Panik - lämna sidan!

UMO frågar: Vad är ditt tips till någon som rodnar?

Här kan du skriva dina tips, och läsa vad andra har tipsat om.

Andras tips:

 • Jag har väldigt väldigt lätt för att rodna och tycker det är så jobbigt! Jag får till och med ångest inför att gå till skolan på grund av det... Jag är livrädd för att göra bort mig eller få folk att tro att jag är kär i dem bara för att jag rodnar.🙄 Tycker det är så sjukt pinsamt! Det värsta är att jag rodnar när jag pratar med vissa lärare i skolan och då är jag livrädd att folk ska tro att jag är kär i en LÄRARE fast jag inte är det. Jag är bara väldigt obekväm😬 Men jag ska kämpa mig igenom det här och jobba bort rodnandet och ångesten. Du kan också klara det. Vi gör det tillsammans, alla vi som vill bli av med rodnandet! Jag tror på oss!❤️
  /Den rodnande tjejen
 • Om du ser att någon är röd i ansiktet så ska du inte påpeka det. Även om det är din kompis. För att det gör en oftast rödare. Man kan tänka på att andas djupa andetag och inte tänka på det tror jag är det bästa.
  /Pella paltnacke
 • Det är helt naturligt och inget att skämas för. Alla rodnar nån gång då och då.
  /elvira
 • Jag vet inte varför men jag rådnar väldigt ofta i skolan, eller jag tror jag gör det för helt plötsligt så känner jag mig varm och jag antar att jag blir röd också .men jag vet inte. Några gånger har mina kompisar påpekat att jag är röd i ansiktet och då känner jag mig också varm.

  Jag är väldigt blyg så varje gång jag tvingar mig själv till att prata med en kille i klassen så blir jag varm i ansiktet, så jag antar att det blir så när något är pinsamt, jobbigt, eller att jag skäms. Och när jag tränar på idrotten så blir jag också lätt röd i ansiktet.

  Men jag bryr mig faktiskt inte när jag rådnar och känner mig varm i ansiktet, jag bryr mig inte om vad andra ska tycka eller något sånt. Det enda jag tycker är jobbigt med det är att jag känner mig så varm. Så när det här händer så brukar jag oftast sätta händerna mot kinderna och pannan för att försöka kyla ner mig själv, för händerna är oftast kallare. Om någon annan tycker det ser konstigt ut så får dom väll göra det,
  /Röd som en tomat
 • Jag har på senaste tiden bara haft mer och mer problem med min rodnad. Förut tyckte jag om att hålla presentationer, ha diskussioner i klassen och berätta berättelser för mina kompisar osv. Men nu kan jag inte göra något av de där utan att rodna. Det har hänt förut och jag har vant bort det förut.

  Vid mina egna erfarenheter så blir jag röd i ansiktet bara för att jag tänker ”hoppas jag inte blir röd i ansiktet”. Men jag har då läst att man istället ska tänka att man vill bli röd i ansiktet och att de är ens mål. Det kan fungera om du verkligen tror på de du säger, men de kan ta ett tag innan man helt har vant bort rodnaden.
  /Anonym
 • Det är okej! Om du skäms o börjar rodnar ba lek att du inte skäms ja lovar de funkar. Fake it till u make it. Även om du skäms men beter dig som om du inte gör det så har ju inte folket nånting att påpeka!
  /Anonym
 • Mina bästa tips till de som rodnar, får panik och vill fly är att INTE fly från situationen! Det blir bara mycket värre!! Bestäm dig för att stanna kvar och använd istället någon av dessa övningar för att lugna ner dig själv: Andas i en fyrkant: Hitta ett fyrkantigt objekt och följ ena sidan med blicken och andas in tills du kommer till hörnet där du andas ut till nästa hörn osv.

  Ta långa, djupa andetag och fokusera på andningen tills du återfår kontrollen över dig själv och kan stanna kvar i situationen. 3-2-1 övningen: Tänk på 3 saker du ser, sedan 3 saker du hör och sedan 3 saker du känner just där och då. Därefter kan du upprepa övningen med 2 saker du ser, hör och känner och sedan med 1 sak du ser, hör och känner. Fortsätt med övningen tills du har lugnat ner dig.

  Det är viktigt att utsätta sig för situationer där man kan rodna för att lära sig att hantera det och på så sätt minska problemet. För min del har dessa övningar hjälpt otroligt mycket och jag rodnar inte alls lika mycket som förut!
  /Anonym
 • Jag själv är nästan alltid röd. Blir ofta kallad rudolf vilket börjar bli tråkigt när så många har sagt det. Men att rodna är gulligt det är gulligt att vara rosig om kinderna. Like due söt bara ta in det. Rodnar du av andra saker är du också söt. Alla människor är söta. Puss 💋
  /Söta rudolf
 • Jag började rodna inför min chef. Varje gång jag såg honom i ögonen så rodnade jag, och han märkte det och slutade se mig i ögonen. Men ingen av oss sa någonting. Det var fruktansvärt pinsamt! Ska kanske säga att jag inte egentligen var kär i honom, men jag var "påverkad" för att han var både snygg och manlig.

