Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur ska jag kunna berätta om våldtäkten för psykologen?

Fråga

Jag blev våldtagen, och mår dåligt efter det som hände. Jag går till en psykolog, men jag får inte ur mig allt jag vill säga. Jag känner att jag liksom inte får kontakt med psykologen. Vad ska jag göra?

Svar

Kan det vara så att du känner en sorts skam och att det är därför du inte får ur dig allt eller får kontakt med psykologen du pratar med? Det kanske känns som att du gjort något dåligt eller är en dålig person, även om det inte stämmer.

Du behöver känna att någon bryr sig om dig och förstår dig, även om det du säger känns svårt, tungt eller pinsamt.

När du vågar börja berätta kommer du efter ett tag att märka att det är okej att prata. Du behöver inte berätta på nåt speciellt sätt, du kan säga vad du vill.

Din psykolog är antagligen van att höra såna här saker. Hen är där för att hjälpa dig. Försök möta din psykologs blick, även om det känns svårt. Begär inte för mycket av dig själv. Ta ett litet steg i taget och låt det ta tid.

En del personer som blir utsatta för en våldtäkt kan ha dubbla eller motstridiga känslor. Till exempel kan man på vissa sätt gilla personen som våldtog en. Eller att det kändes skönt under en stund, och sen blev det väldigt obehagligt.

De motstridiga känslorna kan göra att man känner sig förvirrad efteråt. Jag vet inte om det stämmer på dig, men många som jag träffat har beskrivit det så.

Du behöver förstå att du faktiskt blev utsatt och att du inte kunde hjälpa det. Du ska kunna leva ditt liv, ha roligt, testa dig fram och upptäcka din egen sexualitet oavsett det som har hänt. Då är det bra att prata om det som hänt. Även om det är svårt i början. Försök öppna dig lite för din psykolog och se vad som händer.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Mer på UMO

Egna berättelser

Våldtagen i bastun

Tre poliser kom in i rummet där jag satt och jag förklarade vad jag kom ihåg för dem och de tog detta väldigt seriöst och professionellt.

Egna berättelser

Det tog år innan jag berättade

Det tog mig fyra år innan jag ens yttrade ett ljud om detta. När jag till slut blev inlagd på en barnpsykiatriskt slutenavdelning. Jag hade ett självskadebeteende, hade försökt ta mitt liv samt led av hallucinationer. Men där berättade jag för första gången.

Artikel

Stöd om du har utsatts för brott

Du kan få stöd om du mår dåligt efter att ha utsatts för brott eller behöver hjälp med praktiska saker.

Till toppen av sidan