Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Kompisar vill att jag tittar på läskiga videos

Många jag känner kollar på otäcka videor från olagliga hemsidor där massor med hemska saker händer. Vissa av dessa personer är mina vänner vilket jag stör mig på. De liksom sätter på dessa videor när jag är nära och vill att jag ska kolla, vilket jag absolut inte vill. För någon normal människa skulle såklart också haft känslan av att det är otäckt att se sådant.

Men så känner jag mig ändå svag? Med tanke på att många i min ålder har mod att kolla på det känner jag mig feg. Vi är ju förstås bara 14-15 år, men det känns som om jag fortfarande kommer vara en fegis som vuxen om jag inte kan stå ut med att kolla redan nu.

Jag typ skäms för att jag är så känslig och inte vill kolla, det är det som är problemet. Min fråga här nu är, tycker ni att man borde komma över känslan av rädsla?  Eller kan man fortfarande vara rädd som vuxen? Och vad tycker ni att jag borde göra? Borde jag skämmas?

/vet inte faktiskt

Svar:

 • Hej! Alla är olika, självklart är man olika känslig. Jag tycker det absolut inte är ngt konstigt med det. Vissa kan tycka att det tex är otäckt att se djur som blir misshandlade o andra klarar av att titta på det. Jag tror det man ska tänka på är vad man får för känsla när man tittar. Om man tycker det är obehagligt, att man tycker synd/beklagar det som händer är det helt annorlunda från om man kollar o tex njuter av det. Alla är olika helt enkelt. Gör bara det du tycker o känner. Vill du inte kolla, gör inte det o säg det till dina vänner
  /Svar
 • Du borde absolut inte skämmas! Om du tycker att videorna är jobbiga att kolla på behöver du inte göra det. Det är inte dåligt. Olika vuxna känner ju olika från andra, vissa blir räddare än andra, så är det bara. Du verkar inte säga att din rädsla förhindrar dig från leva livet normalt så jag ser inte varför du skulle behöva göra något åt det. hoppas du mår bättre snart <3
  /13 och inte en expert men jag tror det iallafall
 • Är det inte i din situation modigare att våga säga nej? Jag tycker inte du ska titta på något du inte vill titta på. Man är absolut rädd för saker som vuxen, det kanske bara är färre och andra saker det handlar om. Jag vet inte vad det är för sorts saker det handlar om, men jag tycker inte du ska känna att du måste titta på det om du inte vill.
  /24
 • Nej men gud, det låter väldigt hemskt. Det har jag också varit med om ett antal gånger och undrat precis samma som du. Men jag har insett att man har tillåtelse att vara rädd och att inte vilja titta. Det är inte ett dugg fånigt och man behöver inte stå ut för att andra vill det. Man behöver inte lära sig att sluta vara rädd, det är helt normalt. Och jag tror att man skulle kunna bli mindre skrämd desto äldre man blir men inte speciellt mycket. Om du inte vill titta på det är det helt ok. Du ska inte behöva tvinga dig själv för att du tänker att någon lär du dig.
  Fåntratten själv
 • Jag är vuxen och är fortfarande typ lika rädd! Har fobier och rädslor! Klarar typ inte av att kolla på skräckfilmer! Klarar knappt på att kolla på trailers till skräckfilmer. Så tror inte det har att göra med ålder men mer kring personen! Människor är olika! Vissa är mer rädda än andra! Det är inget fel med det. De enda gången du ska behöva övervinna din rädsla, enligt mig är om det påverkar dig negativt, att du känner att det är så jobbigt att behöva hantera din rädsla för att det påverkar så negativt din vardagliga liv. Att du mår dåligt över dina rädslor! Det var anledningar till varför jag sökte hjälp för en av mina fobier!. Så det är inget att skämmas över i slutändan! Om jag inte skämmas över det, så behöver du inte heller.
  /22
 • Hej, jag känner typ president likadant, fast bara att jag inte vågar titta på skräckfilmer. Så egentligen vet jag tyvärr inte heller vad du ska göra. Om det här inte hjälper dig så mycket, så vet du iallafall att du inte är ensam ❤❤❤❤
  /Du är inte ensam❤❤❤
 • Det är inte konstigt att bli upprörd av att folk man tycker om gör saker som bryter mot ens egna moral och det är inte fegt att inte vilja titta på olagliga , läskiga eller pornografiska klipp eftersom det är en vanlig och sund reaktion att bli rädd och äcklad av sådant som gör någon illa. Du är känslig för att du kan föreställa dig andras känslor och upplevelser och det är en bra sak , gör inte sånt du inte vill och kanske kan du leta efter andra vänner som får dig att må bra för att det är ett slags övergrepp att pressa eller tvinga någon att titta på t.ex porr.
  /Schmek
 • Hej. Vilken bra fråga du ställer, för jag lovar att du inte är ensam med de tankarna och känslorna. Det du känner är aldrig fel eller dumt, men du ska inte behöva känna att du är ”svag” eller ”känslig”.

  Så här har jag lärt mig att tänka: Vi människor känner rädsla av en anledning. Det finns ett biologiskt syfte till alla känslor, och rädslan är viktig för kroppen! Den sätter gränser och signalerar många olika saker. Din kropp reagerar negativt när du tvingas se de hemska grejerna, och rädslan sätter stop.

