Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Nån mer som har pengaångest?

Pengaångest någon annan? Jag brukade för cirka ett år sedan kunna känna mig väldigt mogen med hur jag har hand om mina pengar. Jag hade ganska mycket då jag hade sparat ganska länge. Sedan började jag köpa kaffe, kläder, bars (typ till mellis), vatten under träningar osv.

Jag känner mig väldigt oansvarig nu och mår verkligen dåligt över mitt sätt att ha hand om pengar. Jag kanske överreagerar men jag har blivit av med extremt mycket av mina sparpengar på bara några veckor och vill inte prata om det med mina förlädrar för dom skulle bara kalla mig oansvarig. Någon annan som varit med om samma? Om ni kunde bli av med ångesten kring det, hur?
//En väldigt stressad tjej

 

Svar:

 • Hej! Det är med pengaångest låter väldigt relatable, kände igen mig i det när jag var i samma sits som dig. Det är en självklarhet att du ska kunna spendera pengar på saker som gör dig glad utan att få ångest över det. Kan dock fatta att man i efterhand tycker att vissa saker som man köpt var onödiga och då får mer panik över det.

  Mina tips till dig är att:
  - Skaffa ett extrajobb, känns mäktigt och självständigt att ha ett eget jobb som dessutom betalar en. Då behöver det inte kännas lika hemskt att spendera sina pengar på kläder, snacks osv.
  - Fråga dina föräldrar om de kan öppna ett sparkonto där du överför en viss summa varje vecka eller månad som bara de har tillgång till.
  - Gör upp en budget på saker som du tenderar att införskaffa ofta, tex. snacks, energidryck, smink, hudvård, tobak osv. Försök att tvinga dig att bortprioritera ett utav dessa saker som du känner inte är ett måste. Tex. En nocco kan kosta 25 spänn om du köper en varje vecka har du spenderat 100 spänn som kunde gått till något annat.
  - Våga säga nej, t ex om du har vänner som vill käka ute eller fika våga säga nej den dagen, att spara lite åt sidan varje vecka kan bli så mycket på en månad! Glömt it att unna dig oxå! Lycka till vännen :)
  /Bönan
 • Jag är typ sockerberoende så min mamma tog mina pengar när hon fick reda på att jag hade köpt godis i smyg och köpt för typ 100 kr på en månad, Så du kanske kan be din mamma eller pappa eller partner att låsa in pengarna och sen tar dom fram det när du behöver det.
  /sockerberoende persson
 • Jajemän har varit med om liknande. Ett tips är att sätta som regel att aldrig röra sparkontot eller liknande för när man väl börjat göra det så är det lätt hänt att man fortsätter ta pengar därifrån. Du kan även tänka så här: Du är ung, det är meningen att du ska leva och ha kul! Spara och vara ansvarig och mogen kan du vara runt 25 år.

  Det gör inget om du spenderar pengar på saker som du tycker är kul, speciellt inte om det handlar om att umgås t.ex om du köper fika med kompisar.  Om du är osäker på om något är värt att köpa, ta en stund och fundera: Är priset värt det? Varför köper jag det? Vad ska jag ha det till? Har jag andra liknande saker hemma? Om det gäller kläder: Är det min smak och ser jag något som detta plagg kan passa till hemma i min garderob? Hur ofta kommer jag använda detta?
  /19årig tjej
 • Jag har ett spar konto som jag inte har tillgång till och en vanligt till mitt kort. Om du har det så kan du föra över från kortet till spar, och bara ha lite pengar kvar på kortet som du kan spendera hur du vill och när du får veckopeng eller så kan du sätta in hälften till spar och ha kvar lite på kortet så kan du inte spendera mer än du vill. Vet inte om det kommer hjälpa men värt ett försök!
  /Tjej
 • Jag förstår dig helt. Jag brukade bränna alla mina pengar på narkotika innan. Jag fick alltid pengaångest för jag slutade alltid med skulder och hade 10 kr på kontot maximalt. Min lösning blev helt enkelt att hitta mer sätt att tjäna pengar, jag började exempelvis sno pantburkar från mitt gymnasie, vilket faktiskt kunde ge ganska mkt pengar runt 50-70 kr varje gång. Men jag började även arbeta i min mammas trädgård.

  Min rekommendation är mest att vara medveten om att du kan få sådan ångest vilket förhoppningsvis kan hindra dig från att spendera pengar när du kanske inte behöver det. Men jag rekommenderar starkt att försöka jobba åt dina föräldrar eller någon annan för att få extra pengar. Men det är viktigt att fortsätta vara ansvarsfull även när du får ihop mycket pengar
  /Kille som mistas för tjej av någon anledning
 • Hej! Detta har exakt hänt mig, jag hade väldigt mycket pengar när jag fick mitt kort för första gången och köpte bara onödiga saker som dricka, mat och godis. Sen räknade jag ihop hur mycket jag hade spenderat, och fick en chock. Jag hade spenderat 500 kr på typ 3 månader på bara mat!

