Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur kan jag hjälpa någon som har det jobbigt?

Hej! Jag är en 13-årig tjej som har gått första året på högstadiet. Jag sattes i samma klass som en lite jobbig kille. Vi grälade lite i början av terminen och jag tyckte verkligen inte om honom. Men nu har många börjat mobba honom. Häromdagen åkte han in på vårdcentral efter att ha blivit slagen! Lärarna vet om det, men vad ska jag göra? Han har det skittufft och jag vill be om ursäkt och hjälpa honom. Har ni något tips på vad jag kan säga eller göra?
/13-åring som vill allas bästa

 

Svar:

 • Jag tycker nog att du ska hitta ett bra tillfälle att prata med honom och bara visa att du finns där om han behöver någon. Han verkar ha det tufft så han skulle säkert må bättre av att nån (speciellt från samma klass) bryr sig lite extra💘
  /15, kille
 • Om han sitter själv, sätt dig med honom. Fråga kanske om något arbete ni gör i skolan. Visa bara att du finns där utan att tränga dig på. Han kommer uppskatta det jättemycket. Blev själv mobbad i den åldern och hade blivit jätteglad om någon som dig varit snäll mot mig.
  /Mathilda, 21årig tjej
 • Det är inte ditt ansvar att göra något. Det är lärarnas ansvar och de borde göra mer för att lösa det. När jag var i högstadiet var det en kille i vår klass som jag upplevde som mobbad, fast inte fysiskt på det sättet du beskriver, även mentorerna var oschyssta mot honom tyckte jag.

  Jag funderade på att säga till mentorerna och iaf säga att de måste skärpa sig och inte mobba eleverna, men jag tog aldrig mod till mig att säga till. Det var åtta år sedan jag gick ut högstadiet och jag ångrar fortfarande att jag inte sa till mentorerna. Det är inte ditt ansvar, inte ditt fel, och om du överväger det men inte gör något så kan det bli som för mig att du ångrar det.

  Jag tycker det vore modigt att göra något, även om det ”bara” är att prata med lärarna. Om du vill hjälpa honom kan du också prata med honom, kanske via nätet, så han vet att inte alla hatar honom.
  /24
 • Jag har varit i samma situation. Du borde gå och hjälpa honom. Jag blev typ bästa kompis med en kille som var i samma sits. Så hjälp till. Om du är rädd att själv bli slagen, var inte det. Du behöver inte gå emellan om de slår honom. Du ska bara springa och hämta en lärare eller säga till de som slår att sluta. Om de går emot dig så springer du till närmaste vuxen.

  Du kan stötta honom när han inte är i närheten av mobbarna. Prata med honom och säg förlåt för det du har gjort. Du kan bara vara med honom, du ska inte behöva gå i mot mobbarna. 🥰🥰🥰🥰
  /En tjej i samma sits
 • Du kan vara där för honom.
  /A
 • Tack för alla svar! Jag har börjat hänga lite med honom och han har börjat bli mycket schysstare. Ni hade rätt, det betydde mycket för honom att ha någon att prata med. Tack för alla tips!
  /Den som skrev frågan:)
 • Vi tycker att du ska skriva en lapp till honom och be om ursäkt.📃
  /Två bästisar

Mer på UMO

Svara varandra

Mina klasskompisar säger taskiga saker, vad ska jag göra?

De kallar mig för tryhard när jag räcker upp handen. De blockerar skåpet så att jag inte kan komma åt mitt material. Vad ska jag göra?

Artikel

Om någon annan blir mobbad

Ibland märks det tydligt när någon blir mobbad. Andra gånger kan det vara svårt att veta om det är mobbning eller inte. Visa att du bryr dig om du tror att någon blir utsatt. Och be andra om hjälp för att stoppa mobbningen.

Artikel

Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Har du blivit mobbad? Vad gjorde du för att må bättre? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Artikel

Vem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

Till toppen av sidan