Fråga

Jag har sålt sex, nu ångrar jag mig

Fråga

Jag är 16 år som har sålt sex. Det var inget jag ville, men jag behövde pengar. Det började med att jag chattade med en man som visade sig vara lika gammal som min pappa.

Jag hade aldrig tänkt på att sälja sex tidigare, men han stod på sig och sa att vi skulle hålla allt hemligt. Jag ville verkligen inte att någon skulle komma på det här. Mina vänner skulle svika mig om jag berättade.

Vi träffades och jag ville bara få det överstökat, jag kände att jag bara ville hem. Jag var med på att ha sex, jag tänkte att det inte kunde vara så farligt. Men efter en stund kunde jag bara inte stå ut, jag sa att jag inte ville mer. Då sa han att jag inte skulle få pengarna i så fall. Jag tänkte då att jag fick stå ut lite till, annars hade jag gått igenom allt detta i onödan.

Nu mår jag så dåligt och har ångest. Är detta mitt fel? Det måste det ju vara? Mannen är väl oskyldig?

Svar

Du har hamnat i en jobbig situation och jag känner med dig. Jag tror att det du varit med om skulle kunna hända vem som helst. Innan man prövat kan man nog tänka att det där med att sälja sex behöver inte vara en så stor sak. Men du är nog inte ensam om att efteråt hamna i en knepig situation och drabbas av jobbiga känslor.

Först och främst vill jag informera dig om att mannen som köpte sex av dig inte är oskyldig. Han har faktiskt begått ett brott. Det är olagligt att köpa sex. Han är säkert fullt medveten om det men valde ändå att göra det.

Du behöver tänka på att mannen du träffade är vuxen och har ett ansvar för sina handlingar. Han har inte bara valt att begå ett brott genom att köpa sex. Han pressade dessutom dig att fortsätta även när du ville backa ur. Det tycker jag var väldigt kallt och hänsynslöst av honom och det kan faktiskt liknas vid en våldtäkt.

Det är absolut inte okej att pressa någon till sex. I ditt fall var det dessutom så att mannen du träffade hade ett övertag, både genom sin ålder och erfarenhet, men även förmodligen rent fysiskt. Det är väldigt allvarligt och väldigt fel av honom att utnyttja det.

Att det är olagligt att köpa sex är ett sätt för samhället att försöka skydda personer som dig från att hamna i sådana här jobbiga situationer. Det är han som har begått ett brott, inte du.

Det är inte olagligt att sälja sex. Ändå är det du som mår dåligt medan han kanske inte bekymrar sig alls, och kanske till och med fortsätter att köpa sex av andra unga. Jag tycker inte att det är rättvist att du ska lida för det här.

Så hur kan du göra? Du ska inte behöva oroa dig för att till exempel dina vänner ska få veta. Det är du som väljer om du vill berätta för en kompis. Du ska inte behöva känna dig pressad att göra det.

Däremot tror jag det vore bra om någon vuxen fick veta vad du varit med om. Det bästa vore om du kan berätta för dina föräldrar. Du ska inte behöva vara ensam i det här och bära på all den här oron. Det är faktiskt så att de vuxna har ansvar för att du mår bra.

Om det känns helt omöjligt att berätta för en förälder så kan du vända dig till din skolsköterska eller skolkurator och berätta. Eller gå till en ungdomsmottagning. Personen som du träffar kan sen diskutera med dig om ni ska polisanmäla sexköparen. Jag tycker att man ska göra det, för det kan förhindra att fler blir drabbade.

Men oavsett om du väljer att polisanmäla eller inte så behöver du mycket stöd. Du behöver få berätta för någon som du känner förtroende för och du behöver få hjälp att känna att det inte är ditt fel att det blivit så här. Du var i en utsatt situation och du blev utnyttjad.

Se till att berätta för en vuxen. Bär inte på det här alldeles ensam. Med rätt stöd så kommer det att ordna sig och du kommer att må bra igen.

Med vänliga hälsningar

Mikael Cleryd, psykolog

Till toppen av sidan