Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Är ensam och har inget att göra på lovet, hjälp!

Jag är så trött på tonårslivet ... jag hatar det så mycket, det är helt sjukt. Har inga vänner och inget att göra på dagarna. VAD SKA JAG GÖRA?! Har lov nu och vet att jag inte kommer att göra något under lovet.

Jag har inte har några vänner ... eller har typ 2 men dom åker utomlands i sommar.

/Tjej 15

Svar:

 • Du kan ta hand om ett husdjur och få pengar av det eller du kan pranka folk i omegle. Du kan oxå busa med folk där ute eller bli vän med nån granne eller ta en sommarjobb. Jag hoppas att du har ett roligt lov.
  /Tjej som är 16 år
 • Hej! Jag är i samma situation och tycker det är asjobbigt. Saker som jag tycker hjälper är typ att gå på promenader eller göra andra saker som får en att tänka på annat
  /Tjej 15
 • kolla din kommuns hemsida, ibland har dem liksom olika events för ungdomar (typ bokklubber, sporter, konst lektioner, m.m) annars kan du ju alltid göra grejer som att testa nya hobbies, gå på promenader, läsa, titta på serier/filmer, spela tvspel, m.m! själv mår jag alltid mycket bättre när jag gör nånting istället för att bara sitta still
  /tjej 16 år <3
 •  
 • Hej, jag har varit i EXAKT samma situation som varade i några somrar när jag var i din ålder. Jag kan lova dig att det blir bättre och att du inte behöver oroa dig för de kommande somrarna. Men medans du har det såhär så borde du kolla någon serie eller läsa någon bok, det är okej att vara inomhus hela lovet så skuldbelägg inte dig själv för det isåfall. Det kommer bli bra!
  /N
 • Du kan gå i olika naturreservat om du har möjlighet. Läsa finns jättemycket böcker t ex: morfar prosten, Sune (komisk), De utvalda, Spejarens lärling (äventyr/spänning), Cirkusdeckarna, Dalslands deckarna (deckare/spänning)
  /Bokmal
 • Har du ingen hobby? Försök att hitta något du brinner för till exempel som att rita, sjunga eller dansa. Du kanske finner din inre talang. Jag tycker att du ska umgås med familjen mer och passa på att hitta på något roligt med de nu under sommaren. Man kan ha flera vänner men få sanna. I soliga dagar ska du undvika att stanna inne på ditt rum, gå ut och cykla istället kanske eller läs en bok. Sommarlovet är till för att ladda batterierna så se till att njuta av sommaren! Ät så mycket glass du orkar eller varför inte ha ett Netflix maraton. Något som du kanske har märkt är att du får ta mer ansvar för att du har fyllt 15 år. Du kan till exempel få ett jobb vid åldern 15 år och börja gymma, då kan du träffa andra. Det kanske är något som du vill göra (: .
  /Emelie, 17
 • Jag vet hur det känns. Har typ heller inga vänner. Har 1 som jag hänger med utanför skolan. Ett tips kan vara att börja sommarjobba.
  /Gurra 17 år
 • Om du inte redan går i nån sport tycker jag verkligen du ska börja. Det är aldrig försent! Man kan skaffa massor av vänner utanför skolan som delar samma intressen som du.
  /Smart
 • Mycket som är jobbigt i tonåren. Håller med om att de suger på många sätt. Helt hopplöst att lära sig vad man tycker är kul. Nu när du har lov kanske det kan vara kul att testa på något utomhus. Har du möjlighet kanske du kan gå en lång promenad med matsäck?

  Som sällskap kan man ha poddar, ljudböcker eller gammal hederlig radio. Att ladda ned Sveriges radios app och lyssna på radio tycker jag kan vara väldigt bra sällskap, dessutom brukar man lär sig lite också. Vill man vara inomhus så var dataspel min tröst när jag kände mig ensam. 
  /Kille, 22
 • Om du gillar att spela så kan du gö det.
  /Mvh E
 • Har du egna intresse som du kan göra i din egen fritid som du kan göra under lovet? Det var det jag brukar göra under lovet. Mina intressen då var att vara framför datorn/mobilen.

  Om du har inte några vänner, så kan du antingen umgås med din familj eller chatta med folk online. Det finns ju appar och Facebookgrupper som är till för att prata människor och eventuellt blir vänner online. Jag vet du kom här för att få tips från oss, men du kan också googla efter tips på vad man kan göra under lovet. Du hittar säkert något där också.
  /Anonym
 • Gud vad tråkigt! Mina kompisar brukar oftast bara skrolla tiktok eller nåt sånt. Men om du har något husdjur eller nåt sånt så kan du kanske träna det att göra olika saker t.ex. sitt. Annars kan du kanske hitta på nåt som du tycker är roligt. Vet inte om det här hjälper så mycket men hoppas det går bra!❤❤
  /Lov
 • Hej! Jag kan känna igen mig i detta men jag har skapat en lista på saker som man kan göra under loven. •baka •rita •läsa •bygga Lego •ta en promenad/joggingtur. Jag hoppas att detta hjälper! :)
  /Anonym avokado
 • Jag tycker att du kan göra saker som du gillar att göra. Tex lyssna på musik, dansa, läsa en bok, gå en promenad för att rensa huvudet, ja inte vet jag något som får dig att må bra. Du kan testa att få vänner online så du och kanske känna dig mindre ensam. Kram❤
  /Anonym
 • Känner samma här, men va utomhus gör saker du gillar. Men titta inte på din mobil hela dagarna, den gör bara så du mår sämre.
  /H monstret
 • Det du upplever händer mig väldigt ofta. Jag brukar tänka på det som är väldigt roligt för en (också som gör att tiden går fort ahahah) typ som matlagning, läsa böcker, plugga, spela gitarr och sådant. Under lovet kanske du kan tänka dig att vara mycket utomhus och göra sådana aktiviteter som får dig att känna dig andfådd och rensar tankarna. Vad sägs om att idrotta? Det brukar hjälpa till att dämpa ens mående ett tag. Kolla på bra serier och filmer kanske ^_^
  / Fjortonårig pojke
 • Jag har varit med om en del tråkiga lov så har erfarenhet. Gå till biblioteket, de håller oftast lovaktiviteter. Annars tycker jag att du borde gå till tillexempel fritidsklubb för ungdomar, de är nästan alltid öppna på loven och är oftast helt gratis. Ha ett okej lov!
  /Person
 • Test fortnite.
  /Kevzter
 • Jag känner samma sak, på loven så känner jag mig helt ensam och allt jag gör är att kolla på serier eller filmer eller något när jag är ensam, vilket är typ alltid. Jag har några få vänner men vi ses bara i skolan typ. Det känns som att jag inte riktigt har "ett liv" eller vad man säger. Så jag kan relatera.
  /Ensam 15 årig tjej
 • Du kan gå på ett läger. Jag lovar dig det är såååå kul, jag tänker fortfarade på ett mountinbikeläger jag gick på för TVÅ år sedan! :) Om du är social och pratar med dem på lägret så kommer du nog skaffa mååånnga nya vänner och som ngn annan skrev att du kan ju börja på ngn sport!
 • Och samma här, det är lov för mig nu och jag har ingen att va med och jag har bara typ 3 vänner jag kan tänka mig att vara med utan a det blir stelt!! :/ Men tänk så här: du kan pyssla, måla, skriva dagbok (om du it redan gör de), läsa, testa på ridning och olika sporter, gå på olika museer åka till en annan stad i Sverige.
 • Du kan vara med dina föräldrar för jag lovar dig de ÄLSKAR när du undrar om du vill på cafe och att du bjuder 😅 eller att du frågar om de vill ta en promenad för det älskar de me! Jag vill gärna bli din vän! Hoppas det här hjälpte puss och kram!🥺😞🥰☺️😊❤️
  /Tjej
 • Var med din familj, mor- och farföräldrar. Hitta en ny aktivitet/hobby! Jag har börjat sy (jag låter så gammal). Beställ hem lera och skapa fina figurer, NÄMEN GUD VAD GAMMAL JAG LÅTER. Jag har en gammal själ (eller så spenderar jag för mycket tid med min mormor) 
  //14 årig tjej
 • Jag har varit i samma situation. Det kan låta tråkigt, men böcker är ett bra umgänge, dessutom kan man sola samtidigt! Nu kanske det är lite sent, men försök att skaffa ngt litet sommarjobb. Det behöver inte vara på ett företag, det räcker med att t.ex klippa grannens gräs eller ta hand om kompisens lillebrorsa någon dag i veckan. Då känns det som att man njuter mycket mer av den, lite mer begränsade, tiden man har. -Och det är ju inte som att man tackar nej till pengarna?!
  /Ha det gôtt
 • Hej! Jag tror att många speciellt (ungdomar) kan känna igen sig i vad du känner. Under sommaren så är det naturligt att känna sig ensam då alla på något vis gör olika saker. Som du nämnde så åker de utomlands. Det du kan göra är att se denna tiden som något positivt och istället för att inte göra någonting kan det vara bra att planera dagarna ibland med sådant du tycker är roligt att göra. Det kan vara vad som men försök att vara positivt och acceptera att du kanske känner dig ensam och det är normalt och inte konstigt. Då har du tid att ta hand om dig själv. Här är exempel på vad jag hade gjort på mitt sommarlov Läsa bok Gå ut på långpromenader Ut och springa Bada hela dagarna och sola Äta massa glass Vila Och bara må bäst!!!!