  Till slut tog jag mod till mig, en dag när han och jag var ensamma i fikarummet. Jag satte mig mitt emot honom, såg på honom tills han var "tvungen" att se tillbaka, och lät rodnaden flamma upp och flamma över. Jag sa "jag har fått dig på hjärnan på något sätt, men jag är inte kär i dig. Nu när jag har sagt det så kanske jag kan sluta rodna". "Det gör inget", sa han. Efter detta rodnade jag inte mer. Han och jag log lite förläget mot varandra ibland, som att vi hade en hemlighet ... 
  /Catharina
 • Hejsan! Jag har rodnar väldigt lätt jag med. Det kan vara från ingenstans, till och med när jag säger rätt svar i klassrummet. Detta problemet har jag haft sedan 2:an-3:an. Det var väldigt jobbigt när jag började i mellanstadiet då jag började fokusera mer på mitt utseende, vilket man gör i den åldern. Min mamma har även rosacea en slags hudsjukdom som gör så man väldigt lätt bli röd i ansiktet. Så jag kan ha fått det där ifrån.

  Det jobbigaste är att gå runt och se alla andra, speciellt mina bröder som jag aldrig sätt blivit röda i deras ansikten. Eftersom min mamma vet hur det känns började jag använda en kräm som är just till rodnad, väldigt bra och täcker inte mina fräknar eller finnar (för jag gick nämligen i 5:an då, och kunde inte ha "riktig" foundation).

