Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför kliar det på penisen?

Fråga

Jag har ett problem med min penis. Den kliar och ollonet ser rött ut. Förhuden har också börjat spricka väldigt lätt, vad kan det här bero på?

Svar

En vanlig orsak till att huden på ollonet och förhuden blir röd och irriterad är att du tvättat penisen för ofta eller med tvål eller duschkräm. Då blir huden uttorkad och du kan få små sprickor. Det kan även svida och klia.

Använd inte tvål eller duschkräm när du tvättar penisen. Det räcker att tvätta med ljummet vatten en gång om dagen. Om huden är torr kan du smörja med någon oparfymerad olja, till exempel olivolja eller barnolja.

Att huden är röd, kliar och spricker lätt kan i sällsynta fall bero på att du fått svamp på penisen. En svampinfektion kan även göra att du får en vit hinna på ollonet och under förhuden. Hinnan är svårare att tvätta bort än smegma som naturligt finns under förhuden.

Svamp på penisen är ofarlig och går ofta över av sig själv inom ungefär en vecka.

Du kan behöva behandling om dina besvär inte går över, eller om du har mycket besvär. Kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att ta reda på om det verkligen är svamp du har.  Då får du också behandling om det behövs.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan