Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag är jättenervös över betygen i sjuan, hjälp!

Hej! Jag är jättenervös efter höstterminens betyg i sjuan. Jag har hört att det sker stora hopp mellan sexan och sjuans betyg, och att man blir bedömd enligt nians kunskapskrav. Jag vet att jag kan höja mig senare, men även fast jag kanske vet att jag sänker mig från mina tidigare betyg, som i övrigt var rätt bra, så är jag fortfarande rädd. I sexan fick jag smått panik för mina betyg, jag gick på ett enkelt sätt sagt in i väggen. Menmen, jag löste det i tid och gick ut sexan med C som lägsta betyg och övrigt väldigt bra. Nu är jag rädd att jag inte kommer plugga tillräckligt och sänka mig drastiskt! Hur var det för er när ni började sjuan? Behöver jag vara orolig? Fler som känner likadant? 
/ångestdrabbade människan

Svar

 • Jag har gått igenom åk7 och fick reda på att det inte är någonting att oroa sig för. Det sker ett hopp och betygen kan sänkas ett eller i värsta fall två hopp. Jag kan inte säga att jag jobbade så hårt i 7an, men jag klarade mig fint och log kvar på C nivån som jag hade i 6an. Lärare brukar vara snälla mellan åk6 och 7 genom att inte sänka betygen särskilt mycket.

  Bara att du vet vad som ni har gått igenom (grunderna) så är det främst 9ans betyg som är viktigast. ta det bara lungt och jobba i den takt som passar dig, lägg även upp ett detaljerat schema där du kan lägga in när du ska plugga och alla kommande proven så att du har en plan på hur lång tid det är som passar dig att plugga innan kommande proven för att du ska vara redo, samt läxor. Oroa dig inte! Det ordnar sig och du kommer troligen hålla dig kvar på din C om inte max ett betyg mindre.
  /Erik
 • Hej du behöver inte vara orolig för dina betyg. Jag skulle rekommendera att du prata med en lärare på skolan som kan berätta för som andra att du är stressad och då kan dom lärarna du har förklara vad du behöver göra för att få ett vist betyg! Lycka till!
  /Sad
 • Du klarar det!
 • Jag hade aldrig betyg i 6:an så jag kan inte egentligen säga hur skillnaden är, men jag tvivlar ordentligt på att du bedöms utefter 9:ans kunskapskrav. Till exempel ingår det troligen saker i matte ni inte kommer gå igenom i 7:an, likadant i språk, vetenskaps ämnena mm. Om jag kommer ihåg rätt grundas betygskraven på 9:ans betygskrav, men de är inte samma krav. Gör så gott du kan och bränn inte ut dig. Tro mig, bra betyg är inte värt att bli utbränd för.
  /23 och hjärntrött
 • Jag kan säga så här det spelar ingen roll om du totalt misslyckas i både sjuan och sexan. Du kan alltid ta igen det. Sen om det nu är så att man också misslyckas i åttan och nian så är inte det heller en katastrof. Så länge du har E i betyg i alla basåmnena så kan du alltid ta igen det antingen genom att gå comvux eller ta ett basår.
  /Tjej 15
 • Helt ärligt så sänkte jag mig i några ämnen när jag började sjuan, men jag höjde mig väldigt mycket under vårterminen. Jag går i nian nu och är ganska nöjd med mina betyg nu. Det är inte konstigt om du sänker dig eftersom det är ganska mycket nytt och nya lärare som antagligen bedömer annorlunda. När du känner dig bekväm och vet vad lärarna kollar på och hur de bedömer så kommer du nog höja dig. Dina betyg i sexan var bra, så sikta högt, men stressa inte över onödiga saker och låt det ta lite tid. När du kommit över det så kommer det kännas lättare. ((:
  /Supportive06
 • Hej! Jag förstår din oro... jag känner den också. Jag gick ut sjuan i våras och mina betyg var väldigt lika dem i sexan. Jag tycker inte att du ska behöva oroa dig så mycket, bara du gör så gott du kan, dessväre så kan jag förstå att det kan vara svårt. Jag brukar försöka att aktivt glöma bort spesefika betyg för att försöka minska pressen att prestera. <3<3
  /8:a
 • Jag känner exakt likadant som dig, men jag försöker att ta det lungt och tänka på att göra mitt bästa. För om du gör ditt bästa så kan det inte bli så illa som du tror
  /Anonym 12
 • Du måste plugga på som vanligt. Men stressa inte upp dig. Dina betyg i högstadiet är bara betyg för att komma in på gymnasiet. Sen är gymnasiet betygen för framtiden. Lycka till!
  /:)
 • Jag upplevde att många hade lite lägre betyg i 7:an än i 6:an när jag gick i grundskolan. Men sen ökade betygen väldigt stadigt hela tiden efter det. Så det var inte så farligt att betygen var lite lägre i 7:an kanske. Om jag ska komma med tips är det att inte plugga mer om du redan känner att du pluggar mycket. Ta istället hjälp tidigare om du sitter fast eller bara tror att det hjälper.

