Panik - lämna sidan!
Våld & kränkningar

Problem på nätet

Här hittar du innehåll om att bli illa behandlad på nätet.

Aktuella artiklar

Frågor och svar: Om nudes/nakenbilder, vad är lagligt?

Om du vill skicka, dela eller ta emot nakenbilder är det bra att du har koll på vad du får och inte får göra.

Frågor och svar: Vad är tillåtet att göra på nätet?

Vad får man egentligen göra i appar, spel och på sociala medier? Ibland är det klurigt att enkelt svara på om något är lagligt eller olagligt. Här ska vi försöka reda ut vad du får och inte får göra.

Har bilder eller filmer spridits mot din vilja?

I många fall går det att få bort sexuella eller kränkande bilder och filmer som hamnat på nätet. Här är förslag på vad du kan göra om någon har lagt ut eller skickat vidare bilder eller filmer på dig som du inte känner dig bekväm med. 

Var och när får man fota eller filma andra?

Det kan vara förbjudet att fota eller filma någon som inte vet om det. Det beror på var bilden eller filmen är tagen och vad som syns i bilden. Tänk på vad du fotar eller filmar och respektera den som inte vill vara med på bild.

Har någon skrivit elakt eller spridit rykten?

Här kan du läsa vad du kan göra om någon har skrivit elaka eller kränkande saker om dig eller någon annan på nätet eller i sociala medier.

Har du blivit övertalad eller hotad på nätet?

Har någon försökt få dig att göra något du inte vill? Som att skicka bilder eller visa dig naken framför kameran? Eller har någon hotat dig för att skrämmas, till exempel med att sprida bilder på dig eller att skada dig? Här får du tips på vad du kan göra.

Har någon ljugit eller försökt lura dig på nätet?

Här får du förslag på vad du kan göra om du misstänker att någon ljuger om sig själv eller försöker lura dig.

Har du sett något på nätet som du mår dåligt över?

Har du sett någon som blir illa behandlad, mobbad eller fått sina nakenbilder spridda i sociala medier? Då är det vanligt att må dåligt även om det inte är du själv som utsätts. Det finns stöd att få och du kan anmäla om du sett något olagligt.

Till toppen av sidan