Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför får jag så mycket smegma?

Fråga

Det känns som jag har överproduktion av smegma, min penis luktar illa. Duschar jag till exempel på morgonen så är penisen äcklig igen på kvällen med ett vitt lager av smegma. Och när jag har onanerat flagnar huden på penisen. Är det här en könssjukdom?

Svar

Nej, det är ingen könssjukdom. Istället låter det som att huden på ollonet, och kanske insidan av förhuden, är torr. Då kan det bli hudflagor på det sätt du beskriver. Att du får så mycket smegma kan vara kroppens sätt att själv försöka motverka det torra.

Smegma är rester av ett fett som kallas talg. Det bildas av talgkörtlar, som det finns fullt av på penisen och resten av kroppen. Talget finns för att smörja huden för att hålla den mjuk och spänstig.

Jag tror att du skulle bli hjälpt av att smörja in ollonet med olja, för att tillföra mer fett till huden. Du kan använda barnolja eller en vanlig matolja. Smörj in ollonet morgon och kväll i ungefär två veckor.

Tvätta inte penisen med tvål, duschkräm eller liknande, det kan torka ut huden. Använd bara vatten. Det är inte heller bra att tvätta för ofta, det kan också få talgkörtlarna att börja överproducera talg.

Har du blivit bättre, men inte helt bra efter två veckor kan du fortsätta. Om du inte har märkt någon förbättring tycker jag att du ska ta kontakt med en läkare, på en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Då kan det behövas någon annan behandling.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Mer på UMO

Penisen och pungen

Här hittar du innehåll om penisen och pungen.

Till toppen av sidan