Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min kille slår mig när han är full, hur gör jag slut?

Fråga

Min kille har börjat dricka väldigt mycket, och när han är full så kan han helt plötsligt börja skrika och slå mig.

Det händer inte alla gånger han är full, men oftast. När han är nykter är han jättesnäll, och det är svårt att tro att han blir som ett svin när han dricker.

Det är inte många som vet om det här. Jag har inte berättat för någon hemma. Mina kompisar tror inte på mig och det känns jättejobbigt. Jag har verkligen tröttnat på honom men vågar inte göra slut.

Han tror att det är okej att han beter sig som han gör. Han verkar tro att han äger mig på något sätt. Kan ni ge mig förslag på hur jag ska göra slut? Det går inte att prata med mina kompisar, det har jag försökt.

Svar

Du tänker helt rätt. Du ska inte vara tillsammans med någon som slår dig. Att han slår dig är ett brott som du kan polisanmäla. Inget av det här är ditt fel och han har inte rätt att bete sig som att han äger dig.

Du skriver att du inte vågar göra slut. Men du vet att du behöver göra det, eftersom du frågar hur du ska göra. Det tycker jag låter bra, även om jag förstår att det kan kännas väldigt svårt och läskigt.

Jag tycker att du ska berätta för honom att du inte vill vara tillsammans med honom och varför. Gör det när han är nykter. Tror du att han kan bli våldsam när du gör slut, trots att han är nykter? Då kan du ta med dig någon eller ringa eller skriva och göra slut.

Mitt råd är att inte ha någon kontakt med honom efter att du har gjort slut. Han kanske försöker kontakta dig, men som läget är nu tycker jag inte att ni ska ha kontakt.

Din kille behöver hjälp att sluta slå och med sitt drickande. Men det måste han komma fram till själv. Och han måste själv ta hjälp. Det är inte ditt ansvar. Kanske ni kan vara kompisar i framtiden om han ser till att få hjälp, och om du då kan förlåta honom.

Det är vanligt att man fortsätter att vara kär i en person som behandlar en illa, för att hen också har bra sidor. Men man kan inte fortsätta att vara ihop. Du måste tänka på dig. Ingen förtjänar att bli slagen.

Många behöver stöd för att lämna ett våldsamt förhållande. Jag tycker att du ska kontakta en ungdomsmottagning, där kan du få stöd av en kurator eller en psykolog. Du kan också ta hjälp av någon vuxen i din närhet.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Mer på UMO

Frågor & svar

Jag vill sluta slåss

Jag börjar ofta slåss när jag är ute med kompisar och vi träffar andra som är störiga på nåt sätt. Men efteråt brukar jag ångra mig.

Våld & kränkningar

Innehåll om våld och kränkningar.

Artikel

Stöd om du har frågor om våld, sexuella övergrepp och kränkningar

Det finns stöd att få om du har frågor om, eller blir utsatt för våld, sexuella övergrepp eller kränkningar. Du kan oftast vara anonym.

Till toppen av sidan