Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Måste jag bli undersökt för vita prickarna på penisen?

Fråga

Jag tror att jag fått kondylom, jag har vita prickar på både ollonet, förhuden och pungen! Vad ska jag göra, jag mår jättedåligt!? Jag är livrädd för att bli undersökt.

Svar

Vad synd att du mår så dåligt av det här, jag hoppas jag kan lugna dig lite genom det här svaret. Först vill jag säga att det inte alls är säkert att det är kondylom du har.

Det finns prickar och knottror på alla penisar och pungar, det är normalt. Det är talgkörtlar, hårsäckar och svettkörtlar som syns. Det finns också något som heter penila papler som sitter runt ollonkanten, det ser ut som små hudtaggar ungefär. Det är också helt normalt.

Om du haft sex med någon och prickarna eller knottrorna har kommit efter det, kan det bero på kondylom. Men i så fall är det inte någon fara. Kondylom är ofarligt och försvinner av sig själv, även om det kan ta lång tid.

Eftersom kondylom är ofarligt brukar det inte behandlas. Men om det gör ont eller kliar går det att få behandling så att det försvinner fortare. Sån hjälp går att få på en ungdomsmottagning.

Jag förstår att det kan kännas jobbigt att få penisen undersökt, det är en helt normal känsla. Men ibland är det ändå nödvändigt. Undersökningen går väldigt fort och det brukar kännas skönt när det är klart och man fått svar på det man undrade.

Det kan också kännas skönt att veta att den som undersöker en är van med det och har gjort det många gånger tidigare. 

Om du inte besväras av prickarna eller knottrorna behöver du inte göra något alls, då kan du avvakta. Men om du har besvär eller inte kan sluta tänka på dem tycker jag du ska ta mod till dig och kontakta en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

UMO-poddenReportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Penisen och pungen

Här hittar du innehåll om penisen och pungen.

Till toppen av sidan