  /16 årig tjej
 • Hej! Jag känner igen mig i dig så mycket och mitt svar är - det blir bättre! När man väl är inne i det kan man inte föreställa sig att det blir bättre (jag kunde heller inte det) men du kommer träffa massa nya kompisar i ditt liv längre fram! :) <3 Mina tips är: läsa en bok, skriv ett lååååångt brev till dig själv som du öppnar längre fram, sträckkolla netflix, träna, hitta en ny hobby, måla, osv. Sök på olika ideér att göra på sommaren på nätet och försök att njuta av lovet. Allt händer för en anledning så försök acceptera nuet och njuuuuut av lov <3333
  /16 år
 • Va med familjen och skapa hårdare band mellan er, kusiner osv.
  /: D
 • Va med din familj!!! Fråga dina syskon eller föräldrar om dom vill gå och bada! Om dom inte vill eller kan, NJUT AV DITT EGET SÄLLSKAP!!! ingen känner dig så bra som du. Gör vad du vill❤️Det är inte alltid dåligt att vara ensam. Jag förstår hur det är när ens vänner åker bort på sommaren och man själv ska bara hemma…
  /15 tjej
 • Om du verkligen inte har ngt att göra, kan du försöka lära dig lösa en rubikskub om ni har ngn hemma. Det gjorde jag och nu sitter jag och löser den hela tiden.
  /////////////////////
 • Haru testat tiktok?
  /tor
 • Förra lovet hade jag samma problem, men har nu löst det ganska bra. Jag har sociala medier där jag delvis umgås med folk på internet, och jag har hittat min hobby: politik. Jag gick med i ett ungdomsförbund, men du kan säkert hitta något som passar just dig. Det hjälpte mig hitta en hel del vänner. Förutom det kan man också ta långa promenader om man verkligen inte hittar något. Och tro mig, det är definitivt inte kul på något sätt att vara ensam hela lovet
  /Anonym
 • Samma här, har inget o göra. Men jag gjorde en bucketlist på saker jag kan göra i sommar. Det finns massa ideer på tiktok också. - baka - plocka jordgubbar - långpromenader i skogen - fixa naglar - köpa nya sommarkläder på stan - kolla på solnedgångar - göra god sallad - cykla till tex dollarstore. Hoppas det hjälpte 💓
  /anonym <3
 • Jag är precis i samma sits, har inte bästa tiden i livet nu men försök göra saker du mår bra av och tycker är kul. Gå ut och spring om det är härligt väder eller gå en lång skön promenad! Det frigör bra ämnen:) Lyssna på musik du tycker är bra och läs någon spännande bok. Det är okej att inte alltid göra någonting också, men det är tråkigt att inte göra något om man är uttråkad såklart:)
  /Kille 17 år
 • Är i samma situation som du jätteofta. Gör så här, varje gång du får ett erbjudande att göra något. T.ex. gå på kollo, utbytesresa eller börja på en aktivitet SÅ TACKA JA. Jag har exakt samma problem och min är lösning är att fylla ut livet med så mycket som möjligt. Även om det inte känns roligt att göra det så är det allting skönt att göra saker.
  /Spykist
 • Svar : Du kanske kan hänga med dom när dom kommer hem igen? Och under tiden så finns det olika aktiviteter för tonåringar där du kan försöka skaffa någon vän. Du kan också gå och bada på någon stand och om du inte gillar när det e folk där så skulle jag rekommendera att gå när det e kväll och dom flesta har gått hem. Jag t.ex hatar att vara där det e fullt av folk vad jag gör e att jag går senare om jag går. Annars så kan du kolla på Youtube om du har någon favorit annars kan jag rekommendera John Wolfe. Om du har Netflix så kan du kolla på någon anime, om du inte har så finns t.ex animekisa.tv , om du inte vet någon bra anime så rekommenderar jag servamp eller angel bets. Lycka till
  /Anime tip please
 • Har varit i samma sits och det BÄSTA man kan göra är att pusha sig själv, träna upp ditt självförtroende, gymma, tjäna pengar och gör allt som innefattar personlig utveckling. I efterhand kommer du va sjukt glad att du gjort detta.
  /Sthlms snyggaste
 • Du kan ju testa nån sport som tex tennis, fotboll m.m men du kan också kolla med grannarna om de har nått trädgårdsarbete åt dig så får du vara ute i friska luften och tjäna lite pengar ;)
  /Sam Tarly (GoT)
 • Träffa nya vänner. Det kan vara svårt att hitta men du kan skaffa kontakt med gamla vänner, prata med någon ny du ser ofta men inte känner (kan vara någon från skolan eller släkten), finns också appar att hitta vänner på. 
  /Melody
 • Det där suger, jag vet inte. Har inte heller något att göra nu på lovet men inte för att jag inte har vänner utan för att jag bara inte känner för att vara med dem så det är mitt fel och nu är jag fast på ett landställe med mina föräldrar. Gör inget här. Läser typ böcker och jag hatar att läsa. Du kan typ hitta en hobby kanske sy eller pyssla eller rensa ogräs eller något random.
  /…

Mer på UMO

Artikel

Må dåligt

Alla mår dåligt ibland. Du kanske har varit med om något jobbigt, oroar dig eller så vet du inte varför du känner som du gör. Det finns flera sätt att må bättre.

Till toppen av sidan