Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur kan jag vakna pigg?

Hej, är det bara jag som sover 10 timmar varje natt men vaknar ändå upp och är trött? Är det någon som vet varför detta händer och har tips på hur man kan vakna upp och vara pigg? 
/Viktor

Svar

 • Vänd inte på dygnet för mycket på helgen så du vänjer dig vid att gå upp tidigt
  /✨💞
 • Var snabb upp och rör på dig eller gör dig i ordning direkt efter. Ofta om jag duschar, fixar mitt hår eller klär på mig kläder så känner jag mig piggare sen
  /🙈
 • Sätt ett alarm ett tag innan du måste gå upp då kan du vakna till och troligtvis känner du dig piggare
  /🍐
 • Det jag gör är att gå och lägga mig i sängen vid ca 10 tiden, sedan använder jag min telefon eller läser i upp till e timme, sedan försöker jag sova och vaknar sedan upp vid 6-7 av mitt alarm, känner mig självklar trött men går oavsett direkt och duschar (oftast i varmt vatten). Efter duschen känner jag mig hur pigg som helst.
  /Noah
 • Hej Pott korhil, det är jag Viktor som frågade fråga. Du hade nämligen samma problem och skrev att man är trött oavsett hur länge man sover, men skrev att man kan bota det. Hur kan man bota det?
  /Viktor
 • Hej! Jag hade samma problem. När jag gick till en psykiatriker så visade sig att jag hade kronisk trötthet vilket betyder att man är trött oavsett hur mycket man sover. Väldigt lätt att bota
  /Pott korhil
 • Om det är så att du har något liknande kronisk trötthet kan jag nog inte hjälpa dig, men jag tycker det hjälper att vakna och gå och lägga sig ungefär samma tid. Då känns det åtminstone för mig som att kroppen "ställer in sig" på den rytmen.
  /E 17
 • Ibland kan det vara så att du är trött för att du sover för mycket, har jag hört. Du kan prova sova 9 timmar eller 8 någon vecka och se om det blir bättre.
  /M
 • Jag är precis likadan! Jag går och lägger mig flera timmar innan mina vänner och ändå vaknar jag som tröttaste åsnan. Jag har inget tips på att vakna pigg men om jag ligger kvar i sängen när jag vaknar brukar jag få det svårt att gå upp för att jag bara vill ligga kvar i min säng. Men jag brukar oftast försöka gå upp direkt när jag vaknar även fast jag inte vill, går in på toaletten och sköljer av ansiktet i kallt vatten, ibland tar jag även en kall dusch. Jag brukar göra detta och fått in det som en rutin och det hjälper mig och jag brukar bli piggare under dagen!
  //Annonym
 • Man kan även sova för mycket, 7-8 timmar räcker, sover man mer finns det chans att man blir tröttare. Du kan även testa att ställa larm så att du vaknar precis efter den andra sömncykeln, det finns en hemsida som heter ”sleepyti.me” som räknar ut det åt en. Det är också viktigt att äta bra, vitaminer, kolhydrater, fibrer (om du inte vill att dina tarmar ska clogga och du börjar spy skit), men framförallt: 🙌Vatten🙌 Hoppas det går bra!
  /A
 • Hejsan, samma här för mig, jag försöker sova så många timmar som möjligt varje natt men är ändå alltid jättetrött på morgonen. Men på dagar jag inte ska till skolan kan jag gå upp typ kl 6 och vara jättepigg om jag bara sovit 8 timmar. Jag har en spray med vatten på mitt nattduksbord och alltid varje morgon när jag ska till skolan så sprejar jag mig själv i annsiktet med den, jag brukar vakna då :) Hoppas det kanske hjälper! hejdåååå
  /Lilly :)

Mer på UMO

Sömn och trötthet

Innehåll om sömn och trötthet.

Frågor & svar

Hur ska jag göra för att inte vara så morgontrött?

Jag missar skolbussen och oftast kommer för sent till skolan.

Till toppen av sidan