Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Min kompis hatar sin kropp, hur ska jag stötta?

Hej!

En av mina bästa kompisar visar tydligt att hon hatar sin kropp. Hon säger t ex ”jag är för tjock” ”jag övertänker allt jag gör” ”jag är ful” ”jag hatar min dubbelhaka” mm. Jag säger nästan varje dag att hon är fin men jag vet inte vad jag ska göra för att hjälpa henne. Jag ser verkligen hur dåligt hon mår av det. Några tips?
/tjej som behöver tips

 

Svar:

 • Säg att alla är olika och att dom är fina på sitt sätt
  /Evelina
 • Fint att du är där som stöd! Jag tror det bästa för henne vore att ta kontakt med UMO och prata ut. Ofta är dessa tankar så starka att det är svårt för vänner att kunna nå fram om hon själv inte håller med.
  /Em
 • Det här kan vara det värsta tipset någonsin, jag är inte säker. Du skulle kunna försöka vända från att hata att hon är överviktig till att vilja vara mer hälsosam. Då menar jag att man tränar kondition inte för att förlora vikt utan för att få bättre kondition så hon orkar mer, styrka för att bli starkare så hon kan klara lyft i vardagen bättre och diet för att må bra.

  En diet för att må bra kräver inte att man absolut inte får äta socker eller sånt på samma sätt som en diet för att förlora vikt och en träning för att bli starkare riktar sig inte mot att bränna fett på samma sätt. Som sagt, kan vara värsta tipset någonsin eftersom det lätt vänder till att vara om vikt och utseende, men om ni gör det tillsammans så kanske du kan hjälpa henne hålla fokus på hälsa och inte utseende.
  /Gissar
 • Testa att säga typ en eller två komplimanger varje dag. inte bara "du är fin" när hon precis sagt att hon tycker att hon är ful utan säg typ något lite mer "detaljerat" så hon verkligen känner att du tycker det påriktigt.
  /Lovisa
 • Supporta henne och hjälp henne
   Daddy/
 • Det kan vara bra att bara vara där och säga att hon kan prata med dig, eller att säga att hon borde prata med någon, som en kurator eller en psykolog. Det är även bra att om hon slutar äta finnas där och säga åt henne att äta (:
  /Person
 • Be henne prata med någon vuxen hon litar på och kanske öppna upp om hur hon känner/tänker om sig själv för den vuxna. Så att hon kan få hjälp om hur hon känner.
  //alla är fina som dom är
 • Försök kanske att sprida positivitet till henne och till andra så hon inte känner sig ensam, men peppa henne jättemycket
  /Leah:)
 • Jag gissar bara men varje morgon så ger du en komplimang som t.ex " jag älskar din outfit" eller "du ser typ ut som en modell" det kan rädda lite av hennes dag. Nästa gång hon säger nåt dåligt om sig själv så säger du "Sluta med det där. Du är speciell och jättefin och när du säger så gör du mig ledsen för du är unik och du är perfekt på ditt sätt. Du är den finaste personen jag känner. Du ska inte tycka så om dig själv. Det gör både dig ledsen och mig ledsen. Så snälla sluta med det."
  //Hoppas det hjälper
 • Uppmuntra henne att ta kontakt med t ex en kurator eller skolsköterska som hon kan prata med och hjälp henne att göra det, t ex med att ta reda på hur man gör eller följa med. Ge henne också komplimanger för hur hon är som person och varför du tycker om henne. Och prata inte illa om din egen eller andras kropp.
  /Tjej som inte heller tycker om sin kropp
 • Asså jag vet inte men säg att alla är olika och lika fina och att man alltid kan bli så fin man vill (typ) med hjälp av lite fix och trix. (-:
  /Har själv hatat min kropp men det är över...
 • Jag tycker att du borde ge henne massa komplinmanger :)
  /Elias
 • Säg till henne att man kan vara fin även om man har dubbelhaka eller övervikt och att man tänker mer på sitt utseende än vad andra gör och att kroppar ser ut på olika sätt och därför ä fina på olika sätt , försök få henne att tänka annorlunda och få liksom nya insikter och perspektiv. Det är också viktigt att du nämner att personer hon tycker är snygga kanske inte tycker det om sig själva och att det är samma för henne (alltså att hennes åsikt stämmer inte med omgivningens) och om man tänker för mycket på sitt utseende så glömmer man bort att leva och göra saker vilket är väldigt synd.
  /Jahallå
 • Säg så här: Alla är lika mycket värda du är fin i just din kropp
  /Antonella
 • Hej!! Säg att du tycker hen är fin och att du blir ledsen när hen säger sånt. Be henne prata med någon.
  /ac
 • Be din kompis att om hon har det jobbigt att kanske gå och prata med en skolsköterska eller någon. Hon ska absolut vara glad för sin kropp för hon är unik precis som hon är. Det du kan göra är att stötta henne.
  /En tjej
 • Hej! Du kan ju kanske uppmuntra henne genom att säga t ex "vilka fina kläder du valde idag" eller, "Wow! Du passar så bra i de där byxorna", så fort du ser henne. Ibland när man får komplimanger när man säger att man är ful, så känns det som att de inte menar det på riktigt samma sätt som när man får det utan självkritik. Testa det! Annars kan jag också tipsa om en bok som heter "Fula tjejer". Den handlar om självkritik och får en att må lite bättre iallafall! Lycka till!
  /pOtTaH
 • 2 tips:
  1 säg att hen ska sluta säga så till sig. För annars kan det leda till ätstörningar.
  2 Berätta för hen att alla är fina som de är och att om hen vill prata så kan hen prata med vem hen vill.
  /Lycka till 🤞🏻

Mer på UMO

Frågor & svar

Hur hjälper jag en kompis med ätstörning?

Vad ska jag göra för att kunna vara det bästa stödet för henne och för att kunna hjälpa henne ur det?

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här finns listor med ställen du som ger stöd på telefon, chatt och mejl.

Artikel

Vem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

Artikel

Må dåligt

Alla mår dåligt ibland. Du kanske har varit med om något jobbigt, oroar dig eller så vet du inte varför du känner som du gör. Det finns flera sätt att må bättre.

Tips för att må bättre

Innehåll med tips för att må bättre.

Till toppen av sidan