Fråga

Jag är tjej och kollar på porr

Fråga

Är det konstigt om man kollar på porr och är tjej? Efter att jag kollat känner jag mig äcklig och blir irriterad över att jag gjort det. Och så vill jag bara sluta, men vet inte hur?

Svar

Det är vanligt att både tjejer och killar tittar på porr. Att en tjej tittar på porr är alltså inte konstigt.

I samhället finns det många olika idéer och föreställningar om hur du ska vara som tjej eller kille. Det finns även förväntningar på hur din sexualitet ska vara och vad du ska tända på. De förväntningarna kan bidra till att du funderar på om det är okej för tjejer att titta på porr.

Som tjej kanske du ofta får medhåll och uppskattning av andra tjejer om du tycker att porr är dåligt eller äckligt. Som kille får du kanske istället ofta höra av andra killar att porr är någonting bra.

De här föreställningarna kan ibland bidra till att du som tjej känner sig äcklig om du gillar att titta på porr. Men både tjejer och killar kan tycka att porr är upphetsande, spännande och lustfyllt. Andra tycker att porr är avtändande och förnedrande. Men många tycker att det kan vara lite av varje.

Det går inte att svara på vad du ska göra för att kunna sluta titta på porr. Men du kan få hjälp att komma fram till vad det är som gör att du känner dig äcklig efteråt och vad du kan göra för att slippa känna så. För att prata om detta kan du till exempel vända dig till en ungdomsmottagning eller en skolsköterska.

Att läsa eller lyssna på erotiska berättelser kan vara ett alternativ till att titta på porr.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan