Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför kliar det på penisen?

Fråga

Jag har ett problem med min penis. Den kliar och ollonet ser rött ut. Förhuden har också börjat spricka väldigt lätt, vad kan det här bero på?

Svar

Det kan bero på att du tvättat penisen för ofta, eller med tvål eller duschkräm. Då blir huden på ollonet och förhuden uttorkad, irriterad och du kan få små sprickor. Det kan svida och klia. Det kan också bli rött om du har ljus hud, eller mörkare om du har mörk hud. 

Använd inte tvål eller duschkräm när du tvättar penisen. Det räcker att tvätta med ljummet vatten en gång om dagen. Om huden är torr kan du smörja med någon oparfymerad olja, till exempel olivolja eller barnolja.

Att huden är röd eller mörkare, kliar och spricker lätt kan i sällsynta fall bero på att du fått svamp på penisen. En svampinfektion kan även göra att du får en vit hinna på ollonet och under förhuden. Hinnan är svårare att tvätta bort än smegma som naturligt finns under förhuden.

Svamp på penisen är ofarlig och går ofta över av sig själv inom ungefär en vecka.

Du kan behöva behandling om dina besvär inte går över, eller om du har mycket besvär. Kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att ta reda på om det är svamp du har. Då får du också tips på behandling om det behövs.

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Undersökning av penisen och pungen

Du kan få din penis eller pung undersökt om du till exempel har fått ont, har fått utslag eller undrar över något. Då kan du få svar på dina frågor och hjälp om du behöver det. Undersökningen går snabbt och ska inte göra ont.

Artikel

Ont i penisen

Det kan vara obehagligt att ha ont i penisen eftersom det är en känslig kroppsdel. Ibland kan det sluta göra ont av sig själv, men det kan också vara viktigt att du söker vård.

Frågor & svar

Har jag fått svamp på penisen?

Jag har en vit gegga på penisen, och ibland är ollonet rött och kliar. Tror ni jag har fått svamp? Finns det nån medicin som hjälper?

Till toppen av sidan