Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur ska jag göra för att inte bli mobbad på nya skolan också?

Fråga

Jag blev mobbad under min skoltid. Jag börjar förstå det nu och kan se mig själv i spegeln och acceptera det. Det kunde jag inte då, jag skämdes över det. Jag antar att det var en överlevnadsinstinkt.

Jag bet ihop alla år mellan årskurs fyra i grundskolan tills jag gick ur gymnasiet. Nu efter gymnasiet har allt kommit ifatt mig och sjunkit in.  

Min självkänsla och mitt självförtroende har försvagats mycket av det här. Jag känner mig så svag. Och rädd. Det känns som om inget jag gör är bra längre. Jag tror inte att jag klarar av någonting. Det gör mig arg, ledsen och oerhört trött. 

Snart ska jag börja på en ny utbildning. Och jag är så rädd för att mobbningen ska börja igen. Konstiga blickar, kommentarer och suckar. Utfrysningen. Och kanske framför allt att ingen ska vara intresserad av att lära att känna mig. 

Jag är högst normal. Men det har alltid blivit grupperingar innan jag ens har hunnit säga "hej". De som mobbade mig kände mig inte. De gav mig aldrig en chans att visa vem jag var. Jag blev dömd direkt. Kanske verkade jag för ointressant. Hur ska jag göra så att jag inte blir mobbad igen? 

Svar

Det är inte konstigt att du känner oro inför starten på din nya utbildning. Du har dåliga erfarenheter sen din tidigare skolgång och det påverkar såklart hur du känner.

Det kan vara bra att försöka tänka att det här är en nystart där du har chans att visa vem du verkligen är och en möjlighet att  hitta nya vänner. Även om det känns jobbigt och du är rädd för att bli sårad, är det bra om du redan från första dagen försöker visa att du är öppen för nya kontakter.  

Jag förstår också att du känner dig arg, ledsen och trött efter det du har blivit utsatt för. Det är bra att du inte längre skäms över det som har hänt. Du har ingen som helst skuld och har inte gjort något fel. 

Du skriver att din självkänsla och ditt självförtroende försvagats. Det är vanligt att det blir så när man som du har varit utsatt och inte känt sig uppskattad under en längre period. Det är viktigt att veta att det går att stärka sig själv igen och att det finns hjälp att få.

Du kan prata med en kurator i skolan eller på en ungdomsmottagning om du vill få stöd i att stärka din självkänsla och ditt självförtroende. Då kan ni till exempel prata om dina orostankar och sätta upp utmaningar som gör att du stärker din självkänsla och ditt självförtroende. 

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator 

Mer på UMO

Artikel

Hur får man nya vänner?

Hur har du gjort för att få vänner? Dela med dig och ta del av andras tips om hur du får nya vänner.

Artikel

Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Har du blivit mobbad? Vad gjorde du för att må bättre? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Till toppen av sidan