Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag vill sluta slåss

Fråga

Jag börjar ofta slåss när jag är ute med kompisar och vi träffar andra som är störiga på nåt sätt. Helt ärligt har det varit som att jag letat efter det ibland. Jag vet att det inte är bra, men ändå blir det så. Det har blivit som en grej vi gör ibland.

På nåt sätt känns det nästan skönt att slå och bli slagen. Men efteråt brukar jag ångra mig.

Vad ska jag göra för att sluta?

Svar

Vad bra att du vill sluta slåss och att du är medveten om att det inte är bra. Att slåss är olagligt och blir dåligt för både en själv och andra även om det kan kännas skönt eller bra i stunden. Ett första steg är att ta ansvar för det våld du utsatt andra för vilket du gör nu genom att söka hjälp för att ändra ditt beteende.

Det är aldrig för sent att sluta slåss. För att sluta slåss behöver man oftast lära sig nya strategier och att kontrollera sina känslor. Det kan vara svårt att göra det helt på egen hand men det finns bra hjälp att få.

Du kan få stöd av socialtjänsten där du bor. På socialtjänsten kan man både få hjälp för att må bättre och att sluta göra saker som är farliga eller olagliga. Socialtjänsten kan till exempel erbjuda samtalsstöd eller att man får en kontaktperson. Du kan ta hjälp av en vuxen i din närhet för att komma i kontakt med socialtjänsten där du bor.

Det kan finnas flera olika anledningar till att du slåss. Det kan bland annat handla om hur du mår och hur du har det i livet. För en del kan det handla om att försöka få en kick för stunden eller att få ur sig jobbiga känslor.

En del kan också slåss för att försöka passa in i en grupp eller för att man känner sig tvingad av dem man umgås med. Att slåss kan också vara ett sätt att skada sig själv, och då kan det nästan kännas skönt att både slå och bli slagen, precis som du skriver. En del kan också slåss för att de själva blivit slagna och kanske inte vet hur man ska hantera situationer på annat sätt.

Alla kan behöva få utlopp för sin ilska, ledsenhet, frustration eller sin önskan om att få kickar, men det är viktigt att göra det på ett sätt som inte skadar en själv eller andra.

Här är några saker du kan göra själv:

  • Fundera på om det finns saker du kan göra istället för att slåss. Något som ger en bra känsla men som inte är skadliga för dig själv eller andra.
  • Fundera på hur kompisarna påverkar dig och om du påverkar dem. Kanske kan ni tillsammans välja att vara på andra ställen och göra andra saker än ni brukar. Fundera också på om du har kompisar som påverkar dig på ett dåligt sätt och som det skulle vara bättre för dig att inte vara med.
  • Tänk på om det finns saker i ditt liv som behöver förändras för att du ska må bättre.
  • Påminn ofta dig själv om hur det blir för dig efter att du slagits, hur det blir för andra och vilka konsekvenser det får.
  • Gör en plan för vad du kan göra istället när du får en impuls eller sug efter att slåss.
  • Ta stöd av vuxna. Det finns många vuxna som vill hjälpa till och bra stöd att få.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Artikel

Måste du våga göra farliga saker för att du är kille?

Tänk dig att du och några kompisar är ute en sommarkväll. Någon föreslår att ni ska bada och ropar: "Vi drar till bron och hoppar!" Men du är rädd att det kan vara farligt. Bron är åtta meter hög och ingen av er har badat där förut. Två av dina kompisar klär av sig och hoppar i.

Måste jag vara på ett visst sätt som kille?

Det finns många förväntningar på hur man ska vara, beroende på vilket kön man är. Det är som osynliga regler. Här kan du som kille läsa om några olika situationer och svara på vad du tror att du skulle göra om det hände dig.

Till toppen av sidan