Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför känns det obehagligt att föra in något i slidan?

Fråga

Jag kan inte föra in något i slidan. Det gör inte ont, men känns extremt obehagligt. Min kille har försökt att känna med fingrar sakta, men jag får hela tiden en obehagskänsla.

Kan man vara för trång, till och med för fingrar? Jag är nöjd med att ha annat sex än samlag, men jag skulle vilja att det fungerade. Jag tror verkligen inte att problemet har med kåthet att göra.

Svar

Vi får många frågor som handlar om att vara för trång. Men det är faktiskt väldigt ovanligt att slidan är för trång. Det gäller oavsett om man haft sex tidigare eller inte.

Eftersom slidan är så elastisk brukar det funka bra att föra in ett finger eller en penis om man bara är riktigt våt, upphetsad och sugen på sex. Vid upphetsning blir underlivet vått och svullet, samtidigt som det vidgas och gör sig redo för att något ska kunna föras in.

Det är jättebra att man till exempel har smeksex innan man försöker med samlag.

Du alltid avbryta om sex gör ont eller känns obehagligt, det gäller även om att du är upphetsad. Det är viktigt och gäller oavsett vad anledningen är till att det gör ont.

Nu vet jag inte hur det brukar gå till när din kille smeker dig med sina fingrar. Men det kan vara så att han kommer åt livmodertappen som sitter högst upp i slidan.

För att komma åt livmodertappen måste man ofta föra fingrarna långt in. Det är inte farligt på något sätt, men kan kännas obehagligt eller göra lite ont.

Se till att ha gott om tid på er när du känner att du vill pröva att ha samlag igen, och gör bara sånt som känns bra. En ställning som ni kan prova är att du sitter ovanpå, det som kallas ridställning. Då kan du själv bestämma takten och även bestämma hur mycket av penisen som ska komma in i slidan.

Ta det bara lugnt och fortsätt att njuta av varandras kroppar på de sätt som funkar, till exempel genom smeksex och munsex. Tids nog kommer det med största sannolikhet att funka med samlag också.

Ta kontakt med en ungdomsmottagning om du vill kolla upp att allt är som det ska med ditt underliv. Där kan du också få mer hjälp om du inte tycker att det blir bättre.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Artikel

Oralsex – att slicka en snippa

Att slicka någon är när du använder läpparna och tungan på någons snippa. Du kan suga, pussa eller slicka på klitoris, blygdläpparna och områdena runt omkring. Eller gnugga munnen mot snippan.

Artikel

Oralsex – att suga av

Att suga av någon är när du använder munnen på någons penis. Du kan föra munnen fram och tillbaka runt penisen. Eller suga, slicka och pussa på ollonet, penisskaftet och pungen. Många tycker det är skönt att bli avsugna, men inte alla.

Artikel

Samlag - slidsamlag

Slidsamlag är sex där en penis eller sexleksak förs in i slidan. Det är viktigt att du är kåt om du för in något. Slidan behöver vara våt för att det ska glida bra och kännas skönt.

UMO-podden

Min tjej får ont vid sex, hjälp!

58. "Ett tips är att inte ha samlag en period och istället ha andra typer av sex".

Till toppen av sidan