Fråga

Jag har vita prickar på penisen!

Fråga

Jag tror att jag fått kondylom, jag har vita prickar på både ollonet, förhuden och pungen! Vad ska jag göra, jag mår jättedåligt! Jag är livrädd för att bli undersökt.

Svar

Vad synd att du mår så dåligt av det här, jag hoppas jag kan lugna dig lite genom det här svaret. Till att börja med vill jag påpeka att det inte alls är säkert att det är kondylom du har.

Alla killar har prickar och knottror på penisen och pungen, det är normalt. Det är talgkörtlar, hårsäckar och svettkörtlar som syns. Det finns också något som heter penila papler som sitter runt ollonkanten, det ser ut som små hudtaggar ungefär. Det är också helt normalt.

Om du haft sex med någon och prickarna eller knottrorna har kommit efter det kan det bero på kondylom. Men även om det är så är det ingen fara. Kondylom är ofarligt och försvinner av sig själv även om det kan ta lång tid.

Eftersom kondylom är ofarligt brukar det inte behandlas. Men om de besvärar en, gör ont eller ger klåda går det att få behandling så att de försvinner fortare. Sån hjälp går att få på en ungdomsmottagning.

Jag förstår att det kan kännas jobbigt att visa sina mest intima delar för någon annan, det är en helt normal känsla. Men ibland är det ändå nödvändigt. Undersökningen går också väldigt fort och det brukar kännas skönt när det är klart, när du fått svar på det du undrade över.

Det kan också kännas skönt att veta att den som undersöker en är van med det och har gjort det många gånger tidigare. 

Om du inte besväras av prickarna eller knottrorna behöver du inte göra något alls, då kan du avvakta. Men om du har besvär eller inte kan sluta tänka på dem tycker jag du ska ta mod till dig och kontakta en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar

Anna Eklund, sjuksköterska

Aktuella artiklar

Till toppen av sidan