Fråga

Varför kliar det på ollonet efter sex?

Fråga

Efter att jag har haft sex med min flickvän börjar det ibland klia jättemycket vid förhuden och ollonet. Jag blir röd på vissa områden på ollonet och min flickvän säger att hon får sår inuti sig. Vad kan det vara?

Svar

Det är ganska vanligt att ollonet ibland blir rött och irriterat efter samlag. En vanlig orsak till hudbesvär på ollonet och förhuden och skavsår i slidan är att ni har haft mycket sex. Det kan ge hudirritation och ibland små sår som brukar läka av sig själv inom några dagar.

Besvären kan också bero på att din flickvän inte varit tillräckligt våt under samlaget. När en tjej är kåt produceras en vätska i slidan som kallas lubrikation. Den gör att könet blir vått. Är det inte tillräckligt vått kan det bli friktion mellan könen och det kan ge besvär.

Vill ni tillföra extra glid kan man använda glidmedel. Då kan det vara bra att tänka på att glidmedlet ska vara vattenbaserat eller silikonbaserat. Glidmedel som är baserat på olja eller fett kan göra att kondomer lättare går sönder.

En annan vanlig orsak till hudbesvär på ollonet är att den tunna huden på ollonet och förhuden blir irriterad av de bakterier och svampar som finns naturligt i slidan. Det kan även ge klåda.

För att förebygga besvären brukar det räcka att tvätta penisen med ljummet vatten efter samlag. Du kan också smörja med någon olja, till exempel olivolja eller barnolja. Är huden på penisen torr blir den lättare irriterad. För att förebygga torr hud ska du inte använda tvål eller schampo när du tvättar penisen. Att tvätta med ljummet vatten en gång om dagen brukar vara lagom.

Har du använt kondom och får klåda och hudrodnad på ollonet och förhuden, kan det bero på att du är allergisk mot det material de flesta kondomer är tillverkade av. Det heter latex. Om du tror att detta kan vara orsaken till dina besvär kan du prova att använda latexfria kondomer istället, till exempel So sensitive eller Real Feel.

Om besvären fortsätter kan ni alltid vända er till en ungdomsmottagning för att få hjälp och fler råd.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan