Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag vill inte dricka men min kompis hetsar mig

Min kompis kallar mig feg för jag inte vill dricka. Känner mig typ tvingad, vad ska jag göra? Dricka eller inte?

/ludde

Svar: 

 • Du ska absolut inte göra något som du inte vill för att någon annan säger det. Och det handlar inte om att vara feg, det handlar om att du troligtvis är mognare än din kompis och har utvecklat ett större konsekvenstänknande. Drick inte förän du känner att det är rätt. Ignorera någon som kallar dig saker för att du tar egna beslut.
  /Jenny
 • Jag vet ju inte hur det känns i din position men om du inte vill så ska du inte dricka alkohol och skita i om din kompis kallar dig feg.
  /Anonym
 • Du bestämmer själv, ingen kan berätta vad du ska göra. Du bestämmer helt själv när du vill börja dricka. 
  /Anonym
 • Inte dricka, det är bara dumt om du är under 18 år. Är du över kan du ju dricka, men det är ju ändå inte bra att dricka så jag tycker du ska skita i det. Du är inte feg utan smart som inte dricker och förstör ditt framtida liv.
  /Hej
 • Säg åt dom att växa upp och att det är ditt val. Känner att jag blir förbannad. Visst är det upp till var och en om dom vill dricka eller inte? Brukar säga till mina kompsiar att de får göra så gott som vad de vill utan att jag bryr mig. Så länge det inte skadar någon eller tvingar mig till något jag inte vill.
  /Ebba
 • Drick inte! Tvingar en person dig att dricka eller att göra något dumt så är personen ingen riktigt vän. Du måste kunna få säga ifrån till en riktig kompis, då de ska förstå och acceptera dina val du gör. Du får vara tydlig med att säga att du inte vill dricka och fortsätter din kompis pressa dig till att dricka så får du faktiskt säga att eran vänskap hänger på det här.
  Det är alltid bättre att vara mer tydligen än att inte säga något alls, för i framtid kommer du med största sannolikhet ångra att du inte sa ifrån! Du är liksom inte feg bara för att du inte vill dricka, du är en bättre person och kan ta ansvar för att förstå att det inte är bra att dricka. Din kompis själv kanske dricker för att den har det svårt eller något, kanske har mycket känslor eller är sårad.
  Du borde passa på att sätta dig ner med din vän och ta en fika eller något när ni båda är nyktra för att se hur livet är. Se om den andra mår bra eller om det är något allvarligt som personen behöver hjälp med att ta itu med. Liksom din vän kanske bara vill ha någon att dricka med, slippa vara ensam hela tiden, glömma alla människor som får personen att må dåligt och ha lite roligt, men då vill man inte göra det själv och är ni då bra vänner så är det bättre att prata!
  /Anonym
 • Tack alla för svaren❤️❤️
  /Ludde
 • Säg såhär: (prata snabbt med en höjd och smula arg ton) "-Jag är inte feg, du kan ta din stora käft och lägga den där borta (peka mot soptunnan), det sista du kan säga är att jag är feg! Du är feg som inte accepterar vad jag tycker och känner. Varför vill du att jag ska dricka? Är det coolt? Är det bra? Är det kanske gott? Du, jag kan väl gå och köpa mig en cola om jag blir törstig!?  Jag är inte feg, jag står upp för vad jag tycker och gör och det borde du acceptera! Asså snälla nån väx upp"
  /NetflixMänniskan
 • Själv har jag aldrig druckit eller något men om du inte vill dricka så är det så. Om du säger att du inte vill så måste din kompis respektera ditt svar. Om han pressar dig för mycket får du be honom att sluta men om han inte lyssnar så får du väl prata med en vuxen eller en annan kompis om det här. Låt inte folk tvinga dig till något du inte vill 🖤❤💖💛💙
  /En 14-årig tjej
 • Jag tycker inte att du borde oroa dig, för att det händer alla! Jag lovar! Och va inte blyg för att säga emot din kompis!
  /Vanessa

Mer på UMO

Artikel

Vad händer när man blir full?

Att alkohol är skadligt för kroppen och hjärnan vet nog de flesta. Men vad många kanske inte vet är att unga är mer känsliga för alkohol än vuxna. Riskerna med alkohol blir större ju yngre du är. För att skydda unga personer finns det därför en åldersgräns på att köpa alkohol.

Artikel

Stöd om du har frågor om alkohol tobak droger

Har kan du som har frågor och funderingar kring alkohol, tobak, spel och droger hitta stöd- och hjälpställen. Du kan oftast vara anonym.

Frågor & svar

Hur mycket alkohol tål en 16-åring?

Jag vill absolut inte bli full, jag vill bara testa lite.

Svara varandra

Jag har aldrig varit på fest eller blivit full

Jag har blivit bjuden på några fester men jag har aldrig riktigt vågat att gå dit. Någon som har tips på hur jag ska våga?

Till toppen av sidan