Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Våldtagen i bastun

Det jag berättar om nu är en händelse som skedde under förra veckan. Natten mellan tisdag och onsdag. 

Jag var jätteivrig att få komma iväg med mina kollegor på ett företagsevent där andra personer inom samma bransch också skulle delta.

Innan hade jag hade hört ifrån kollegorna som var med på förra årets event att det var extremt roligt med de olika kampsportlekar som anordnades av företagsledningen och att det dracks mängder med alkohol senare på dagen, kvällen och natten. Klart att jag ville delta i årets event liksom…

Vi kom till platsen på förmiddagen, samlades i lag med de andra människorna ifrån deras respektive arbetsplats. Ledningen höll tal om vad som skulle hända. Vi lekte, åt lunch, fick tid att göra någonting på egen hand (vi valde volleyboll inklusive ett par öl). Sen kom ett informationsmöte inför sommaren om hur företagsplanen såg ut medan vi åt middag. Det var hur trevlig som helst.

Efter middagen vart de liveband och alkohol och alla blev hur packade som helst. Inklusive jag själv.

Festen höll igång men vi tröttnade runt midnatt och beslöt oss att gå till den allmänna bastun som fanns på området och sätta igång någon slags efterfest.

Vi kom dit, jag, två kollegor från mitt jobb och tre personer ifrån en annan arbetsplats som mina kollegor kände. I bastun satt redan en äldre man i 50-55-åldern. Det gjorde inte oss någonting utan vi hoppade in med en massa öl och hade trevligt med mycket prat om saker och ting.

Klockan gick, vi blev fullare än fullast, gick ut och duschade med jämna intervaller för att svalka oss. Jag gick in i bastun igen där den äldre mannen och en kollega till mig satt. Och jag slumrade till…

Vaknar till av att jag känner att jag blir smekt, avrunkad. Lägger all ork på att öppna ögonen för att se vad som händer. Så fort jag får en synbild kommer ett ansikte emot mitt kön. Det är den där äldre mannen, han som vi satt med innan och hade skapligt trevlig med och drack öl ihop med, som nu var i full gång oralt mot mitt kön!

Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag har aldrig i mitt liv slagits, förutom med min storebror. Jag har alltid varit den där snälla killen som aldrig gör en fluga förnär och är godtrogen liksom.

Jag gick i en total chock. Jag spelade död, vågade inte göra ett skit utan lät det bara hända. Det fortsatte med att jag hörde honom onanera (förmodligen medan han tittade på mig när jag satt helt ihopsäckad och bresade så hela mitt paket syntes). 

Vart i helvete var alla mina vänner och kollegor som jag bara en stund tidigare hade suttit bredvid?

Chockad, rädd och otroligt full gick jag ut ur bastun och såg den äldre mannen komma emot mig från duschen. Jag gäspade och försökte låtsas som att jag precis vaknat och tittade runt för att lokalisera vart de andra kollegorna befann sig. Han sa att de hade gått för ett tag sedan. Jag svarade att jag behövde en cigarett och började gå emot dörren med handduken jag hade med mig i bastun. Han följde efter.

Jag kom ut, såg inte en människa och blev så jävla rädd ifall han skulle göra någonting som kunde skada mig. Jag försökte behålla lugnet för att han inte skulle misstänka något.

Rökte klart ciggen, gick in igen, torkade av mig med handduken, satte på mig kläderna och sa typ "nehe, dags att få lite sömn, natt natt" och han svarade nått om "mm gonatt".

När jag kom utanför dörren var det mörkt överallt, stugorna där mina kollegor troligtvis låg och sov låg minst tio minuter där ifrån. De första 15-20 meterna gick jag lugnt, sen sprang jag allt jag hade och tittade bakom mig hela tiden, fortfarande helt utan att riktigt förstå vafan som hade hänt.

Jag kom fram till stugan, en kollega satt utanför med två, tre andra personer ifrån samma företagskedja och jag satte mig bredvid henne. Visste först inte vad jag skulle säga, OM jag ens skulle säga något!? Allting snurrade. Jag satt bara och tänkt för mig själv "hände det här verkligen?".

Jag kom i alla fall ut, tog min cigarett och satte mig mellan två bilar. Tog fram min mobil och slog 114 14. Polisen svarade en tjej och jag berättar allt.

Jag gick till min tjejkollega som fortfarande satt ute och snackade med de andra personerna. Ropade på henne eftersom jag inte ville ta diskussionen med allihop och berättade att polisen var på väg.

Hon gick in och väckte min chef som låg och sov. Han kom ut som ett skott och jag berättade allting som hade skett och han tog in mig in i stugan i väntan på polisen.

Ungefär en kvart efter mitt samtal kom de. Tre poliser kom in i rummet där jag satt och jag förklarade vad jag kom ihåg för dem och de tog detta väldigt seriöst och professionellt. De var verkligen jätteskönt att berätta det för dem. Det kändes verkligen som att "bra, nu vet de och gubben får säkert lära sig att så här gör man bara fan inte".

Vi åkte till polishuset där jag fick göra ett videoförhör. Under förhöret grät jag en del då jag gick in på detaljerna exakt vad den äldre mannen hade gjorde mot mig för de kändes så overkligt. Polismannen som förhörde mig log efteråt och sa att jag var jävligt tuff för de handlingar som jag gjort och min chef som var med mig höll med.

