Panik - lämna sidan!
Fråga

Mina bröst är för stora, hur får jag hjälp?

Fråga

Jag har problem med att mina bröst är för stora. De är jättetunga och jag har haft både psykiska och fysiska problem. Jag har behövt gå till en naprapat för ryggbesvär och jag ska snart få mer hjälp hos en sjukgymnast.

För ett tag sen var jag och kollade upp om jag kunde få en bröstförminskning, men jag blev nekad. Jag har ärr under brösten för att jag alltid har två sport-BH:ar, och jag får ofta svamp.

Jag har aldrig visat mina bröst för någon, inte mina föräldrar, inte min partner, inte i omklädningsrum osv. Jag bara undrar hur mycket lidande en person ska behöva stå ut med innan man får hjälp?

Svar

Jag förstår att du tycker att det här känns jobbigt och så ska du inte behöva ha det. När man har så stora besvär som du beskriver brukar sjukvården hjälpa till.

Jag vet inte var du blev nekad hjälp, men jag tycker att du ska ta kontakt med sjukvården igen. Du kan börja med att kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Där kan du sen få remiss för att träffa en plastikkirurg.

Kontakta kuratorn på en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du vill prata om det här. Hen kan hjälpa dig med din självkänsla. Oavsett om du ska operera brösten eller inte brukar det vara bra att prata med någon om det du tänker på och mår dåligt över.

Ge inte upp, det finns hjälp att få.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Till toppen av sidan