Fråga

Varför kliar det på penisen?

Fråga

Jag har ett problem med min penis. Den kliar och ollonet ser rött ut. Förhuden har också börjat spricka väldigt lätt, vad kan detta bero på?

Svar

En vanlig orsak till att huden på ollonet och förhuden blir röd och irriterad är att du tvättat penisen för ofta eller med för starka produkter, exempelvis tvål eller duschkräm. Då blir huden uttorkad och du kan få små sprickor. Det kan även svida och klia.

För att förebygga besvär ska du inte använda tvål eller duschkräm när du tvättar penisen. Det räcker att tvätta med ljummet vatten en gång om dagen. Om huden är torr kan du smörja med någon oparfymerad olja, till exempel olivolja eller barnolja.

Att huden blir röd och kliar kan också bero på att du fått en svampinfektion. En svampinfektion kan även göra att du får en vit hinna på ollonet och under förhuden. Hinnan är svårare att tvätta bort än smegma som naturligt finns under förhuden.

En svampinfektion är ofarlig och går ofta över av sig själv inom ungefär en vecka.

Om dina besvär inte går över, eller om du har mycket besvär, kan du behöva behandling. För att få komma fram till om det verkligen är svamp du har kan du vända dig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan