Fråga

Hur ska jag kunna berätta om våldtäkten för psykologen?

Fråga

Jag blev våldtagen, och mår dåligt efter att det hände. Jag går till en psykolog och pratar med min mamma, men jag får inte ur mig allt jag vill säga. Jag känner att jag inte får kontakt med personen jag pratar med. Vad ska jag göra?

Svar

Jag tror att du känner en sorts skam och att det är därför du inte får ur dig allt eller får kontakt med personen du pratar med. Skammen kan kännas som att du gjort något dåligt eller är en dålig person, även om det inte stämmer.

Du behöver känna att någon bryr sig om dig och förstår dig, även om det du säger känns svårt, tungt eller pinsamt.

När du vågar börja berätta kommer du efter ett tag att märka att det är okej att prata, och att du är okej. Tro inte att du måste säga allt på rätt sätt eller vara så klok, du kan säga vad du vill.

Din psykolog är antagligen van att höra såna här saker. Hen är där för att hjälpa dig. Försök möta din psykologs blick, även om det känns svårt. Begär inte för mycket av dig själv. Ta ett litet steg i taget och låt det ta tid.

Jag vet inte hur det är för dig, men en del personer som blir utsatta för en våldtäkt kan ha dubbla eller motstridiga känslor. Det kan handla om att den som våldtog är en person du på något sätt gillar. Eller att det kändes skönt under en stund, och sen blev det väldigt obehagligt.

De motstridiga känslorna kan göra att du känner dig förvirrad efteråt. Jag vet inte om det stämmer på dig, men många som jag träffat har beskrivit det så.

Du behöver förstå att du faktiskt blev utsatt och att du inte kunde hjälpa det. Du ska kunna leva ditt liv, ha roligt, testa dig fram och upptäcka din egen sexualitet trots det som har hänt.

En början är faktiskt att börja prata om det som hänt. Även om det är svårt i början. Försök öppna dig lite för din psykolog och se vad som händer.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Till toppen av sidan