Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför kliar det på ollonet efter sex?

Fråga

Efter att jag har haft sex med min flickvän börjar det ibland klia jättemycket vid förhuden och ollonet. Jag blir röd på vissa områden på ollonet och min flickvän säger att hon får sår inuti sig. Vad kan det vara?

Svar

Det är ganska vanligt att ollonet ibland blir rött och irriterat efter samlag. En vanlig orsak till hudbesvär på ollonet och förhuden och skavsår i slidan är att ni har haft mycket sex. Det kan ge hudirritation och ibland små sår som brukar läka av sig själv inom några dagar.

Besvären kan också bero på att din flickvän inte varit tillräckligt våt under samlaget. I slidan bildas en vätska när man blir sexuellt upphetsad. Vätskan kallas lubrikation och gör att könet blir vått. Är det inte tillräckligt vått kan könen inte glida så bra mot varandra, och det kan ge besvär.

Ni kan använda glidmedel om ni vill tillföra extra glid. Glidmedlet bör vara vattenbaserat eller silikonbaserat. Glidmedel som är baserat på olja eller fett kan göra att kondomer lättare går sönder.

En annan vanlig orsak till hudbesvär på ollonet och förhuden är att den tunna huden där blir irriterad av de bakterier och svampar som finns naturligt i slidan. Det kan även ge klåda. Tvätta penisen med ljummet vatten efter samlag för att förebygga besvären.

Är huden på penisen torr blir den lättare irriterad. För att förebygga torr hud kan du smörja med någon olja, till exempel olivolja eller barnolja. Du ska inte tvätta dig för ofta eller använda tvål eller schampo när du tvättar penisen. Att tvätta med ljummet vatten en gång om dagen brukar vara lagom.

Klådan och hudrodnaden på ollonet och förhuden kan också bero på att du är allergisk mot materialet de flesta kondomer är tillverkade av. Det heter latex. Om du tror att detta kan vara orsaken till dina besvär kan du prova att använda latexfria kondomer istället, till exempel So sensitive eller Real Feel.

Kontakta en ungdomsmottagning för att få hjälp och fler råd om besvären fortsätter.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan