Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag vill sluta slåss

Fråga

Jag börjar ofta slåss när jag är ute med kompisar och vi träffar andra som är störiga på nåt sätt. Helt ärligt har det varit som att jag letat efter det ibland. Jag vet att det inte är bra, men ändå blir det så. Det har blivit som en grej vi gör ibland.

På nåt sätt känns det nästan skönt att slå och bli slagen. Men efteråt brukar jag ångra mig.

Vad ska jag göra för att sluta?

Svar

Vad bra att du vill sluta slåss.

Det kan vara svårt att sluta slåss utan att få stöd och hjälp av någon. Därför tycker jag att du ska kontakta kuratorn på skolan eller på en ungdomsmottagning, eller någon på bup, barn och ungdomspsykiatrin. De kan hjälpa dig att sluta, och även hjälpa dig att ta reda på varför du slåss.

Det kan finnas flera olika anledningar till att du ofta börjar slåss när du är ute med kompisar. Det kan bland annat handla om hur du mår och hur du har det i livet. Jag vet inte hur det är för dig men de som slåss har ofta själva blivit slagna eller kränkta.

För en del kan det handla om att försöka få en kick för stunden. Att slåss kan också vara ett sätt att skada sig själv, och då kan det nästan kännas skönt att både slå och bli slagen, precis som du skriver.

Att slåss kan vara ett sätt att försöka hantera jobbiga tankar och känslor. En del kan också slåss för att passa in i en grupp och accepteras av dem de umgås med.

Ibland behöver man få utlopp för sin ilska, ledsenhet, frustration eller sin önskan om att få kickar, men det är viktigt att göra det på ett sätt som inte skadar dig själv eller andra.

Här är några saker du kan göra själv:

  • Fundera på om det finns saker du kan göra istället för att slåss. Något som ger den där sköna känslan men som inte är skadliga för dig själv eller andra.
  • Fundera på hur kompisarna påverkar dig och om du påverkar dem. Kanske kan ni tillsammans välja att vara på andra ställen och göra andra saker än ni brukar.
  • Tänk på om det finns saker i ditt liv som behöver förändras för att du ska må bättre.
  • Påminn ofta dig själv om hur det blir för dig efter att du slagits, hur det blir för andra och vilka konsekvenser det kan få.
  • Gör en plan för vad du kan göra istället när du får en impuls eller sug efter att slåss. Om det känns svårt att göra helt själv så kan du ta stöd av en vuxen i din närhet.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Artikel

Måste du våga göra farliga saker för att du är kille?

Tänk dig att du och några kompisar är ute en sommarkväll. Någon föreslår att ni ska bada och ropar: "Vi drar till bron och hoppar!" Men du är rädd att det kan vara farligt. Bron är åtta meter hög och ingen av er har badat där förut. Två av dina kompisar klär av sig och hoppar i.

Måste jag vara på ett visst sätt som kille?

Det finns många förväntningar på hur man ska vara, beroende på vilket kön man är. Det är som osynliga regler. Här kan du som kille läsa om några olika situationer och svara på vad du tror att du skulle göra om det hände dig.

Till toppen av sidan