Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför funderar jag så mycket över meningen med livet?

Fråga

Jag har ungefär allt man kan önska sig, bra kompisar, blir inte retad, en frisk familj och får nästan allt jag ber om. Men ändå mår jag inte bra. Jag vet inte riktig varför det känns så. Jag känner mig otacksam som känner så. För jag vet att det finns hur många som helst i världen som drömmer om att ha en frisk familj och vänner.

Jag vet inte om det är hela livet jag stör mig på. Jag gör nästan samma sak varje dag, går i skolan, kommer hem, gör läxor, äter och sover. Jag vill bara dö ibland om jag ska vara ärlig. Det låter så själviskt, men det är sant. Jag tänker på det nästan hela tiden och jag vill inte det, för de känns som jag håller på att bli att galen.

Så mina frågor är:

 1. Hur ska jag göra för att sluta tänka så här?
 2. Vad är meningen med livet?
 3. Hur ska jag göra för att må bättre?
 4. Är jag ensam om de här tankarna?

Svar

Eftersom du så tydligt numrerat dina frågor svarar jag på dem i samma ordning.

 1. Du kan behöva prata med någon som kan hjälpa dig att sluta tänka tankarna om att dö. Till exempel skulle du kunna prata med en kurator, psykolog eller psykoterapeut, på elevhälsan i skolan eller på en ungdomsmottagning. De är vana att prata med unga om såna här saker.
  De känslor och tankar du beskriver som handlar om meningen med livet brukar man kalla för existentiella frågor. Hur lever jag mitt liv och hur vill jag leva mitt liv? En del av oss tänker mer på såna här frågor än andra. Det kan kännas jobbigt, men försök att se det som en tillgång att du har det här djupet i dig.
 1. Meningen med livet är olika för alla. Många tycker att meningen med livet är att ha personer omkring sig som älskar en och som man själv älskar. En del tycker att meningen med livet är att ha ett arbete man trivs med, medan andra tycker att det är att se världen. Det finns inget rätt svar på vad meningen med livet är som gäller för alla.
  Vad meningen med livet är för dig kommer du att komma fram till så småningom. Som ung är det vanligt att ha de här tankarna om livet.
 1. Du ska inte behöva må så här. Att du känner att du vill dö ibland kan bero på en depression och det kan du få hjälp med. Det finns olika hjälp att få, till exempel psykoterapi och medicin. Men också andra saker. Som jag skrev tidigare tycker jag att du ska prata med någon som kan hjälpa dig att må bättre.
 2. Du är absolut inte ensam om de här tankarna. Men att du mår så dåligt att du har tankar på att vilja dö är något annat än tankar om meningen med livet. Att tänka på meningen med livet kan vara svårt, men det kan också vara spännande och positivt. Medan tankar på att vilja dö bara är negativa och dåliga för dig, därför behöver du hjälp.

Med vänliga hälsningar
Yvonne Gran-Hellsten, barnmorska och psykoterapeut

Aktuella artiklar

Artikel

Till dig som har tankar på att ta ditt liv - självmord

Ibland kan det känns som att man inte orkar leva vidare. Även om det är väldigt jobbigt att känna så är det bra att veta att det inte är ovanligt eller konstigt. Känns det så för dig finns det hjälp att få. Livet förändras med tiden och kan bli bra på sätt man inte tror innan man får hjälp.

Artikel

Film: Tips för att må bra

Här är några tips på saker du kan göra själv, för att må bättre.

Till toppen av sidan