Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Efter år av anorexia och ångest är jag stolt och mår bättre!

Jag har levt med ångest hela mitt liv, som sedan blev anorexi när jag var 13–14 år. Idag är det lite mer än en månad sedan jag blev utskriven från min sjätte inläggning på heldygnsvården, varav hälften varit på tvångsvård.

Under dessa åren har jag missat mycket. Inte kunnat gå i skolan, umgås med vänner eller ens familjen. Jag har missat otaligt många födelsedagar, inklusive min egen. Jag har missat mina tonår. Under denna senaste inläggningen har jag varit med om mycket jobbigt som jag fortfarande bearbetar.

Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle må bra igen – men vet ni vad: jag mår sååå mycket bättre nu och den känslan är verkligen värd allt!
Jag har legat på botten av självhat, varit djupt i en depression, jag ville bara dö. Jag vill inte säga att jag är tacksam över det som hänt mig, för det önskar jag inte på någon, men jag är otroligt tacksam att jag tagit mig igenom allt och står här idag.

Vad jag vill komma fram till är att det är så jäkla värt att kämpa för din frihet. Det är ditt liv och du kan göra precis vad du vill. Låt inte din psykiska ohälsa ta över ditt liv. Jag är otroligt stolt över mig själv att jag tagit mig hit, såklart med mycket hjälp, men jag har gjort det för min egen skull. Jag kan inte förklara hur värt det verkligen är.

Nu blir jag 18 om en månad och går i skolan igen på reducerat schema, jag är i princip på alla lektioner, och kan se framemot skolan, det har jag inte gjort på länge. Jag blir stolt över mig själv när jag orkar gå en hel dag, för det var liksom flera år sedan jag gjorde det! Jag har lärt mig mycket om mig själv, känner mig säker och trygg och jag önskar alla får känna det.

På grund av inläggningar har jag varit tvungen att gå om ett år av skolan, självklart är det jobbigt att ta studenten ett år senare än andra, men alla har inte samma förutsättningar. Ta den tid du behöver för att göra det som är rätt för DIG. Du är sååå värdig ett riktigt liv, kämpa och ge aldrig upp. Jag tror på dig.

/Tid för förändring

Mer på UMO

Artikel

Vad är ätstörningar?

Ätstörningar är att ha problem med mat och ätande. Du som har ätstörningar mår ofta mycket dåligt och kan bli allvarligt sjuk. Men det går att må bättre och bli frisk.

Artikel

Ångest

Nästan alla känner ångest ibland. Du kan få hjälp om ångesten gör livet jobbigt för dig.

Artikel

Vad tycker du hjälper mot ångest?

Ge andra tips på hur du hanterar ångest. Eller läs hur andra gör för att själv få stöd.

Till toppen av sidan