Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur får jag en fosterfamilj?

Fråga

Hur gör jag om jag vill ha en fosterfamilj?

Svar

Du kan få hjälp att bo någon annanstans om du har det väldigt jobbigt hemma. Det vanligaste är då att du får bo i ett så kallat familjehem, som ibland kallas fosterhem eller fosterfamilj.

Du ska kontakta socialtjänsten om du av någon anledning inte kan bo hemma. De måste göra en utredning när de får reda på att du inte har det bra.

När socialtjänsten gör en utredning pratar de med dig och din familj för att ta reda på om de kan hjälpa till och på vilket sätt. De ser till att du kommer i säkerhet innan de kontaktar din familj om du är i akut fara. Till exempel om du är hotad av din familj eller har utsatts för övergrepp.

Socialtjänsten jobbar i första hand för att barn ska kunna bo tillsammans med sina föräldrar eller vårdnadshavare. Då får de vuxna stöd av socialtjänsten så de kan ta hand om sina barn på ett sätt som gör att barnen känner sig trygga och mår bra hemma.

Socialtjänsten hjälper till att hitta ett annat boende åt dig om ni kommer fram till att det inte är tillräckligt tryggt och bra för dig att bo hemma.

För att ta kontakt med socialtjänsten ringer du till din kommuns växel och ber dem att koppla dig till socialtjänsten. Sen får du förklara ditt problem och vad du vill ha hjälp med. Den du pratar med får då en uppfattning om hur du har det. Utifrån det kan hen boka en tid så att du får träffa en socialsekreterare som jobbar med unga.

Du kan be någon som jobbar på en ungdomsmottagning eller inom elevhälsan att hjälpa dig att kontakta socialtjänsten om du vill.

Om du behöver få komma hemifrån akut kan socialtjänsten se till att du får bo i en så kallad jourfamilj medan de utreder om familjehem är ett bra alternativ för dig. Socialtjänsten kan också hjälpa dig att få en så kallad kontaktfamilj. Då kan du bo hos en annan familj någon gång ibland för att få komma hemifrån ett tag och få stöd av andra vuxna.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Artikel

Blir du kontrollerad av din familj?

Bestämmer familjen vem du ska gifta dig med? Har de åsikter om din fritid, dina kläder och dina kompisar? Får du inte bli ihop med någon? Ingen får försöka kontrollera dig eller behandla dig illa för att de tycker att du lever på fel sätt. Inte ens din familj. Du har rätt att må bra och det finns hjälp att få.

Egna berättelser

Jag vill in i fosterfamilj

Jag är en transkille (ftm) på 13 år som vill berätta lite hur jag har det i nuläget, mest för att jag måste få ur mig något innan jag spricker.

Till toppen av sidan