Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min pojkvän tvingar mig till sex

Fråga

Jag har varit tillsammans med min pojkvän i fyra år. I början behandlade han mig bra. Vi blev som en person och jag tänkte att han var den rätta för mig.

Men senaste tiden har han behandlat mig annorlunda. Han tvingar mig att ha sex med honom genom att hota och hålla fast och han gör sexuella saker som jag inte vill.

Han säger att han har rätt att ha sex med mig eftersom vi är ihop. Han kan också säga att jag är skyldig att till exempel suga av honom.

Jag känner mig förvirrad och osäker och vet inte vad jag ska göra. Han får mig att må dåligt men det känns som att det är mitt eget fel. Min självkänsla, självförtroende och självrespekt har sjunkit och jag känner inte igen mig själv.

Är det mitt fel? Räknas det han gör som våldtäkt?

Svar

Ja, det låter som att din pojkvän utsätter dig för våldtäkt. Du har rätt att bli respektfullt behandlad av den du är ihop med. Om du inte vill ha sex ska du inte tvingas att ha det. Det spelar inte någon roll om ni är ihop eller inte. Det han gör mot dig är olagligt och du kan anmäla honom för det.

Jag förstår att du känner dig osäker och förvirrad. Det gör man om man blir så illa behandlad som du blir.

Det är inte ditt fel, men det är lätt att tro det när man blir behandlad som du blir. Då är det lätt att förlora självförtroende och tro att man inte att värd något.

Jag tycker att du ska göra slut med honom. Jag vet att det kan vara väldigt svårt att göra slut med någon, speciellt när hen behandlar en illa. Men det finns stöd att få.

Jag tycker att du ska prata med någon om hur du har det så snart som möjligt. Du kan till exempel prata med någon på en ungdomsmottagning. De är vana att stötta personer i din situation. Då kan du få stöd i att göra slut och hjälp att få tillbaka din självkänsla.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Mer på UMO

Filmer: Att besöka en ungdomsmottagning

Här kan du se filmer om hur det funkar att besöka en ungdomsmottagning. Till exempel när du har frågor om mensvärk, preventivmedel, penisen eller könsidentitet. Eller när du mår dåligt eller har problem med familjen.

Artikel

Film: Kurator

I den här intervjun berättar Niklas Jarland om sitt jobb som kurator på en ungdomsmottagning.

UMO-podden

Hur avslutar man ett våldsamt förhållande?

68. "Det började med att jag var bjuden på fest. Min pojkvän blev svartsjuk, höll fast mig och ville inte att jag skulle gå dit. Sen blev han mer och mer våldsam."

Egna berättelser

Jag fick skadestånd efter sexuella övergreppet

Hej jag är en tjej på 24 år jag tänkte bara berätta lite om när jag blev sexuellt utnyttjad på en buss hem från Liseberg.

Till toppen av sidan