Sen kom polismannen och visade mig en digitalkamera där de tagit bild på mannen som mina kollegor som deltog i bastun hade pekat ut. Jag bekräftade på en hundradels sekund att det var han och polisen tog hastigt bort kameran och sa "Okej, bra". 

Efteråt ställde jag upp på en "rättslig undersökning" efter DNA-spår runt mitt kön och anus. Eftersom jag inte hade duschat efter händelsen så var chansen mycket stora att spår av eventuell saliv skulle kunna hittas. Jag fick vänta i ungefär fyra timmar eftersom specialisten precis hade fått ett svårare fall. Under väntetiden kände jag mig rätt normal. Min chef och jag hade ganska mysigt, vi gick till cafeterian och han bjöd mig på frukost. Sen gick vi tillbaka till sjukrummet och satt och snacka om annat.

Under tiden vi väntade ringde jag mina föräldrar som inte hade vaknat ännu och jag sa "hej, sitter på sjukhuset och jag mår bra, här kommer chefen, puss hej" och sen fick min chef fick förklara vad som hänt.

Det tog väl någon halvtimma innan min mor klev in genom dörren och krama om mig. Hon var väldigt lugn, otroligt lugn, och visade bara ett glatt ansikte. Det kändes skönt som fan. Jag var jätteorolig att hon och pappa skulle bli totalt chockade.

Proven blev tagna, vi åkte hem utan problem. Min mor och jag talade istället om alla de andra roliga händelserna som hade skett under dagen på konferensen, för under dagen hade vi de jävligt roligt ihop.

Första natten var si och så. Jag låg ett bra tag och tänkte på händelsen men kunde senare somna. Dagen efter, på torsdagen fick jag träffa en psyk- och krishanterare. Det kändes skönt att tala ut om händelsen med någon som inte berör mig, nästan samma känsla jag fick med polisen, fast den här person kunde kommentera det jag sa lite grundligare och bättre.

Fredag och lördag jobbade jag kväll. Det var skapligt okej. Förutom att jag då och då kände att jag behövde prata med någon. Så jag ringde ner en och annan nära vän som jag satt och tala med över en cigarett och berättade det som hänt.

Jag blev bemött med chockerande och sorgsna reaktioner, men vad ska man räkna med? "Hej, mja de är väl sådär, blev våldtagen onsdagsmorgon... durå?". Det låter helt absurt.

Idag tänker jag mer på saken. Den här äldre mannen hade en konstig, stor mustasch under nästan. Och jag tror nästan att jag fått men för livet nu. Efter händelsen har jag sett ett par äldre män med liknande mustascher och jag blir helt stel i kroppen och tänker direkt tillbaka på det som hände i bastun och blir näst intill gråtfärdig. Jag vet inte hur jag ska kunna glömma det här. Jag har frågat mina vänner detsamma men har själv insett att det kommer jag nog aldrig att göra. Jag kommer alltid att leva med en slags vetskap om att en äldre äcklig gubbe har tagit och gått oralt emot mitt kön och smekt min anal.

Jag har ingen flickvän, har inte haft någon sedan grundskolan och jag trivs att vara ensam och kunna göra det jag själv känner för när jag vill. Jag är heller inte någon pervers kille som är ute på krogen varje helg i hopp om att hitta ragg. Jag respekterar tjejer och alla människor och är själv skapligt blyg av mig. Tror det är därför jag har skapligt svårt att själv inse att detta har hänt mig.

Det är nu ungefär en vecka sen händelsen. Polisen tog in mannen och anhöll honom. Sen tog en åklagare på sig att få honom häktad samma kväll, men han blev frisläppt morgonen efter i väntan på DNA-analysen.

Jag hoppas att polisens tekniker hittar saliven han kladdade på mig så att han får sig en jävla läxa att man fan inte behandlar folk så här. Dessutom en kollega i, i stort sett, samma yrke.

När den rättsliga proceduren är över vill jag åkta utomlands med min familj så att jag får ett roligare minne att tänka på. Jag tror det kan hjälpa mig en del då det är någonting jag längtar efter i många år.

Tips – har du blivit utsatt för någon kränkning eller våldtäkt och inte berättat det för någon? Ring polisen på 114 14. De är jättevänliga och tar allting på största allvar. Jag kan säga det nu i efterhand att jag absolut inte ångrar de åtgärder jag tog efter min upplevelse i bastun.  Är du rädd för att ringa polisen själv så tala i alla fall ut om händelsen med någon snarast möjligt.

De kommande veckorna kommer säkert vara rätt tuffa för mig. Psyk- och kristjejen trodde tydligen att jag fortfarande var i chockfasen, som det heter, då jag tror att allting bara ett skämt. Säkert sant, det låter helt galet och jag känner mig rätt osäkert. Bryr mig heller inte tills jag börjar tänka på sakerna han gjorde mot mig och jag blir deppad direkt. Äh, vet inte kommer säkert att lösa sig. Allting löser sig på ett eller annat sätt. En av livets hårda vägar. Bara traska på.

Jocke 21

Mer på UMO

Artikel

Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Att göra något sexuellt med någon som inte vill kan vara olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts och du har rätt att få stöd.

Artikel

Utsatt för sexualbrott

Det är olagligt att göra något sexuellt med någon som inte vill. Du kan få hjälp om du har blivit utsatt för sexualbrott.

Artikel

Stöd om du har utsatts för brott

Du kan få stöd om du mår dåligt efter att ha utsatts för brott eller behöver hjälp med praktiska saker.

Till toppen av sidan