Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag måste alltid träna efter att jag ätit

Fråga

Jag har blivit som beroende av att träna med en app på mobilen. Det har blivit så att varje gång jag äter något så tränar jag efteråt, för jag vill bli smal. I appen registrerar jag vad jag äter och hur jag tränar.

Nu vet jag inte hur jag ska göra, är det här ett bra sätt att träna på?

Svar

Jag tycker att du ska ta bort appen så snart som möjligt, om du klarar av det. Det låter som att den är anpassad för vuxna som har övervikt, och inte för ungdomar.

Du ska aldrig försöka minska i vikt om du inte har övervikt. Snabb viktnedgång är alltid en hälsorisk, och för ungdomar är det extra farligt. Både kroppen och hjärnan tar skada av det. Det är också vanligt att viktnedgången gör en ännu mer fixerad vid träning, vikt och mat.

Jag tycker att du ska prata med skolsköterskan på din skola. Mat, träning och vila behöver vara i balans för att du ska må bra. Ju mer du tränar, desto mer behöver du äta. Du behöver också mer tid för återhämtning och vila. Skolsköterskan kan hjälpa dig att hitta balansen mellan mat, träning och vila.

Anna Karlsson, dietist

Aktuella artiklar

Artikel

Film: Tips för att må bra

Här är några tips på saker du kan göra själv, för att må bättre.

Artikel

Vad ska man äta?

Försök att äta olika sorters mat, då får du i dig den näring du behöver för att må bra.

Artikel

Vad är ätstörningar?

Ätstörningar är att ha problem med mat och ätande. Du som har ätstörningar mår ofta mycket dåligt och kan bli allvarligt sjuk. Men det går att må bättre och bli frisk.

Till toppen av sidan