Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Hur blir det med skolan när jag är gravid?

Fråga

Jag är 16 år och jag är gravid. Min kille och jag vill jättegärna behålla barnet men vi är osäkra på hur det blir med skolan. Hur fungerar det med skolan under tiden man är gravid och efter man har fött sitt barn?

Svar

Det är jättebra att du och din kille tillsammans funderar över hur det ska bli och vilket stöd ni kan få. Det kan vara svårt att se framför sig vilken förändring det innebär att bli förälder.

Du kan gå i skolan så länge du orkar innan födseln. Om skolan skulle göra dig stressad eller om du skulle må dåligt på något annat sätt, kan det vara bra att minska på takten i skolarbetet.

När du går på gymnasiet kan du välja att göra ett studieuppehåll när som helst. Du gör då upp en plan tillsammans med skolan för när och hur mycket du behöver vara ledig.

Det kan vara bra att planera i god tid, så att planen blir så bra som möjligt. Du kan tillexempel läsa in kurser i förväg om det skulle göra det lättare. Prata med din lärare eller med en studie- och yrkesvägledare på skolan så ska du få hjälp med all planering som behövs.

På både ungdomsmottagningen och barnmorskemottagningen (MVC) finns personer med lång erfarenhet som kan hjälpa till med frågor kring graviditet, förlossning och vilket stöd du kan få efteråt.

Du kan också få hjälp med frågor om boende och ekonomi. Då kan du vända dig till socialtjänsten i den kommun du bor för att få råd och stöd.

På en del ställen i landet finns det speciella föräldragrupper för unga som är eller ska bli föräldrar. Du kan fråga barnmorskan på MVC om såna grupper eller så kan du söka på nätet efter andra som är i samma situation.

Det kan vara bra att i förväg fundera på vilket stöd du kan få av föräldrar eller andra anhöriga, hur du ska bo och hur ekonomin kommer att se ut.

Om ni bor hemma hos föräldrar eller andra närstående kan det vara bra att bo kvar där ett tag. Det är ofta skönt om man kan få stöd och hjälp från de personer man har runt omkring sig. Prata med dem om hur de kan stötta er och om vilken hjälp ni skulle vilja ha.

Prata också med varandra om hur ni själva vill ha det, till exempel hur ni ska dela föräldraledigheten och vem som ska ansvara för vad.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Egna berättelserBlev med barn vid 15

Min flickvän blev gravid efter jag och hon hade haft samlag på en skolutflykt. Jag fick reda på det efter ett halvår.

Egna berättelserJag var rädd och funderade på abort

Efteråt så berättade vi det för våra föräldrar som INTE tog det bra först, men efter ett tag började dom mer och mer acceptera och respektera mitt och min pojkväns val.

ArtikelAtt få besked om en graviditet

Du kan uppleva det på många olika sätt om du får veta att du är gravid eller har gjort någon annan gravid. Du kan bli glad, förvånad, rädd eller ledsen eller växla mellan olika känslor.

Till toppen av sidan