Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Fler som är 15 och inte fått mens?

Hej, jag är en tjej på 15 år som börjar 9:an efter sommarlovet. Jag har fortfarande inte fått mens och typ alla jag känner i min ålder har fått det till och med mina kompisar som är 13 :/ Börjar känna mig stressad, vill liksom också få mens nu. Känns som jag är sist av alla jag känner. Någon som känner igen sig?
/Tjej som inte har fått mens ännu

 

Svar:

 • Ja känner igen mig!!! Är dock 14 men alla andra har fått det, dessutom får man stress för att man vill kunna prata med sina kompisar om mensgrejer men man har ju 0 erfarenhet 
  /Menslängtaren
 • Om du är orolig för det så kan du gå till ungdomsmottagningen och prata med dom där. 
  /Killen med en god tanke
 • Jag fick min första mens dagen innan jag började på gymnasiet. Kände mig också stressad över hela tiden. Speciellt när min 11-åriga lillasyster hade fått mens före mig. Men mina kompisar vet att jag inte har fått det och de stöttar mig och respekterar det. Men det kommer komma, jag lovar! Känn inte för mycket stress och ta det bara lugnt så kommer allt att ordna sig <3
  //Ellen
 • Jag tycker inte du borde känna dig stressad över det. Jag fick min första mens när jag precis skulle fylla 16 år, så du är verkligen inte ensam. Jag kännde precis som du innan och jag trodde typ att jag aldrig skulle få mens. Men sen så kom den tillslut och nu i efterhand fattar jag inte varför jag var så stressad för det spelar ju ingen roll egentligen. Jag tycker även att det var en fördel att jag var äldre för då visste jag ju vad det var och vad jag skulle göra när jag fick den.
  /Tjej 17 år :)
 • Det är inget du behöver vara rädd för. Men om du inte har fått din mens efter 16 så tror jag att du behöver kolla det, till exempel genom att söka hjälp hos ungdomsmottagningen.
  /dr
 • Hej. Du behöver inte oroa dig ännu. Jag fick inte mensen förrän jag var 15 snart 16. Det är helt normalt att inte få det förrän 16. Olika för alla. Mitt syskon fick det redan som 12-åring och jag inte förrän nästan 16. Kram
  /MT - He/She
 • Tror mig, mens är ju inget kul att ha, inte för att försöka skrämma dig. Ta vara på att du har inte fått mens än, för att du kommer kanske senare klaga på det. Finns saker med mens att klaga på. Min råd för dig är att ta det lugnt och oroa dig inte! I ”Fråga UMO” så fanns det någon som ställde den här frågan: Jag har inte fått mens än , och då svarade de att få mens varierar från person till person och att det är inget att oroa sig fram tills man är 16 år och man har inte fått sin mens då!.
  /Anonym
 • Samma här. Fyller 15 i sommar och ingen mens än!
  /En till tjej utan mens
 • Jag fick mens när jag var 12 år gammal. Innan var jag jättetaggad på att få mens och jag längtade otroligt mycket för att få det. Det var kul och spännande de tre första gångerna man hade det eftersom det var nytt och spännande. Men när man får det VARJE månad blir det faktiskt väldigt jobbigt och man känner sig begränsad på många olika sätt. Nu har jag haft det i ett år och jag önskar så att jag bara kan få bli av med den. Jag vet att man längtar till att få mens och delvis är orolig att man inte ska få den eller få den för sent. Men njut så länge du inte har den!
  /Ja
 • Jag fick min mens när jag var elva. Jag har alltid längtat efter den men nu är det bara en börda! Det är så himla jobbigt. Var glad så länge du inte har den!
  /Joline
 • Jag är 15 år gammal och har inte fått mens. Men jag brukar inte ens tänka på det för jag tänker bara: varför är mens nödvändigt?? Måste man ha det?? Så jag bryr mig inte och jag är glad att jag inte har mens
  /Tjej som undrar varför man måste ha mens❤️
 • Det är inte onormalt. Om du är orolig kan du gå till en vårdcentral.
  /Människa
 • Känner igen mig!!! Jag har inte fått mens och alla mina kompisar har fått det. De frågar hela tiden: Har du haft mens? Hur kan du inte ha fått mens? Ibland känner jag mig utanför för men ändå glad att jag inte fått någon mensvärk🩸
  /15 åring som inte fått mens
 • Hej! Jag var 16 år när jag fick min första mens, sommaren mellan åk 9 och gymnasiet. Så håll ut! Den kommer! =)
  /Sofia

Mer på UMO

Frågor & svar

Jag är 15 år och har inte fått mens

Alla mina kompisar har fått sin, till och med min lillasyster och hon är två år yngre än mig! Är det konstigt att inte ha fått sin första mens när man är 15?

Artikel

Att komma i puberteten

Puberteten är den period i livet då du utvecklas från barn till vuxen. Kroppen förändras på flera olika sätt. Det är olika från person till person när man kommer i puberteten och i vilken ordning förändringarna sker.

Artikel

Frågor och svar om mens

Kan jag bada när jag har mens? Kan en tampong försvinna? Kan jag ha mens om jag är gravid och kan jag bli gravid under mensen? Här kan du läsa svaren på några av de vanligaste frågorna om mens.

Till toppen av sidan