Fråga

Jag tror min mamma är deprimerad, vad ska jag göra?

Fråga

Min mamma är rätt nere just nu. Hon trivs inte alls på jobbet och säger att det beror på det. Jag tror att det kan vara någonting mer. Men hon ser allt svart och det gör det bara sämre. Hon är helt enkelt deppig, tänker alltid på detta, orkeslös, känner sig dålig, gråter rätt ofta, tyst och trött.

Vi andra i familjen tycker det också är jobbigt. Vi tycker att det är svårt att prata med henne, Det är jättesvårt att få henne att se på situationen på andra sätt än på det negativa som hon gör nu.

Alla känner att hon borde behöva hjälp, även mamma själv. Men jag vill hjälpa henne på traven. Så vart kan vuxna vända sig när de behöver professionell hjälp att ta sig framåt ur denna jobbiga situation?

Svar

Vilken tur din mamma har som har dig som bryr sig om henne. Hon kan vända sig till en kurator på vårdcentralen. Antingen ringer hon eller går dit. Hon kan också ringa till vuxenpsykiatrin.

Ibland har arbetsplatser ett avtal med företagshälsovården, vilket innebär att man har rätt till några samtal med en kurator eller psykolog. Det kanske din mamma själv kan kolla upp?

Utifrån vad du beskriver, så låter det som att din mamma är nedstämd eller deprimerad. Ibland är det något som har hänt som gör att man kan känna så. Ibland kan man känna så ändå, utan att något speciellt har hänt. Oavsett vilket, så är det viktigt att hon söker hjälp, så att hon får hjälp att må bättre.

Om hon har svårt att söka hjälp själv, kanske din pappa eller en annan vuxen kan hjälpa henne? Eller att du gör det, om det känns okej för er bägge?

Att ha en förälder som mår dåligt kan vara jobbigt och det är lätt att själv påverkas. Så att du också börjar må dåligt. Jag vet inte om du känner så?

Tveka inte att prata med någon i så fall. Antingen pratar du med någon i din närhet som du har förtroende för, eller kontaktar en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Med vänliga hälsningar
Susanna Nordmark, kurator

 
Till toppen av sidan