  Nu går jag i 7:an och är så van vid att ha detta som en del av min morgonrutin. Men jag är sååå sjukt avundsjuk på alla andra barn runtomkring mig som inte har detta problem. Denna "krämen" finns på Lindex och man ser inte att du har smink på dig.
  Signatur : //En 13:årig tjej.
 • Självhypnos på Youtube, som meditation, funkar jättebra! 
  /HH
 • Jag har alltid haft lätt att rodna och blir väldigt röd i hela ansiktet. Det syns väldigt mycket eftersom jag är väldigt blek naturligt. I 8:an började sminka mig mer och efter ett tag la mina kompisar märke till att jag nästan aldrig blev röd i ansiktet. Nu känns det som om jag måste sminka mig till skolan bara för att inte rodna. Dock försöker jag sluta använda concealer mer och mer. Det blev faktiskt värre när jag försökte täcka rodnaden så nu jobbats jag på att bara acceptera den. Alla ni andra som kämpar med samma sak, glöm inte att ni är fina som ni är och att rodnad inte är något fel. Det är bara ett sätt för kroppen att visa sina känslor ❤️
  /Tomat
 • Innan rodnade jag om jag tillexempel skämdes över något eller om någon kollade på mig utan att jag visste varför, men nu, typ några år senare, har det blivit värre! Jag kan inte sitta vid matbordet med bara min familj utan att rodna. Det är superjobbigt! Men mitt tips är att ta det lugnt, ner med axlarna, ta några djupa andetag och tänk på något annat. Oftast syns det inte lika mycket som det känns. Men kom ihåg att detta är vanligare än du tror, och du är inte ensam💞
  /Det är okej!
 • Jag blir själv röd i ansiktet jätteofta men då jag använder smink så syns det inte, jag vill ju självklart gå utan smink ibland till skolan men då känner jag mig ”naken” och obekväm. Men tips är att när du blir röd så kan du säga ”gud vad vart det är, kan någon snälla öppna ett fönster” som om du typ blir röd för att det är varmt. Annars tar du bara långa djupa andetag och tänker på något annat.
  /Anonym
 • Jag blir röd hela tiden, som en fet tomat. Såfort någon tittar på mig utan att jag vet varför, om någon pratar med mig som jag inte känner, när jag e stressad eller när jag skrattar fast jag inte vill att folk ska höra att jag skrattar. Men också på idrotten när jag e trött. Jag har nog inga tips men du är absolut inte ensam iaf tro mig.
  /Sandra
 • När jag rodnar brukar jag lägga något kallt på rodnaden (t.ex. en kall hand). Jag brukar också tänka på det positiva i det som man rodnar för och acceptera vad det är som har hänt så att man slutar rodna. Om man t.ex. gillar nogon och den personen ger en komplimang till en och kan man börja rodna, då kan man föröka tänka på det positiva och kanske ge en komplimang tillbaka.
  /Anonym
 • Mitt tips är att inte försöka tänka på det så mycket och att alla gör det ibland. Det är liksom helt normalt.
  /Emelie
 • Det är normalt att rodna. Det är fint.
  /ju
 • Jag har aldrig haft några problem med att jag rodnar, men flera i min klass vet jag kan bli välldigt röda i ansiktet när det rodnar. Jag tycker själv att det är mycket normalt fenomen att rodna och lägger ingen uppmärksamhet på de som gör det. Så ni som rodnar mycket ska inte vara rädda att rodna utan det är helt normalt.
  /Elin
 • Mitt tips e att inte tänka på saken när man är i den situationen och inte ha ögonkontakt med den/dom som får dig att rodna.se
  /Emelie
 • Det är helt normalt att rodna. Du ska inte skämmas för att du rodnar
  /Sva
 • Oftast syns det inte lika mycket som det känns. Man får tänka att det är helt naturligt och bara andas lugnt så kommer det försvinna.
  /det gör inget:)
 • Jag blir röd väldigt ofta typ varje dag när jag skrattar när jag pratar när jag ska prata in för klassen eller med killar speciellt killar har problem att snacka med killar för jag känner mig obekväm och känns som om dem kommer drömma mig men om du känner av att du håller på att bli röd tänk på något annat nyp dig i handen och bry dig inte om det och lossas att du inte är röd och bry dig inte om dem frågar det är helt normalt det är bara att lära sig hur man behandlar det jag brukar även säga att jag vet att jag är röd men det är helt normalt jag är skapad så här och det finns inget du kan göra åt det så kämpa på du kommer klara det❤️❤️😊
  /Lilly
 • Jag tycker det är så jobbigt! Men vi alla är olika ... du är inte annorlunda du är bara normal. Det är ganska jobbigt nu men tro mig, du kommer inte se det som ett större problem sen. Ge det tid! Ett tips är att håla händerna för kinderna för att kyla ner & att använda fick fondation. Du är värdefull!!! You are soooo strongt!!!!!🥵😳❤️😂
 • Jag går nu i tvåan på gymnasiet och hade extrema problem med rodnad i högstadiet. Minsta lilla uppmärksamhet mot mig och jag såg ut som en tomat. Det var extremt jobbigt och påverkade mig mycket i vardagen. Jag vet inte riktigt hur jag blev av med det men nu är jag helt av med det visst jag rodnar ibland som alla gör men det är inte i närheten som förr. Hur jag tror att jag slutade rodna så lätt var att tänka på något annat eller att inte bry sig om ämnet man pratar om som får dig att rodna, jag tog även djupa andetag för att lugna ner mig själv så pulsen inte ökar
 • skäms inte
 • Jag rodnar ofta och det beror på att det är pinsamt eller något jobbigt, ett tips som du inte ska göra är att täcka ansiktet (du kommer bli rödare) men du kan ta det lugnt och andas djupa andetag och tänka på något annat.
 • Jag blir röd i ansiktet väldigt ofta!! Och då menar jag det. Det kan vara att någon tittar på mig snabbt och jag blir direkta röd. Det kan till och med händ när någon väldigt nära person till mig tittar på mig som tex en kusin, kompis.Men det är okej!! Då det händer försöker jag bara undvika det fast det är väldigt svårt. Men det som hjälper mig för att inte rodna eller rättare sagt rådna lite mindre är att tex nypa mig på handen när jag känner att jag blir varm om kinderna eller att ta djupa andetag och försöka tänka på något annat!❤️
 • Asså jag blir JÄTTE lätt röd i ansiktet och tycker de e svin jobbigt. Det jobbigaste är att jag typ tycker en person i min klass är söt och så ska jag ha muntliga nationella. Men jag brukar nypa mig i handen och försöka att inte tänka på det, typ tänka ”vad ska jag göra sen” eller ”oh den glassen är så god” men de hjälper inte alltid å då e de jobbigt. Men har läst allas tips och kommer tänka på er när jag känner att jag blir röd!♥️ You go girl! Du är stark! Låt inte lite rodnad ta över dig!🙈
 • Jag har jättelätt för att bli röd i ansiktet både när jag tränar vilket inte alls känns jobbigt vara ett täcken på ansträngning men när jag blir nervös eller någon typ försöker göra mig obekväm blir jag så röd i ansiktet eller ja de känns som de och då finns det ibland folk som påpekar de och typ skrattar och bara oj vad röd du blev i ansiktet som att man inte märker de själv liksom men ja jag har egentligen inget bra tips på hur de blir bättre mer än att inte tänka på att man blir röd i ansiktet, brukar vara svårt men funkat ibland! Verkligen ingen kul grej att bli det tycker det är så jobbigt men vet att ja inte är ensam och då känns de lite bättre
Till toppen av sidan