Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag är tjej och kollar på porr

Fråga

Är det konstigt om man är tjej och kollar på porr? Efter att jag kollat känner jag mig äcklig och blir irriterad över att jag gjort det. Jag vill bara sluta, men vet inte hur?

Svar

Det är vanligt att både tjejer och killar tittar på porr. Att du tittar på porr är alltså inget konstigt.

I samhället finns många olika idéer och föreställningar om hur man ska vara som tjej eller kille. Det finns även förväntningar på hur ens sexualitet ska vara och vad man ska tända på. De förväntningarna kan göra att du funderar på om det är okej för dig som tjej att titta på porr.

Både tjejer och killar kan tycka att porr är upphetsande, spännande och lustfyllt. Eller att porr är avtändande och förnedrande. Man kan också tycka att det kan vara lite av varje.

Det är ganska vanligt att känna sig äcklad och irriterad av att titta på porr. Jag tycker att du ska ta dina känslor på allvar. Det går att sluta titta på porr om du vill det. Här är förslag på hur du kan göra:

  • Fundera på varför du tittar på porr. Vilka känslor vill du få eller slippa? Du kanske tittar för att du är stressad, orolig eller känner dig uttråkad?
  • Fundera på om det finns någonting annat som du kan byta porren mot. Det kan vara att läsa eller lyssna på sexnoveller. Är du stressad, orolig eller uttråkad? Då kan du istället röra på dig, träna, försöka slappna av eller göra något annat du gillar.
  • Gör det svårare att titta på porr. Det finns till exempel porrfilter du kan installera som gör att det blir svårare att komma in på vissa sidor.
  • Ta hjälp. Du kan prata med någon på en ungdomsmottagning. Den du pratar med kan hjälpa dig sluta titta på porr.
  • Kontakta en organisation på nätet som ger stöd. Du kan ringa, mejla eller chatta. Det kostar oftast inget och du kan vara anonym.

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Sexnoveller som podd

Här kan du lyssna på erotiska noveller skrivna av unga.

Sexnoveller att läsa

Här kan du läsa erotiska noveller skrivna av unga.

Artikel

Att titta på porr

Det finns olika anledningar till att en del vill titta på porr. Många använder det för att onanera. Vissa tittar för att de är nyfikna, eller vill lära sig mer om sex. Men det är viktigt att veta att porren oftast inte visar hur det funkar att ha sex i verkligheten.

Till toppen av sidan