Panik - lämna sidan!
UMO-podden

Textversion av UMO-podden: Wilmas tankar "Plötsligt tyckte jag mina höfter var fula"

Den här sidan finns för dig som har nedsatt hörsel eller av någon annan anledning föredrar att läsa istället för att lyssna på UMO-podden. Du kan också läsa samtidigt som du lyssnar.

Musik

Wilma:

– Klockan är kvart över sex och jag sitter i min kompis rum. Vi bor i kollektiv och jag bor egentligen i rummet bredvid, men henne är lite tystare och mer avskilt. 

Men jag kommer i alla fall idag att prata om min kropp, och min syn på min kropp framför allt. 

Jag kommer ihåg en specifik gång när jag var inne på en app, och kollade på videos. Så såg jag att en tjej lagt upp en video där hon visade hur hon blev av med sina "hip dips". 

Och jag visste inte vad hip dips så jag gick in och kollade och såg att det var precis såna höfter som jag hade. Och då när hon sa att hon skulle visa hur man blev av med dom förstod jag direkt att det var nåt man inte skulle tycka om. Jag förstod att det var någonting som var fult även fast jag tidigare inte hade tyckt att det var fult. 

Och sedan dess kunde jag inte ha på mig tajta byxor eller en tajt klänning eller en kjol, för plötsligt var allt jag såg mina hip dips, som jag aldrig tidigare hade lagt en sekund på att tänka på. 

Men saken som jag kommit fram till under åren när jag har tänkt på det här är att det förmodligen alltid kommer finnas saker hos mig själv som jag inte tycker om. Och att det inte behöver göra så himla mycket. Och att min kropp är till för att fungera och för att ge mig det livet som jag önskar att ha, har egentligen ingenting med min kropps utseende att göra. 

Mina läppar funkar precis lika bra, stora som små. Och min näsa funkar lika bra, stor som liten. Och mina ben som jag kan springa med och ta mig till platser, och hoppa upp och ner och göra alla möjliga saker med, spelar i egentligen ingen roll utifall de är sotra eller små, långa eller korta. 

Det kan nog bli väldigt ouppnåligt om man måste älska sin kropp. Att den bara kan få vara och inte spela så stor roll. 

Jag har nog i alla fall lyckats lägga dom sakerna som jag inte tycker om med mig själv så mycket lite åt sidan, och fokusera på det som faktiskt är viktigt. Oavsett hur min kropp ser ut så kommer jag fortfarande ha samma jobb, samma vänner och samma familj. Och det är nog det allra viktigaste. 

Musikjingel

Killröst:

– Du har lyssnat på en podd från UMO. Där kan du som är mellan 13 och 25 år få svar på dina frågor om sex, hälsa och relationer.

Mer på UMO

UMO-podden

Textversion av UMO-podden: Karims tankar "Jag tänkte till och med på att operera mig"

Här kan du läsa en textversion av UMO-podden: 61. Karims tankar "Jag tänkte till och med på att operera mig". Den är till för dig som har nedsatt hörsel eller som av någon annan anledning föredrar att läsa istället för att lyssna.

UMO-podden

Hur kan jag gilla min kropp?

27. "Jag insåg hur ovanlig bilden jag lagt upp på mig själv var. Det blev liksom en världsnyhet att jag såg ut som jag gjorde och var nöjd med det".

Svara varandra

Hur ska jag göra för att acceptera mitt utseende?

Jag känner mig så extremt ful, till den punkten att jag tror att ingen någonsin kommer att gilla eller vilja vara tillsammans med mig. Någon som vet hur man kan känna sig finare eller någonting man kan göra för att acceptera sitt utseende?

Till toppen av sidan