Panik - lämna sidan!
Fråga

Jag tror min mamma är deprimerad, vad ska jag göra?

Fråga

Min mamma är rätt nere just nu. Hon trivs inte alls på jobbet och säger att det beror på det. Men jag tror inte bara att det är jobbet. Hon ser allt på ett negativt sätt och det gör allt sämre. Hon är helt enkelt deppig, orkeslös, känner sig dålig, gråter ofta och är tyst och trött.

Vi andra i familjen tycker också att det är jobbigt. Vi tycker att det är svårt att prata med henne. Det är jättesvårt att få henne glad eller att tycka något är positivt.

Alla tycker att hon borde få hjälp, det tycker även mamma själv. Men jag vill hjälpa henne så att det blir av. Därför undrar jag var vuxna kan få professionell hjälp att ta sig ur en sån här situation?

Svar

Vilken tur din mamma har som har dig som bryr sig om henne, men du har inte ansvar över henne.

Din mamma kan kontakta en kurator eller en psykolog på en vårdcentral. Hon kan ringa dig dit, eller boka en tid genom att logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Hon kan också kontakta vuxenpsykiatrin.

Ibland har arbetsplatser ett avtal med företagshälsovården. Om din mammas arbetsplats har det kan hon ha rätt till några samtal med en kurator eller psykolog där. Det kanske din mamma själv kan kolla upp?

Utifrån det du beskriver låter det som att din mamma är nedstämd eller deprimerad. Ibland har det hänt något som gör att man kan känna så. Ibland kan man känna så ändå, utan att något speciellt har hänt. Oavsett hur det är för din mamma är det viktigt att hon söker hjälp, så att hon kan må bättre.

Kanske en annan vuxen kan hjälpa henne om hon har svårt att söka hjälp själv. Eller så kan du göra det, om det känns okej för er båda?

Att ha en förälder som mår dåligt kan vara jobbigt och det är lätt att själv börja må dåligt. Är det så för dig? Tveka inte att prata med någon i så fall.

Du kan prata med någon i din närhet som du har förtroende för. Du kan prata med skolkuratorn om du går i skolan, eller kontakta en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar
Susanna Nordmark, kurator

Till toppen av sidan