Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför kliar det på ollonet efter sex?

Fråga

Det kliar jättemycket vid förhuden och ollonet ibland efter att jag har haft sex med min flickvän. Jag blir röd på vissa områden på ollonet och min flickvän säger att hon får sår inuti sig. Vad kan det vara?

Svar

Det är ganska vanligt att ollonet ibland blir rött och irriterat efter samlag. En vanlig orsak till hudbesvär på ollonet och förhuden och skavsår i slidan är att ni har haft mycket sex. Det kan ge hudirritation och ibland små sår som brukar läka av sig själv inom några dagar.

Besvären kan också bero på att din flickvän inte varit tillräckligt våt under samlaget. I slidan bildas en vätska när man blir sexuellt upphetsad. Vätskan kallas lubrikation och gör att könet blir vått. Är det inte tillräckligt vått kan könen inte glida så bra mot varandra. Det kan ge besvär.

Ni kan använda glidmedel om ni vill tillföra extra glid. Glidmedlet bör vara vattenbaserat eller silikonbaserat. Glidmedel som är baserat på olja eller fett kan göra att kondomer lättare går sönder.

En annan vanlig orsak till hudbesvär på ollonet och förhuden är att den tunna huden där blir irriterad av de bakterier och svampar som finns naturligt i slidan. Det kan även ge klåda. Tvätta penisen med ljummet vatten efter samlag för att förebygga besvären.

Är huden på penisen torr? Då blir den lättare irriterad. För att förebygga torr hud kan du smörja med någon olja, till exempel olivolja eller barnolja. Du ska inte tvätta dig för ofta eller använda tvål eller schampo när du tvättar penisen. Att tvätta med ljummet vatten en gång om dagen brukar vara lagom.

Klådan och hudrodnaden på ollonet och förhuden kan också bero på att du är allergisk mot materialet de flesta kondomer är tillverkade av. Det heter latex. Om du tror att detta kan vara orsaken till dina besvär kan du prova att använda latexfria kondomer istället, till exempel So sensitive eller Real Feel.

Kontakta en ungdomsmottagning för att få hjälp och fler råd om besvären fortsätter.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Om sex gör ont

Sex ska inte göra ont eller kännas obehagligt. Därför ska du bara ha sex när du vill, och om det känns skönt. Det finns bra hjälp att få både för dig som har snippa och för dig som har penis.

Artikel

Glidmedel

Du kan använda glidmedel när du har sex med någon eller när du onanerar, för att det ska glida bättre och bli skönare. När du har sex med kondom och använder glidmedel är det viktigt att glidmedlet är silikon- eller vattenbaserat. Kondomen kan gå sönder om du använder något som innehåller fett, till exempel hudlotion.

Artikel

Om kondomer

En kondom är ett skydd av mycket tunn latex (gummi) som du kan sätta på en penis eller en sexleksak om du ska ha samlag. Kondom ger ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet.

Till toppen av sidan