  Och tänk så hade jag sparat och köpt mig nåt kul som jag skulle kunnat behålla hela mitt liv, mat och sånt är gott men håller bara en kort stund. Så tänk på allt annat du kan köpa för pengarna istället. Hoppas det blir bättre!
  /En tjej
 • Du kan ju alltid börja om och göra rätt, alltså att börja spara igen och inte köpa onödiga saker! Och kom ihåg att det är bra att du inser och förstår att du kanske har köpt för mycket saker och borde spara mer! Tror nog att de flesta känner så ibland, men vissa tar ju inte tag i det vilket du verkar vilja göra :)
  /Kille
 • Tänk så här, du är ung. I ditt fall gör 5000 kr mycket större nytta att spendera än när du är äldre. Det verkar dessutom som att det du köper inte är slöseri. Men du kan ju alltid skriva ner det du köper, på så sätt märker du mer vad du lägger pengar på.
  /god ekonomi
 • Detta har inte hänt mig eftersom jag är väldigt sparsam. Nu vet jag ju inte hur gammal du är men om du bor med dina föräldrar så kan du göra så här: Drick kaffe hemma. Kläder kan du fråga dina föräldrar om eller kanske få lite begagnade kläder av vänner eller släkt. Bars är ganska dyra så köp dem inte för ofta utan ta med annat mellis hemifrån. Och ta alltid med vattenflaskor hemifrån så att du inte måste köpa nåt som man kan få gratis. Lycka till!
  /Tjej
 • Jag har mycket skolångest och ibland dämpar jag den genom att köpa massa godis, chips eller choklad. Då kan jag känna pengarångest efter och att jag spenderar onödiga pengar. Du kanske kan fundera med vad du känner är viktigt att lägga dina pengar på. Det är inte fel att lägga dom på snacks, biobiljetter, kläder, spel om du själv vill lägga dinna pengar på det. Själv lägger jag mycket pengar på mina husdjur och en del på godis, men mindre på kläder och smink. För det intresserar inte mig.
  /Tjej, snart 18
 • Hej! Jag förstår vad du menar och jag kan absolut känna igen mig. Ångesten över pengar och oansvarighet är något som jag fortfarande jobbar på. Jag brukar försöka fokusera på annat när jag känner ångest över att jag t.ex har spenderat 300 kronor på tre dagar, ibland går det över och ibland inte. Du ska veta att det finns fler än bara dig känner såhär, det är inte konstigt eller ovanligt.
  //Olivträdet
 • Jag har haft pengaångest och det var väldigt jobbigt. Jag låg varje kväll och ångrade jättemånga köp jag gjort. Idag har jag också pengaångest men det är inte så mycket nu. Nu går jag mest och tänker på varför jag köpte den saken och ångrar det men går vidare hyfsat lätt. Har också gjort så att jag inte får gå till stället/ställena på jättelänge eller att jag bara får gå dit EN gång i månaden och då har jag också en maxbudget så jag inte ska köpa för för mycket pengar.

  Jag har aldrig gått till mina föräldrar och pratat om detta för jag har samma känsla som dig om det. Det som har gjort att jag inte har så mycket pengaångest är att jag satt en budget som jag känner att jag inte kommer få ångest av att jag spenderar mycket. Sen så har jag också sagt till mig själv att det är normalt att spendera lite pengar. Sen blir det mer frestande att köpa saker när man har råd och har mycket pengar så be dina föräldrar ta hand om ditt sparkonto på du inte kan ta och småplocka därifrån för att köpa något.

  Vet inte om detta är så bra tips men hoppas att det kan hjälpa lite iallafall. Hoppas verkligen att din pengaångest antingen slutar helt eller minskar i alla fall.
  /En anonym tjej

Aktuella artiklar

Svara varandra

Jag har fått diabetes, går det att leva ett bra liv ändå?

Jag är en tjej som nyligen fått diabetes. Har du diabetes eller känner du någon annan som har? Går det att leva ett bra liv trots sjukdomen?

Frågor och svar

Hur ska jag orka med min klimatångest?

Jag funderar på att förstora läpparna med fillers men undrar om det är farligt på något sätt? Vad är riskerna?

Artikel

Stötta någon som mår dåligt

Du behöver inte vara expert för att stötta någon som mår dåligt. Du kan vara ett stöd bara genom att finnas där. Att lyssna, prata, hitta på saker eller bara vara tillsammans kan kännas hjälpsamt för den som mår dåligt.

Egna berättelser

Jag är spelberoende

Varje gång jag förlorade jagade jag min förlust, vilket slutade med ännu större förlust nästan alla gånger. Detta gjorde att jag mådde sjukt dåligt hela tiden och hade jättemycket ångest.

Svara varandra

Hur tog ni er ur dåligt mående?

Har ni varit deprimerade och hur tog ni er ur det? Hur berättade ni för era kompisar?

Svara varandra

Hur vågar jag söka hjälp?

Jag har mått dåligt men jag vågar inte söka hjälp eller ens prata om det, vad ska jag göra?

Svara varandra

Hur kan jag minska tiden vid datorn?

Varje gång jag ska börja med skoluppgifter så "bara måste" jag läsa färdigt den där fanfictien och sen börjar jag på en annan och det går flera timmar. Men skoluppgiften blir aldrig gjord.

Svara varandra

Hur stöttar jag min tjej som självskadar?

Bryr mig väldigt mycket om henne och hatar tanken att hon skadar sig själv. Vill inte göra situationen värre på något sätt.

Svara varandra

Jag mår dåligt, hur kan jag få hjälp?

Jag vill söka hjälp för mitt mående men jag kan inte prata med mina föräldrar om det och jag litar inte riktigt på psykologer.

Svara varandra

Fler som känner att saker lever, och dör om de slängs?

Mamma skrotade en bil och för mig kändes det som att hon dödade en människa.

Till toppen av sidan