Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Mina tips till dig som blir mobbad

Hej! Jag hoppas att min lilla text kan hjälpa någon. Jag är idag 18 år och har blivit utsatt för mobbning i olika grader under hela min grundskoletid. Nästan varje dag i tio år, och det är någonting som sätter djupa spår i en människa.

För det första vill jag säga till dig som blir utsatt för mobbning eller att någon eller några är taskiga mot dig, det är ALDRIG ditt fel! Jag vet att det kan kännas så, att man tänker att om jag bara var lite snyggare, om jag bara hade lite smalare midja, mindre lår, om jag bara hade lite större rumpa, lite mindre rumpa, om jag bara hade varit roligare, om jag bara hade vågat mer, om jag bara hade varit mer social, om jag bara hade kunnat prata mer, prata mindre, om jag bara hade sagt den där grejen, om jag bara inte hade sagt det där, om jag bara var smartare, om jag bara var mindre nördig, om jag bara varit mer normal, om jag bara hade de där kläderna, om jag bara var någon annan, NEJ, STOPP! Det är ALDRIG ditt fel! Mobbarna har ALDRIG NÅGONSIN en ursäkt eller en anledning! Deras mål är att trycka ner dig så mycket det bara går, och de kommer att använda sig av lögner, hemska och äckliga lögner om vem du är, hur du är, vad du är värd, vad andra tycker om dig, hur vacker du är, allt möjligt för att du ska tryckas ned, och tillslut kommer du att tro på dessa lögner, du kommer att tro på dem så mycket att det blir din sanning. Du kommer tänka att "Ja, men de har ju rätt", "De säger bara sanningen", bla bla bla.... SKITSNACK! allt det där är skitsnack!

Jag önskar verkligen att jag hade ett superbra tips som bara löste allt. En grej som fick dig att må bra, fick dig att förstå att allt är lögner och skitsnack, en lösning som fick all mobbning att försvinna. Men tyvärr... Jag vill bara krama om dig, berätta för dig hur fantastiskt underbar du är, hur värdefull just du är, hur älskad du är, hur vacker du är från insidan och ut på alla möjliga sätt! Din personlighet, hur du behandlar andra människor är vad som gör dig vacker. Och du kommer misslyckas med det, du kommer säga fel saker, vara taskig och elak men vad som gör dig till en bra människa är att du förstår dina misstag och rättar till dom, kämpar för att göra bättre, bli snällare.

Jag vill hjälpa dig, så här är några saker som har hjälpt mig: 

  • Prata med en vuxen. Jag vet hur jobbigt det kan vara, jag själv hatar verkligen att prata om hur jag mår, men det behövs tyvärr, och tro mig det kommer att hjälpa dig. Prata med någon du litar på, i skolan eller hör av dig till organisationer som Bris eller Friends där du kan vara anonym om du vill.
  • Försök att hitta någonting som intresserar dig. En sport, en hobby eller något som gör dig glad. För mig har det varit ridning, rita och musik. Men det kan vara vad som helst! Hitta någonting som gör dig glad och får dig att fokusera på annat en stund! Det är verkligen guld värt!
  • Om du har instagram, snapchat eller likannde sociala medier, gå igenom vilka du följer och vad som kommer upp i ditt flöde. Rensa och avfölj de människor som får dig att må dåligt, avfölj den där kändisen som har din drömkropp. Följ istället personer som peppar dig, som visar en verklig bild, följ konton som lägger upp fina citat och saker som får dig att må bra, och att bli glad, som får dig att inse att du är fantastisk! 
  • Skriv ned allt! Det här är någonting som hjälpt mig otroligt mycket och speciellt eftersom att jag tycker att det är väldigt jobbigt och svårt att prata om mina tankar och känslor. Ta ett papper, en penna och skriv. Skriv ned allt du tänker, allt du känner, allt du varit med om allt! Varje dag eller bara när du känner för det! Jag brukar skriva brev som jag aldrig postar, jag brukar skriva sagor där jag är huvudpersonen, jag brukar skriva låtar, film manus, och bara en massa babbel text. Du kan också använda det som ett sätt att prata med någon, skriv ned det du vill få sagt och ge det till dom om du är som jag och tycker att det är lättare att formulera, förklara när du skriver än att prata med ord.
  • Prata med andra som varit eller är med om samma sak som du.

Jag önskar verkligen att jag hade mer tips och mer hjälp, saker som du kan göra i skolan, men jag önskar själv att någon gav mig tips. Hoppas i alla fall att detta har hjälp någon, i alla fall litegrann. Kom ihåg! Det är ALDRIG ditt fel! Du förtjänar inte detta! Du är fantastisk och underbar! Allt de säger är lögner, försök att inte tro på dom! Jag hoppas att du slipper det snart! Att det blir bättre snart! det kommer att bli bättre, jag lovar men jag hoppas att det är snart för dig! Försök vara stark! Ta hjälp, det är starkt att våga be om hjälp, att våga prata! Glöm aldrig hur bra du är! MASSOR MED KÄRLEK OCH STYRKA TILL DIG!
/en som varit där

Mer på UMO

Artikel

Vad är mobbning?

Det är mobbning när någon blir dåligt behandlad flera gånger av samma personer. Ibland är mobbningen brottslig. Den som blir mobbad har rätt att få hjälp att få stopp på mobbningen. Och den som mobbar kan få hjälp att sluta.

Artikel

Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Har du blivit mobbad? Vad gjorde du för att må bättre? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Problem på nätet

Har du blivit övertalad eller hotad på nätet? Har någon försökt få dig att göra något du inte vill? Som att skicka bilder eller visa dig naken framför kameran?

Till toppen av sidan