Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Lägger ni märke till vikt, ärr och bristningar?

Lägger ni märke till vikt, ärr och bristningar? Jag är överviktig, inte grovt men överviktig så de syns. De har gett mig bristningar. Jag skäms så mycket för min vikt och bristningar. Är så rädd för sommarn för jag skäms så mycket kring min kropp. Har även ärr efter självskadebeteende på lår och ena armen. Är så rädd för och visa dom, jag är rädd för frågor och kommentarer. Lägger ni märke till andas kroppar, bristningar och ärr? Tänker ni negativt om det? Typ ”gud vad tjock”, eller bryr ni er inte alls?
/Tjej, 13 år

Svar:

 • Nej jag bryr mig inte alls om vikt eller annat. Att vara smal=snyggt. Är bara en norm och en vana att folk tycker. Jag tycker de med fett på sig är snyggare än de med ben och skin.
  /14 år, tjej.
 • Hej om jag ser ärr och sånt klart jag undrar vad som hänt. Men vikt och bristningar tänker jag inte på när jag ser nån.
  /Kille på snart 15 somrar
 • Ärr skulle bara göra mig nyfiken på varför du har dem, bristningar bryr jag mig inte om förutom att jag tänker att jag inte är den enda som har det. Vikt spelar mest bara roll om det är någon jag funderar på ett förhållande med, om det är på en strand eller liknande blir jag snarare inspirerad av att andra vågar visa sina kroppar även när de inte ser ut som samhällets ideal. Känns liksom bra att inte bara se de med ”perfekt” kropp.
  /Tjej 23
 • Jag är också överviktig så att det syns. Jag kan ibland tänka negativt om min kropp men jag säger inte elaka kommentarer om de som har det. Om någon säger något eller kommenterar din kropp så säg; det här är min kropp, så om du har något att säga så gå till någon annan. Hoppas det här svaret hjälper!
  /Ms Mermaid
 • Har själv ärr på bena, halsen och handen efter självskadebeteende. Jag bryr mig inte utan tänker mer ”wow denna tjejen har gått igenom mycket men vågar även visa sin kropp”. Tycker det är viktigt att visa. Ärr, bristningar o att va lite överviktig är inget att skämmas över utan någon som representerar dig o vem du är🙂 Har bristningar vid låren, brösten och kan tillomed tycka det är fint, hoppas detta hjälper dig och lycka till!!!
  /Tjej på snart 15 år
 • Hej! Nej, jag lägger inte särskilt mycket märke till det och bryr mig inte heller om det. Du är otroligt modig, låt ingen trycka ned dig. Seriöst, du är fantastisk. Jag kan garantera att de som är värda att bry sig om inte kommer att tänka något negativt om dig. De som gör det är själva osäkra och behöver trycka ned någon annan för att må bättre.
  /Tjej, 19 år
 • Hej tjejen! Som svar på din fråga om man lägger märke till vikt, ärr och bristningar så är svaret nej för min del. Du är i en känslig ålder där kroppen börjar förändras och det är fullt normalt att man kollar på sig själv i spegeln och hittar saker man inte tycker om. Det gör nog dom flesta! Men jag har aldrig någonsin kollat på någon annans kropp och dömt dom på något sätt utifrån det. Man inser att alla kroppar ser olika ut och att alla kroppar är fina på sitt sätt. Jag önskar att jag kunde spola tillbaka tiden till när jag var 13 år och kollade på mig själv i spegeln. Jag insåg inte hur vacker min kropp var då. Det gör jag nu. Trots bristningar, vikt och ärr.
  /Tjej, 19
 • Jag bryr mig inte alls. Jag gillar inte när folk stirrar ut mig så jag stirrar inte ut andra liksom. Det är suuuper vanligt med komplex över sin kropp, jag har komplex för min kropp. Men låt inte det stoppa dig. Gör massa kul grejer, och gå till stranden!! Du kommer ångra dig att du inte badade dom där varma dagarna annars! Du är super fin som du är och låt ingen säga nått annat!
  /Anonym
 • Om någon kollar på din kropp så handlar det inte om dig! Det säger bara något om den andra personen! Den är osäker och inspireras av/avundas dig! Jag tycker att det är coolt att visa upp sin kropp! Du har ju bara en kropp eller hur? Och den förtjänar att visas upp! Om det hjälper kan du tänka att ditt mod kan inspirera andra till att visa sina kroppar.
  /15 årig tjej
 • OROA DIG EJ INGEN TÄNKER PÅ DET PUSS ❤️
  /love yalllllll
 • Jag bryr mig inte över huvud taget, mina kompisar bryr sig inte heller om det, tro mig ingen kommer att reta dig för det…
  /Ngn förhoppningsvis schysst kille
 • Jag tycker att man inte ska skämmas över sin kropp eller så. Jag vet att de är lätt att säga det men sen gör man det själv endå. Jag är en tjej på 13 bast och när jag va 11 så började mina brösten att växa och jag fick min mens väldigt tidig så jag tyckte det va jättejobbigt. Jjag hade alltid på mig stora hoddies i skolan för att inte visa brösten eller rumpan.

