Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Undersökning av snippan - det gick snabbt och kändes knappt

Jag tänkt berätta om när jag var på ungdomsmottagningen. Det var fösta gången jag skulle gå dit och jag var lite nervös. Jag hade försökt gå på drop in innan eftersom jag inte hade lyckats boka tid, men då var det helt fullt. Jag var nervös att alla skulle vara äldre ungdomar och att det skulle vara jättemånga andra där. De skulle säkert undra vad en liten trettonårig tjej som jag gjorde där.

När jag väl kom dit var det bara två andra där, och de verkade inte bry sig ett dugg om vem jag var, vilket var väldigt skönt. Han som tog emot mig var jättesnäll och gav mig ett frågeformulär med frågor som jag skulle svara på. Jag tyckte vissa frågor var lite konstiga men jag svarade på de som jag hade svar på.

Sedan kom det ut en jättetrevlig barnmorska som sa mitt namn. Vi gick in i ett litet rum och jag fick sätta mig i en stol. Hon läste igenom mitt formulär och var väldigt snäll även om det kändes lite pinsamt. Jag var där pga svamp i min snippa som inte försvann trots att jag hade använt receptfritt läkemedel. Hon ställde lite frågor och undrade om jag ville göra en undersökning. Jag tvekade lite först men sedan sa jag ja, eftersom jag kände att jag verkligen ville bli av med det.

De som är där kollar ju i snippor hela dagarna, det är liksom inget konstigt. Först kändes det ganska obekvämt när jag skulle ta av min byxor och gick runt där helt naken och visade rumpa och snippa. Jag satte mig i den där gynstolen med benen uppåt men det kändes inte bekvämt.

Då frågade jag om jag kunde få ta min mobil så att jag kunde känna mig säkrare, och det fick jag. När jag väl hade mobilen kändes det så mycket bättre. Underökningen gick jättefort och kändes knappt. Det är klart att jag kände mig lite obekväm ibland men det är ju verkligen inget pinsamt egentligen.

När hon var klar sa hon att hon skulle messa resultaten till mig och att jag kunde hämta ut ett piller på recept på apoteket. Sedan förklarade hon hur man skulle tvätta underlivet. Alla var så snälla och jag är så glad att jag äntligen vågade gå dit.

Det jag ville säga var iallafall att tveka inte att söka hjälp, det är inte ett dugg pinsamt och det kändes så skönt efteråt. Det är så mycket skönare än att gå runt och hålla inne på det.

(PS jag råkade skicka bilderna på formulären till min klasschat när jag skulle skicka till mina kompisar, och det var en hel del underliga frågor. De i klassen bara: vad är det här för något och jag raderade fort.)

/tjej 13 med extra energi

Mer på UMO

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Artikel

Att prata om mensvärk och graviditetsskydd på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om att prata om mensvärk och skydd mot graviditet med någon på en ungdomsmottagning.

Artikel

Film: Barnmorska

Eivan Heidari berättar om sitt jobb som barnmorska på en ungdomsmottagning

Till toppen av sidan