Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur gör jag för att sluta övertänka och älta?

Hej! Jag är en tjej på 16 år som övertänker väldigt lätt och jag kan älta saker väldigt länge och så tänker man alltid värsta scenario som skulle kunna hända, ja ni som också är övertänkare vet hur det är. Har ni något sätt för att sluta övertänka som funkar för er?
/Anonym

 

Svar:

 • Känner igen mig precis! Jag vet inte om jag har något tips så, men det bästa är väl att sluta bry sig och fokusera på något annat :)
  /Chels
 • Jag vet att det inte är så lätt men försök att bara släppa det, koppla bort det. Det brukar funka för mig
  /Kille med erfarenhet
 • Har exakt samma problem och tänker också oftast på det värsta som skulle kunna hända.. Men för mig känns det bättre när jag väl kommer till det där som jag trodde skulle vara jättejobbigt fast det inte är så jobbigt som jag föreställt mig. Har börjat lära mig att saker inte är så jobbiga som jag tror, så när jag övertänker försöker jag lugna mig själv genom att istället tänka på det från ett ”bättre perspektiv”. T.ex. om man ska ha ett prov, så kan man försöka tänka på hur det känns att komma dit och känna att det går bra! Hoppas du förstår🤍
  /15
 • Det här kommer att låta galet, men om jag börjar övertänka så pratar jag högt med mig själv om andra roliga saker för försöka få hjärnan tänka på något annat. Inte i offentligheten dock!!
  // Tänkar Tjejen
 • Jag tänker alltid, det som hjälper mig i vissa situationer, att tänka minut för minut. Vad kommer hända i nästa minut. Och om det inte räcker kan man också göra för varje 30min. till 30min., 1 timme till 1 timme osv. Hoppas det hjälper :)
  /Tjej, 17 år
 • Du kan prova prata med någon eller skriva ner det. Jag tycker det brukar bryta cirkeln när man fastnat i att tänka samma sak om och om igen, dessutom kan man få andra perspektiv om man pratar med någon, men även om man skriver ner det så kan man se saker som är svåra att märka när allt bara snurrar runt i huvudet
  /24
 • Hej, jag har ett liknade problem, jag kan tappa bort saker och få panik! Tex min plånbok glömde jag i bilen. Jag letade i hela jävla huset! Men efter månad..vart låg den I BILEN!😂 så man måste tänka att saker kommer fram! Om det är saker du är manisk över! Det är jag iaf 🫣
  /Leia
 • jag är verkligen likadan, min mamma gav mig ett klokt tips. istället för att må dåligt över någonting som ska ske, exempel du ska göra något och du tror att allt kommer gå fel o du kommer skämma ut dig. istället för att då gå och älta o må dåligt ta det som det kommer. tänk om det går jättebra så har du mått dåligt i onödan. men sen om det inte gick så bra, visst mår man nog dåligt då. vet inte om detta var till stor hjälp men det hjälpte mig lite. Ta det som det kommer!
  //tjej 19
 • skaffa en bok där du skriver allt du tänker på, det har hjälpte mig
  /e
 • Jag är också så ältar allt, känslig om allt, övertänker allt, ja det är piss jag vet men min pappa har varit min bästa vän nu på sistone så jag tycker att du kanske kan prata med din mamma/pappa eller nån vuxen som du litar på! Just nu ältar jag min favorit karaktärs död🕊 det är så jobbigt och jag kan inte slappna av och tänker bara på det hela tiden. Min pappa har gett mig detta tips: tänk hur det hade varit om han hade levt nu och hur det varit då! Och försök tänka att det är på låtsas. Så nu ger jag detta tips till dig!
  /Hanna

Mer på UMO

Frågor & svar

Hur ska jag våga prata med en psykolog?

Jag är så otroligt rädd för att prata med någon. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag kommer antingen bara sitta helt tyst, eller le och låtsas att det blivit nåt missförstånd.

Artikel

Må dåligt

Alla mår dåligt ibland. Du kanske har varit med om något jobbigt, oroar dig eller så vet du inte varför du känner som du gör. Det finns flera sätt att må bättre.

Artikel

Ångest

Nästan alla känner ångest ibland. Du kan få hjälp om ångesten gör livet jobbigt för dig.

Artikel

Vem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

Till toppen av sidan