Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Har jag en ätstörning?

Fråga

Jag är en tjej som mår skit just nu. Mina veckor börjar med att jag bantar och sen går bantningen överstyr. Det slutar med att jag äter rätt mycket på helgen. Jag äter trots att jag inte är hungrig och det går inte att sluta.

Efter att jag har ätit mår jag jättedåligt och tränar så gott jag kan. Sen börjar jag banta igen.

Jag hatar min kropp och jag hatar mig själv rent allmänt. Varje dag läser jag bantningstips för att gå ner i vikt. Jag tror att min besatthet av att bli smal och känsloätandet började redan i låg- och mellanstadiet. Då var jag väldigt mobbad. Dock förstår jag att det här beteendet är onormalt.

Har jag en ätstörning? Jag är ju inte underviktig, och jag spyr inte. Jag är bara en helt vanlig normalviktig tonårstjej.

Svar

Utifrån det du beskriver låter det som att du kan ha en ätstörning och att du behöver hjälp.

Ätstörning syns inte utanpå. De flesta som har en ätstörning har en normal vikt. Vem som helst kan utveckla en ätstörning.

Det finns många olika anledningar till att få en ätstörning, men det börjar ofta med svält eller bantning.

Eftersom du inte skriver någonting om vad eller hur mycket du äter, vet jag inte om du äter för mycket under helgen. Ibland kan det kännas som att man äter alldeles för mycket, fast det inte är så.

Om du äter för mycket under helgen kan det bero på att du äter alldeles för lite under veckan. Då är du vrålhungrig till helgen.

När du svälter dig själv kräver kroppen till slut näring. När du då börjar äta är det svårt att sätta stopp efter en lagom mängd mat. Det handlar alltså inte om brist på disciplin, självkontroll eller att du inte kan skilja på känslor och hunger. Det är kroppens normala reaktion på energibrist.

Det första du behöver göra för att få ordning på ditt ätbeteende är att sluta banta. Det är här du stör balansen och ditt ätstörningsbeteende börjar.

Det är vanligt att den som har en ätstörning har varit utsatt för mobbning. Mobbning gör att självkänslan blir sämre och det känns som att man inte duger.

Att försöka kontrollera mat och vikt kan vara ett sätt att känna sig mer lyckad och nöjd med sig själv. Det kan funka under en period, men efter ett tag mår man sämre, både kroppsligt och psykiskt.

Det är väldigt svårt att ta sig ur en ätstörning själv. Därför behöver du prata med en vuxen. Du kan till exempel prata med en vuxen hemma. Du kan också prata med skolsköterskan, skolkuratorn, en lärare, någon på en ungdomsmottagning eller någon annan vuxen du litar på.

Du kan också skriva ett meddelande, mejl eller brev om det känns svårt att berätta. Det är bra om du söker hjälp så snart som möjligt.

Anna Karlsson, dietist

Mer på UMO

Egna berättelser

Jag blev frisk från ätstörningen

Sedan vid 9 års ålder så började jag sluta äta och springa i stort sätt hela tiden. Jag tappade tron på mig själv och trodde jag var tjock. Jag blev inlagd och de tvingade i mig näringsdryck och tvångsmatade mig.

Artikel

Hur får du starkare självkänsla?

Berätta hur du får starkare självkänsla eller självförtroende. Eller läs andras tips.

Artikel

Om du blir mobbad

De flesta mår dåligt av att bli mobbade. Mobbning kan påverka dig så mycket att du börjar undvika situationer där mobbarna finns. Men ingen ska behöva gömma sig för att andra mobbar. Du har rätt att få hjälp så att mobbningen slutar.

Till toppen av sidan