Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag har sålt sex, nu ångrar jag mig

Fråga

Jag är 16 år och har sålt sex. Det var inget jag ville, men jag behövde pengar. Det började med att jag chattade med en man som visade sig vara lika gammal som min pappa.

Jag hade aldrig tänkt på att sälja sex tidigare, men han tjatade och sa att vi skulle hålla allt hemligt. Jag ville verkligen inte att någon skulle komma på det här. Mina vänner skulle svika mig om jag berättade.

Vi träffades och jag ville bara att det skulle vara över, jag kände att jag bara ville hem. Jag var med på att ha sex, jag tänkte att det inte kunde vara så farligt. Men efter en stund kunde jag bara inte stå ut, jag sa att jag inte ville mer. Då sa han att jag inte skulle få pengarna i så fall. Jag tänkte då att jag fick stå ut lite till, annars hade jag gått igenom allt detta i onödan.

Nu mår jag så dåligt och har ångest. Är detta mitt fel? Det måste det ju vara? Mannen är väl oskyldig?

Svar

Nej, mannen som köpte sex av dig är inte alls oskyldig. Han har faktiskt begått ett brott. Det är olagligt att köpa sex. Det visste han säkert men valde ändå att göra det. Det är alltså inte ditt fel.

Det låter som att mannen dessutom pressade dig att fortsätta även när du ville sluta. Att pressa någon till sex är också olagligt. Dessutom hade mannen ett övertag eftersom han var mycket äldre och antagligen större och starkare än du. Det är allvarligt och väldigt fel av honom att utnyttja det.

Jag tror att det du har varit med om skulle kunna hända vem som helst. Många kan nog tänka att sälja sex inte verkar vara så jobbigt. Men efteråt kan man drabbas av jobbiga känslor.

Det är inte olagligt att sälja sex. Ändå är det du som mår dåligt medan han kanske fortsätter att köpa sex av andra unga. Jag tycker inte att det är rättvist att du ska lida för det här.

Jag tycker att du ska prata med någon om det du har varit med om. Du ska inte behöva vara ensam med de här tankarna. Det bästa vore om du kunde berätta för en förälder eller någon annan vuxen du har förtroende för.

Du kan också prata med skolsköterskan, skolkuratorn eller någon på en ungdomsmottagning. De är vana att prata och stötta unga som har varit med om liknande saker som du. Den du pratar med kan hjälpa dig att må bättre och hjälpa dig att känna att det som hände inte var ditt fel.

Personen du pratar med kan också diskutera med dig om du ska göra en polisanmälan. För många kan det kännas bra att göra en polisanmälan. Det kan kännas som ett sätt att säga ifrån och stå upp för sig själv. Det kan också vara ett sätt att hjälpa andra att inte bli utsatta för samma sak.

Du ska inte behöva oroa dig för att dina vänner ska få veta vad du har varit med om. Du väljer själv om du vill berätta för en vän eller inte.

Med rätt stöd så kommer det att ordna sig och du kommer att må bra igen.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Sex

Film: Nu har jag slutat sälja sex och ta droger

Den här berättelsen har en ung person skickat in.

Egna berättelser

Jag avbröt kontakten med kompisarna och slutade sälja sex

Strax efter att jag hade flyttat till familjehemmet så började G ta mer kontroll över mig. En dag så sa jag att jag behöver pengar men vet inte hur jag ska få det. G googlade upp en dejtingsida och tyckte att jag skulle sälja mig där.

Till toppen av sidan