Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad har jag för vit gegga runt ollonet?

Fråga

När jag drar tillbaka förhuden har jag en vit gegga runt ollonet. Vad är det för nåt?

Svar

Det du ser under förhuden är talg. Talg börjar bildas i talgkörtlar i puberteten. Ibland kan man ha mer talg och ibland mindre.

Talgen skyddar ollonet från bakterier och svamp. Den fungerar också som ett smörjmedel för ollonet. Att du har det är alltså ett tecken på att din kropp fungerar precis som den ska. 

Talgen kallas även för smegma eller flensost.

Det är bra att tvätta penisen en gång om dagen med ljummet vatten och försiktigt gnugga bort talget med fingrarna. Använd inte tvål, det torkar ut och gör att det kan börja bildas mer talg.

Med vänliga hälsningar
Gustav Stenson, sjuksköterska

Mer på UMO

Artikel

Vad händer i puberteten hos killar?

Puberteten brukar börja någon gång mellan 9 och 14 år. Det första som händer är att testiklarna som finns i pungen börjar växa och bilda mer testosteron.

Artikel

Sned penis

De allra flesta penisar blir sneda när de har stånd. Att penisen är sned gör väldigt sällan att det blir svårare att ha sex.

Artikel

Penisstorlek

Många funderar någon gång över storleken på sin penis. Vissa kanske tycker att den är för liten, andra tycker att den är för stor. Hur skönt sex är, både för dig själv och de du har sex med, beror inte på storleken utan på hur ni har sex.

Svara varandra

Hur blir era kukar när det är kallt?

Blir er kuk hårdare eller slakare av kyla? Om ni till exempel badar i kallt vatten eller är lättklädda på vintern.

Svara varandra

Får ni också nattlig utlösning?

Jag brukar alltid vakna precis innan kalsongerna är blöta. Ofta är det inte så mycket som kommer men ibland kommer det nästan mer än vad som kommer när jag runkat.

Till toppen av sidan