Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Det hjälpte att prata med kompisarna och kuratorn

Hej alla! Jag är en tjej på 13 år som tänkte dela med mig av mina depressioner och hur de löste sig.

Först och främst vill jag bara säga till alla er därute, ni är underbara precis som ni är. Ändra inte på dig för att någon annan säger det. Stå upp för dig själv och visa alla att du är stark och modig.

Allt börjande på ett sommarlov. Jag mådde bra i början och var som vanligt. Sen fick jag extrem mensvärk och mens. Tillslut tog jag kontakt med en bekant på en ungdomsmottagning. Jag pratade över telefon med henne och hon hjälpte, stöttade och gav mig råd.

Sedan hände något. Jag började må dåligt på riktigt, tillslut hamnade jag i en depression. Jag tappade aptiten och gick ner i vikt. Jag drog mig undran från kompisar och fritidsaktiviteter, jag fick oftare migrän och magont. Jag hade även tankar "Vad är det för mening med livet om jag ändå ska må såhär?" Eller " Allt blir bättre om jag dör". Och jag skämdes över det. Jag skämdes något så fruktansvärt över mina tankar. Jag började även dra mig undan från familjen. Jag längtade tills kvällarna då jag kunde vara själv och ingen pratade med mig.

Som tur var har jag så himla snälla och förstående kompisar som hjälpte till när jag mådde som värst. För tillslut kände jag att jag behövde dela med mig av tankarna till någon annan. Och då valde jag mina allra bästa kompisar. De kom hem till mig med varm choklad (även fast det var sommar:) ), brownie och Marabou. De fick mig att orka leva.

Men jag kände ändå att jag har lagt alla mina problem på dom. Så jag berättade för mamma. Hon visste om att jag hade kontakt med en kurator men inte om vad vi pratade om. Men hursomhelst.

Jag ville bara säga att det hjälper att ta hjälp! Tveka inte, om du känner att du mår såpass dåligt att du inte klarar av det, ta hjälp! De kommer lyssna. Det är inte alltid de kan hjälpa till direkt utan man får räkna med att det tar ett tag. Men det hjälper tillslut!

GLÖM INTE! Du är vacker och underbar precis som du är! Och kom ihåg! Det är inte fel att må dåligt, alla gör det ibland och det är helt normalt! Puss!

/Tjej snart 14

Mer på UMO

Artikel

Nedstämdhet och depression

Nedstämdhet går ofta över efter ett tag. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre och du kan få hjälp om du behöver.

Artikel

Har du en vän eller anhörig som inte vill leva?

Du behöver inte vara expert på psykisk ohälsa för att stötta någon som inte vill leva. Det betyder mycket bara att du finns där. Det är viktigt att berätta för en vuxen eller kontakta vården om någon du känner har planer på att ta sitt liv.

Att prata med någon

Innehåll om att prata med någon.

Till toppen av sidan