  För 2 veckor sen slutade jag 6:an och under 5:an så kunde jag gå runt i tajta tröjor och de va för att jag fick hjälp av folk att våga visa och vara stolt över min kropp. Jag tycker du också ska vara stolt över din kropp, men ett tips prata med någon du känner dig trygg med 🙂❤
  /Julia
 • Jag bryr mig inte alls, men när mina kompisar har tänkt så har jag sagt till det att alla ser olika ut om vem har sagt att alla ska vara så, strunta bara i det du är underbar och fin som du är
  /Emma
 • Jag har själv ärr, vilket ibland gör att jag lägger märke till andras, men jag tänker aldrig något om det, ja lägger märke till att de finns och sen går jag vidare. Jag försöker komma på om jag har någon vän med stretch marks/bristningar, men jag kan inte komma på en enda, och det är nog just för att jag inte lägger märke till det. Så oroa dig inte, om någon frågar om dina ärr, säg bara att du inte vill prata om det, de räcker med ett ”äh ja orkar inte prata om de🤷”
  /Tjej, 15 (:
 • Har också självskadeärr på armarna men jag berättade för mina närmaste och sen var det inte så svårt att visa dem. Har haft en ätstörning så oroar mig också för vikt och skäms över min kropp (inte på samma sätt som dig men kan känna igen mig i att vara rädd för att visa sig). Men fråga dina vänner om de gör de så kommer du få se att de inte bryr sig om hur du ser ut:) <3
  /14 tjejkille
 • Som person så skiter jag fullständigt i om andras kroppar då det inte är min kropp. Så nej, jag tar inte fokus på folk som har bristningar, är överviktiga, underviktiga, har sår mm. För mig spelar det ingen roll alls. Det finns visst personer som tar notis av andras kroppar, men de personerna tycker jag att du borde ignorera. Folk kommer att kritiserar oss och våra handlingar oavsett om det vi gör är rätt eller fel. Därför är det viktigt att vi inte tar åt oss av minsta lilla.

  Det är svårt. visst, men se dig omkring och tänk efter. Vi alla är byggda olika, eller hur? Vi alla kommer i olika former vare sig det är bred, smal, lång, kort, med fläckar på kroppen eller ej. Det är så det alltid kommer att förbli. Vi alla är olika från varandra, och det är precis det som gör oss alla unika, att vi inte ser ut som varandra utan som oss själva bara. Så snälla, tänk inte på hur andra ser dig utan klä dig hur du än vill hjärtat. Är sjukt ledsen över att du i en så ung ålder behöver gå igenom detta, men jag hoppas verkligen att det blir bättre. <3
  /all kärlek till dig. <333
 • Jag är själv överviktig men inte grovt och har skämts mycket för min kropp. Har även bristningar och celluliter. När jag började i en ny klass och vi skulle ha simning var jag så rädd att någon skulle kommentera eller sluta vara vän med mig för hur jag såg ut. MEN så var det inte. Det var ingen som varken sa något eller ändrade sin syn på mig. Så på svar på din fråga, ja folk KAN lägga märke till din kropp. Men om det kommer ändra deras syn på dig: NEJ. Kom ihåg att tro på dig själv och du är VACKER!😊❤️
  /Tjej på 14 somrar
 • Nej jag bryr mig inte men jag förstår dig för jag har varit i samma situation.💖
  /Tjej

Mer på UMO

Artikel

Kroppen är fantastisk!

Vad är bra med din kropp? När funkar den bra? När njuter du av den? Vad är du stolt över? Läs vad andra tycker om med sina kroppar. Kanske känner du igen dig i något.

Artikel

Hur får du starkare självkänsla?

Berätta hur du får starkare självkänsla eller självförtroende. Eller läs andras tips.

Till toppen av sidan