Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför får jag så mycket smegma?

Fråga

Det känns som jag har överproduktion av smegma, min penis luktar illa. Duschar jag till exempel på morgonen så är penisen äcklig igen på kvällen, med ett vitt lager av smegma. Och när jag har onanerat flagnar huden på penisen. Är det här en könssjukdom?

Svar

Nej, det är ingen könssjukdom. Det låter som att huden på ollonet, och kanske insidan av förhuden, är torr. Då kan det bli som du beskriver. Att du får så mycket smegma kan vara kroppens sätt att själv försöka motverka det torra.

Smegma är rester av ett fett som kallas talg. Det bildas av talgkörtlar, som det finns fullt av på penisen och resten av kroppen. Talget finns för att smörja huden för att hålla den mjuk och smidig.

Tvätta inte penisen med tvål, duschkräm eller liknande, det torkar ut huden ännu mer. Använd bara vatten. Det räcker att tvätta penisen en gång om dagen.

Smörj ollonet med olja, för att tillföra mer fett till huden. Du kan använda barnolja eller vanlig matolja. Smörj in ollonet morgon och kväll.

Ta kontakt med en läkare på en ungdomsmottagning eller vårdcentral om du inte har märkt någon förbättring efter två veckor. Då kan det behövas någon annan behandling.

Johan Nilsson, sjuksköterska

Mer på UMO

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Till toppen av sidan