Fråga

Varför känns det obehagligt att föra in något i slidan?

Fråga

Jag kan inte föra in något i slidan. Det gör inte ont, men känns extremt obehagligt. Min kille har försökt att känna med fingrar sakta, men jag får hela tiden en obehagskänsla.

Kan man vara för trång, till och med för fingrar? Jag är nöjd med att ha annat sex än samlag, men jag skulle vilja att det fungerade. Jag tror verkligen inte att problemet ha med kåthet att göra.

Svar

Vi får många frågor som handlar om att vara för trång. Men det är faktiskt väldigt ovanligt att slidan är för trång. Det gäller oavsett om man haft sex tidigare eller inte.

Eftersom slidan är så elastisk brukar det funka bra att föra in en penis eller ett finger om man bara är riktigt upphetsad och sugen på sex. Vid upphetsning blir underlivet vått och svullet, samtidigt som det öppnas upp och gör sig redo för att något ska kunna föras in.

Det är därför jättebra att man till exempel har smeksex innan man försöker med samlag. Om du tycker att sex gör ont eller känns obehagligt trots att du är upphetsad så ska man alltid avbryta. Det är viktigt och gäller oavsett vad anledningen är till att det gör ont.

Nu vet jag inte hur det brukar gå till när din kille smeker dig med sina fingrar. Men det kan vara bra att veta att det kan kännas lite obehagligt om man råkar komma åt livmodertappen som sitter högst upp i slidan.

För att komma åt den måste man ofta föra fingrarna långt in. Det är inte farligt på något sätt. Men kan som sagt kännas obehagligt eller göra lite ont.

När du känner att du vill pröva att ha samlag igen så se till att ha gott om tid på er och gör bara sånt som känns bra. En ställning som ni kan prova är att du sitter ovanpå, den så kallade ridställningen. Då kan du själv bestämma takten och även bestämma hur mycket av penisen som ska komma in i dig.

Ta det bara lugnt och fortsätt att njuta avvarandras kroppar på de sätt som funkar, till exempel genom smeksex och munsex. Tids nog kommer det med största sannolikhet att funka med samlag också.

Om du vill kolla upp att allt är som det ska med ditt underliv kan du alltid ta kontakt med en ungdomsmottagning. Där kan du också få mer hjälp om du inte tycker att det blir bättre.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Till toppen av sidan