början. Prata med dem om hur de kan stötta er och om vilken hjälp ni skulle vilja ha.

Prata också med varandra om hur ni vill ha det, till exempel hur ni ska dela upp föräldraledigheten och vem som ska ansvara för vad.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Egna berättelser

Blev med barn vid 15

Min flickvän blev gravid efter jag och hon hade haft samlag på en skolutflykt. Jag fick reda på det efter ett halvår.

Egna berättelser

Jag var rädd och funderade på abort

Efteråt så berättade vi det för våra föräldrar som INTE tog det bra först, men efter ett tag började dom mer och mer acceptera och respektera mitt och min pojkväns val.

Artikel

Att få reda på att du är gravid

Det kan vara omtumlande att få reda på att du är gravid. Du kanske känner dig överväldigad eller förvirrad. Det är helt naturligt.

Till toppen av sidan