Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Mina bröst är för stora, hur får jag hjälp?

Fråga

Jag har problem med att mina bröst är för stora. De är jättetunga och jag har både psykiska och fysiska problem. Jag har behövt gå till en naprapat för ryggbesvär och jag ska snart få mer hjälp hos en sjukgymnast. Jag har även hudbesvär under brösten för att jag alltid har två sport-bh:ar, och jag får ofta svamp.

För ett tag sen var jag på en vårdcentral och frågade om jag kan få göra en bröstförminskning, men jag blev nekad. 

Jag har aldrig visat mina bröst för någon, inte mina föräldrar, inte min partner, inte i omklädningsrum osv. Jag bara undrar hur mycket lidande jag ska stå ut med innan jag får hjälp?

Svar

Jag förstår att du tycker att det här känns jobbigt och så ska du inte behöva ha det. När du har så stora besvär som du beskriver ska sjukvården hjälpa dig.

Ta kontakt med en vårdcentral igen. Be att få träffa en annan läkare än den du träffade förra gången. Där kan du få en remiss för att träffa en plastikkirurg. Det är plastikkirurgen som avgör om en operation är lämplig för dig, inte vårdcentralen.

Du kan även kontakta kuratorn på en ungdomsmottagning eller vårdcentral om du vill prata om det här. Hen kan hjälpa dig med din självkänsla. Oavsett om du ska operera brösten eller inte brukar det vara bra att prata med någon om det du tänker på och mår dåligt över.

Ge inte upp, det finns hjälp att få.

Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Kroppen är fantastisk!

Vad är bra med din kropp? När funkar den bra? När njuter du av den? Vad är du stolt över? Läs vad andra tycker om med sina kroppar. Kanske känner du igen dig i något.

Artikel

Bröst - tjejkropp

Bröst kan se ut på många olika sätt. Många tycker att det är skönt att ta på andras bröst eller att själva bli smekta på brösten. Brösten börjar växa i puberteten. De fortsätter sen att förändras under livet. Kontakta en ungdomsmottagning eller skolsköterskan om du undrar något om dina bröst.

Att prata med någon

Innehåll om att prata med någon.

Till toppen av sidan