Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Är det normalt att brösten är olika stora?

Fråga

På senare tid har jag börjat tycka att en sak är jättejobbig, nämligen mina bröst. Ett bröst är mycket större än det andra. Är det normalt att brösten är olika stora? 

Svar

Ja, under puberteten är det normalt och vanligt att brösten har olika storlek. När brösten har vuxit färdigt brukar de vara ungefär lika stora. 

Du kan operera det ena bröstet om det fortfarande är stor skillnad på dem när de vuxit färdigt. En sån operation får man ofta betala själv. Men brösten har oftast vuxit ikapp varandra i 18–20-års åldern. 

Du kan prata om det här med din skolsköterska, någon på en ungdomsmottagning eller med en läkare på en vårdcentral. 

Med vänliga hälsningar 
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Bröst - killkropp

Bröst kan se ut på många olika sätt. Det är vanligt att tycka att det är skönt att ta på andras bröst, eller att själv bli smekt på brösten. Brösten brukar förändras i puberteten. Du kan få hjälp på en ungdomsmottagning eller av skolsköterskan om du undrar något om dina bröst.

Svara varandra

Hur ska jag göra för att acceptera mitt utseende?

Jag känner mig så extremt ful, till den punkten att jag tror att ingen någonsin kommer att gilla eller vilja vara tillsammans med mig. Någon som vet hur man kan känna sig finare eller någonting man kan göra för att acceptera sitt utseende?

Till toppen av sidan