  Hmm den här matteuppgiften har jag suttit med ganska länge och kommer inte på hur jag ska lösa - okej, jag noterar det och så frågar jag läraren hur man löser den när jag är i skolan sen. Så kan jag nu plugga det här andra istället som jag inte sitter fast på. Study smarter, not harder :) Jag tycker du låter väldigt begåvad, så det kommer gå bra för dig tror jag :)
  /00:a
 • Mitt tips är att plugga mycket och att ta en dag i taget. Repetera så att du är hundraprocentigt säker att du kan alla svar och så att du känner dig säker. Plugga varje dag så löser det sig, lycka till
  /Ano
 • Hej! Jag tycker inte att du ska vara orolig över dina betyg. Egentligen är det dina betyg i 9:an på vårterminen eftersom att man går ut 9:an och ska börja gymnasiet. När jag gick i högstadiet tänkte jag inte ens på vilket betyg jag skulle få när jag gjorde någon uppgift utan jag gjorde det jag kunde just då. Du kan till exempel ha ett D i något ämne ena terminen och i nästa termin har du kanske ett B. Jag kände en vän spm hade ett D i biologi på höstterminen i 9:an och hon fick sedan ett B i slutbetyg i biologi. Så med detta vill jag säga att betygen kan ändras väldigt mycket på en termin och du ska inte vara orolig för att du inte får ett högt betyg utan du ska bara tänka att du har bara gjort det du har kunnat. Om du känner att du kan mer än vad du har visat så är det bara att visa det nästa gång du har ett prov eller en uppgift.
  /Tjej som går 1:an på gymnasiet
 • Jag hade F i 6an i allt förutom bild, slöjd och idrott. I 7an slutade jag skolan utan ett enda F. Du kommer absolut klara E om du hade C i 6an. Ett C i 6an är som ett E-D i 7an men man höjer ju sig i nivå hela tiden om man tränar så du borde inte oroa dig, du lär få C+ i de flesta ämnen i 7an också.
  /en människa som gick i 7an för 5 år sedan tror jag
 • Du behöver inte vara orolig eller stressad. Det är absolut skillnad mellan sexan och sjuan men inte så värst. Betygen i sjuan är inte heller så viktiga så om det inte går så bra så är det lugnt. Du säger att du gick ut sexan med C som lägsta betyg och det var mitt högsta när jag gick i sexan.

  Jag tror att du kommer att klara av sjuan bra, och om inte så går inte världen under. Följ bara med på lektionerna och plugga så mycket som du känner för så kommer du nog att få bra betyg. Sjuan är inte så svår som man kan tro, jag var nervös när jag skulle börja sjuan men sedan märkte jag att det var typ samma som sexan. Kom ihåg att sjuans betyg spelar ingen roll, nians betyg är dom viktigaste. Du kan vara lugn. Hoppas att detta hjälpte lite!
  /Elina
 • 7ans betyg är verkligen inget att oroa sig för. Du använder inte dessa betyg till något, (jag gjorde inte en enda läxa i 7an) rekommenderas inte! Men fick ändå hyfsade betyg, i sjuan kan du satsa på annat än betyg.
  /Anonym
 • Hej Jag var också väldigt nervös inför 6:ans betyg och 7:ans betyg. Om jag ska vara ärligt var mina betyg dåliga (många d och c men inga A) men sen i 9an höjde jag mig väldigt mycket och gick ut med nästan alla A. Men som sagt var inte orolig för betygen i 7:an om du ändå har C som lägsta betyg.
  /Gymnasieelev
 • Hej. Snyggt jobbat med betygen i åk 6! Jag tror så här: Anledningen till att det är nians kunskapskrav är pga att du har 3 år på dig att påverka dina slutbetyg och eftersom slutbetygen sätts i nian är det nians kunskapskrav i matrisen. Trots att det är nians kunskapskrav så vet dina lärare att du går i åk 7 och anpassar kraven efter det.

  För vissa är det ett stort hopp och för vissa blir det ingen större skillnad. Om du vill hålla koll på dina betyg så fråga dina lärare eller din mentor om hen kan göra dem tillgängliga för dig. Be även någon förklara kunskapskraven om du inte redan vet. Då får du reda på exakt vad som krävs för ett visst betyg och kan då jämföra och se ungefär vilken nivå du arbetar på. På så sätt kan du även förbättra ditt arbete om du blir missnöjd med ett resultat.

