Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Det tog år innan jag berättade

Att jag inte var älskad var vardagsmat för mig. Att få slag eller att bli totalt ignorerad var så invant så jag gjorde inte mycket motstånd längre, det var inte värt det. Jag visste att det blev värre och vem lyssnade på mig? Jag var elva år när en av de värsta stunderna i mitt liv drabbade mig.

Jag brukade inte vara med på idrotten men denna dag var jag det. Jag var i vägen och de fällde mig flera gånger, tjejerna i klassen. Olycka förstås, sa de inför läraren men jag visste bättre. Efter idrotten var jag i omklädningsrummet men duschade sist av alla och när tjejerna lämnade mig ensam kvar, hade jag bytt om.

Det dröjde inte länge innan jag hörde dörren öppnas och in kom tre killar i min klass.

Allt gick så snabbt men ändå inte. De utsatte mig för övergrepp i duschen. När de hade lämnat mig, kände jag skam, smuts och att det var mitt eget fel. Den känslan var för stor för att berätta för någon. Men jag visste att hela klassen kommer veta detta innan morgondagen. Inte skulle jag kunna vara kvar här i denna skola om ens denna värld.

Det tog mig fyra år innan jag ens yttrade ett ljud om detta. När jag till slut blev inlagd på en barnpsykiatriskt slutenavdelning. Jag hade ett självskadebeteende, hade försökt ta mitt liv samt led av hallucinationer. Men där berättade jag för första gången om att jag hade blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Nu flera år senare, efter hjälp på behandlingshem, instutioner och även olika familjehem har jag börjat få tillbaka mitt liv. Tack vare medicinering, vänner och min samtalskontakt.

Om du blir utsatt för någonting som inte är okej för dig så gör inte som jag. Berätta, även om du skäms eller vad du nu har för känsla för det är aldrig ditt fel. Det tog tid men idag förstår jag att det faktiskt inte var mitt fel utan deras fel.

Anonym tjej, 18 år

Mer på UMO

Artikel

Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Att göra något sexuellt med någon som inte vill kan vara olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts och du har rätt att få stöd.

Artikel

Utsatt för sexualbrott

Det är olagligt att göra något sexuellt med någon som inte vill. Du kan få hjälp om du har blivit utsatt för sexualbrott.

Artikel

Må dåligt efter allvarliga händelser

Det är vanligt att känna sig rädd eller orolig efter att ha varit med om något otäckt. Många mår bättre efter några dagar eller veckor. Men andra kan känna sig rädda länge efteråt. Du kan behöva hjälp att känna dig trygg igen om du inte mår bättre efter ett tag.

Artikel

Stöd om du har frågor om våld, sexuella övergrepp och kränkningar

Det finns stöd att få om du har frågor om, eller blir utsatt för våld, sexuella övergrepp eller kränkningar. Du kan oftast vara anonym.

UMO-podden

Självskadebeteende - hur slutar jag?

44. "Jag trodde det var omöjligt att sluta, men det gick. Nu mår jag bra."

Till toppen av sidan