  Visst är det så att man ibland måste övervinna sin första reaktion eller impuls, men videorna du pratar om är inte nödvändiga att titta på. Dessutom är de olagliga, så det är ännu bättre att du inte tittar 🥰.

  Vuxna blir ju ofta mer rädda för andra saker än de var rädda för som barn, jag menar, hur ofta ser du en vuxen som åker snabbt på en skateboard? Det finns inget fel med det, snarare är det bra så man inte slår ihjäl sig 😂 (Säger jag själv som inte kan åka skateboard) Kort sammanfattning! Rädsla är en viktig process i kroppen som signalerar fara och sätter gränser. Lyssna på din kropp, den vet vad den gör.
  /Nalle Maja
 • Det är absolut inte konstigt eller "fegt" alls att du vill hålla dig borta från sådana videor. Dessa videor är ju inte exakt några kattungevideor, som du redan vet. Själv är jag 19 år och växte upp under, jag antar "the golden age of the internet", och låt mig säga, det fanns otroligt mycket skit på nätet back then.

  Många av mina polare tittade på videorna för att de såg det som någon slags utmaning, och jag tror att det är det som är det hela "roliga" med de här slags videorna helt och hållet: De vill utmana sig själva, och tittar då på de. Själv gjorde jag aldrig det, och jag är precis som dig; Själv tycker jag att det här är videor man absolut ska hålla sig borta ifrån, och dessutom förstår jag inte varför man frivilligt skulle vilja titta på något som kan uppskattas som otäckt. Jag förstår inte vad som är så kul med att slå den där "utmaningen" de vill ha. Finns ju absolut mycket bättre saker att titta på. Du är absolut inte feg, svag, eller känslig alls; Du är normal. Visst, det kanske finns några där ute som faktiskt tycker att det är kul att kolla på otäcka videor, men otäcka videor är ju, tja, otäcka, så det är fullt förståeligt varför många skulle faktiskt bli äcklade av sådant slags innehåll.

  Du har absolut inget att skämmas för alls, och ärligt talat tycker jag att du istället ska vara stolt över din egna åsikt. Du har ingen "rädsla" whatsoever att komma över. Du är helt enkelt dig själv. Dina vänner låter inte riktigt som om de respekterar dig så mycket när de konstant vill att du ska kolla när du (förmodligen) redan har berättat att du absolut inte vill, och att du känner dig genuint äcklad av det. Om de inte kan respektera detta är de helt enkelt inga bra vänner att ha.

  Du nämner även att de går in på olagliga hemsidor? Hur olagligt då, exakt? Menar du att de verkligen går in på dark web och söker upp skit där? Det gör mig verkligen fundersam över hur dina vänners föräldrar egentligen har uppfostrat dem. Iallafall, nej, du är inte feg, svag, eller känslig för att du känner hur du känner, och så är dina vänner inte så himla snälla när de för dig att titta på det här innehållet. Antingen förklarar du så tydligt som möjligt att du inte vill se på innehållet så att de faktiskt förstår, eller så skaffar du nya vänner, tycker jag.
  /Någon, 19 år.
 • Men säg bara till att du inte är intresserad av att kolla på det. Typiskt killar att kalla varandra fega! Du är feg som inte vågar säga till. Om han kallar dig feg är han inte en riktig kompis och du bör hitta andra.
  //14 årig tjej
 • Du ska verkligen inte skämmas! Särskilt inte över att du inte vill se sådana saker, det är det inget fel på. Det finns alltid något som man är rädd för, oavsett ålder och det är helt normalt, jag tycker till exempel att det är läskigt att gå ut ur mitt rum mitt i natten även om jag vet att det inte finns något farligt (och jag fyller snart 20 så). Jag tycker att du borde säga till ordentligt (det har du kanske redan gjort) för det är inte okej för dem att visa dig sådana saker om du inte vill det. Jag tycker också att du borde få dem att sluta kolla, för sådana videos är inte bra att göra en vana av. Hoppas att det här hjälpte och att du löser det :)
  /Göteborgare utan dialekt på 19 år
 • Gör inte det. Om du inte vill så gör det inte.
  /Gustav
 • Vissa av mina förra kompisar kollade på det och ”tvingade” mig att kolla på det, jag ljög och slutade prata med dem, ignorerade dem och undvek dem när de t ex ringde eller sms:ade.
  /Bob
 • säg åt dom på skarpen att du inte vill kolla och om dom inte respekterar det så borde du skratta åt dom så dom känner sig töntiga. Confidence is key. Om du inte har självförtroende så kommer dom inte ta dig seriös. dom är säkert osäkra och försöker smälta in i normerna. Om du visar att du inte vill och att du har självförtroende så kommer dom lyssna på dig efter ett tag och om dom inte gör det så borde du gå där ifrån. Jag känner igen mig för mina kompisar gillar skräck filmer men inte jag.
  /Snusmumriken

Mer på UMO

Svara varandra

Hur får jag min kille att sluta skicka dickpics?

Min kille skickar dickpics men jag vill inte det. Men jag vill fortfarande vara tillsammans med honom.

Till toppen av sidan