  Men tänk på att det är vårterminen i åk 9 som är de viktigaste betygen. Betygen innan dess är byggstenar för att nå ditt mål när du går ut grundskolan. Första betygen i sjuan såg jag som en skjuts in i systemet. Då lär man sig hur allt fungerar. Sen börjar man jobba på sina delmål och mål. Skulle du misslyckas går det alltid att läsa lite extra ämnen efter grundskolan så att du kan söka till det det gymnasium du vill.

  Jag går åk 2 i gymnasiet och vi har personer med allt mellan 150-307 i merit i min klass. Så det finns alltid en möjlighet att komma in på gymnasium oavsett slutbetyg. Är du orolig och/eller kommer på fler frågor kan du alltid fråga lärare, SYV, kuratorn på din skola eller annan person Lycka till!
  /Alva
 • Hej! Jag går i nian och har gått igenom de du känner. De första du behöver tänka på är att inte stressa över betygen. Även om skolan är väldigt viktig, så måste man också sätta stop ibland, speciellt när de kommer till hälsan och man börjar känna sig stressad. Så betygen är inte på liv och död, speciellt inte 7:ans. När jag gick i sjuan sänkte jag mig i många ämnen för att de blev som ett litet hopp till skillnad ifrån mellanstadiet. Men så länge du gör ditt bästa och visar lärarna vad du strävar efter så kommer det att lösa sig.
  /Sara
 • Asså förstår att det är stressigt men betygen i 7:an har inget att göra med betygen i 9:an så stressa inte och så länge du gör det du ska och lyssnar så kan du allt till nationella i 9:an iallafall om du lyssnar på matten. Svenskan är inte så farlig och man kan ändå inte plugga till den.
  /Linnéa
 • När jag började i sjuan kom det lite som en chock för mig i den drastiska betygssänkningen, men detta på grund av att jag förväntade mig att jag skulle få ungefär samma som 6:an. Du verkar vara mer medveten om detta än vad jag var vilket är jättebra. Du behöver absolut inte vara orolig kring detta. Om du känner att det börjar bli svårt i vissa ämnen så kan du alltid ta kontakt med den specifika läraren eller en specialpedagog på skolan. Betygen man får i sjuan spelar ingen roll inför gymnasieval osv, utan kommer suggestivt höja sig naturligt.

  Jag gick ut med de flesta e i sjuan och med nästan alla A i nian, så det löser sig verkligen, så länge man vågar fråga om hjälp när nått blir svårt. Det kan också vara viktigt att komma ihåg att betygen inte är hela värden, och att man kommer in på det gymnasiet man vill iaf. Jag hade absolut inte behövt stressa så mycket som jag gjorde i högstadiet. Glöm inte bort att ta hand om dig, din psykiska hälsa är viktigare än allt annat.
  /Julia
 • Dina betyg i 7an har noll betydelse. Ha kul med vänner istället. Jag ångrar att jag inte hade det. Så kan du kämpa lite hårdare i 9an istället.
  /Går 1an på gymnasiet nu och ångrar pluggisen jag var i grundskolan
 • Börjar gymnasiet nu och känner detsamma som du känner, fast med hoppet mellan nians kunskapskrav och gymnasiets kunskapskrav 😭😭. Med rätt studieteknik bör du lyckas ganska bra. 
  /Abduchakour
 • I sjuan var det som i sexan att jag kände mig nervös över att börja högstadiet. Jag märkte att jag fick dåliga betyg i sexan och att jag behövde höja mina betyg. Fråga en av dina kompisar eller föräldrar eller syskon som du vill.

  Jag som går i sjuan försökte att prata med min mattelärare och fråga om vad jag gör för fel och vad jag behöver träna på mer osv. Och så efter det skriv jag ett egen schema över veckan, och det har gått väldigt bra nu och jag har trivs med mitt betyg och det är A eller B något sånt tror jag. Hälsningar från en 14-åring tjej👩🏾‍🏫
  /Marwo
 • Jag tror inte att det kommer att bli så stor förändring ta det lungt och stressa inte så mycket, du kan bara göra ditt bästa och det räcker!
  /Hilda

Mer på UMO

Stress

Innehåll om stress.

Artikel

Film: Fem tips för att trivas i skolan

Du går i skolan en stor del av livet. Det är viktigt att förändra situationen om du inte har det bra. Ingen ska behöva må dåligt i skolan. Du kan kontakta elevhälsan, skolkuratorn eller någon annan vuxen på skolan för att få stöd och hjälp om du behöver det. De kan hjälpa dig vidare om det behövs.

Artikel

Om elevhälsan

Du kan få hjälp och stöd med många olika saker hos elevhälsan. Till exempel om du är stressad, blir kränkt eller har svårt att klara skolan. Hos elevhälsan får du också hälsokontroller och vaccinationer. Du har rätt att gå till elevhälsan tills du har gått ut gymnasiet.

Till toppen av sidan